Kaisa Gabral • 24. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa kolmsuurt probleemi

Sampo Grupi ja Nordea ja UPM-Kymmene nõukogu esimehe Björn Wahlroosi sõnul on Euroopal kolm suurt probleemi: Euroopa suletus globaalsele tööjõuturule, Venemaa ja Frankfurt.

„Ukraina pole maailmas hetkel kõige tähtsam. Tähtis on see, et me oleme leidnud uue ressursi, see on inimtööjõud,“ rääkis Wahlroos Äripäeva konverentsil Äriplaan 2015.

Tema sõnul on inimtööjõud hetkel maailmas kõige tähtsam asi. Unustada ei tohiks Aasia ja Aafrika tööjõudu, mis on tööjõukulusid globaalselt vähendanud. „See on megatrend, mille tulemusi näeb igal pool. USA tööstustöölise palk on praegu madalam, kui see oli 1972. aastal. Depressiivne on teha veel rohkem tööd kui 1972. aastal ja saada vähem palka selle eest,“ rääkis Wahlroos.

Tema hinnangul on Euroopa põhiidee hetkel avada oma tööturg. „Näiteks Soomes, kus ekspordi ja impordi hindade vahe on viimaste aastatega 30% vähenenud, on palgad samal ajal tõusnud 50%. See viib pankrotini ja Soome on sellest halvim näide. Kuid sarnased suhted on leitavad ka teistes riikides. Euroopa on maailmaturgudel kaotanud oma konkurentsivõime. Peame pingutama, et sinna tagasi jõuda,“ rääkis Wahlroos.

Teine suur probleem on Venemaa ja Wahlroosi sõnul ei saa paljud Euroopa liidrid tänase päevani aru sellest, mis Venemaal ikkagi täpselt toimub. Tema sõnul arvavad paljud, et Putin on intelligentne mees, kuid tegelikult on Putin KGB taustaga diktaator. Tema sõnul pole probleem seoses Venemaaga hetkel sõjalises ähvarduses, vaid selles, et Venemaale läheb kogu praegune kaos palju raha maksma ja seetõttu süvenevad ka Euroopa probleemid.

Kolmas probleem on Wahlroosi sõnul Frankfurt ja keskpank, mis peaks hakkama oma järelevalve rolli lõpuks täitma. „Kõige tähtsam – Euroopa peab uuele tööressursile reageerima. Me ei suuda kannatada välja töötuse edasist kasvu,“ rääkis Wahlroos.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt