• Jaga lugu:

  Lintlom: riik ei usalda ettevõtjat

  Ettevõtjaid rünnates ründavad poliitikud kogu riigi mainet, ütles Windoori omanik Mailis Lintlom täna Äriplaanil.

  "Kuidas me saame müüa riigi edukat kuvandit, kui me saame riigi sees iga päev teada, et meid ei usaldata," küsis Windoori omanik Mailis Lintlom täna Äriplaanil. "Mismoodi me lähme väljaspool ütlema, et me teeme midagi ägedat? Meile öeldakse, et teie riik nii ei arva."
  Sven Mikser ütles täna, et riik peab astuma samme, et tuua ettevõtja välja mugavustsoonist. "Kas teie olete mugavustsoonis?" küsis Lintlom. "Mina küll ei ole. Ei ole kunagi olnud. Mikseri avaldus näitab, et poliitikul pole tegelikku kokkupuudet ettevõtjatega."
  "Koduturg on väike ja ei toida ettevõtjat," rääkis Lintlom. "Pisidus ja avatus ei ole kindlasti meie eelised. Stabiilsust koduturu ostujõuga tagada pole võimalik. Eesti edu tagab tegelikult Eesti ettevõtete konkurentsivõimekus, eksportijates seisneb Eesti tugevus."
  Kuid välisturgudel ei oota Eesti ettevõtjat keegi, tõdes Lintlom. "Turud on juba olemuselt protektsionistlikud. Et end edukalt turundada, peame müüma usaldust.Juba paar aastat näeme, et riik ütleb: ettevõtjad, me ei usalda teid. Me peame teid rohkem kontrollima, suurendama halduskoormust. Tegelikult süüdistavad poliitikud meid iseenda haldussuutmatuses. See usaldamatus on jõudnud ühiskonna arvamusliidriteni. Ja sealt jõuab see meie töötajateni."
  Lintlom märkis, et Eesti riik unustab sageli, et ettevõtja on kakskümmend aastat ise õppinud ja ka välisturge õpetanud. "Eestis ei kuulata kodumaist ettevõtjat. Meil pole ei jõudu ega vahendeid, et iga nihu läinud hanget parandada. Riigil on sõnum, et riik on õhuke. Aga mul on sõnum: ettevõtted on veelgi õhemad."
  See, et riik ei suhtu ettevõtjasse hästi, paistab välja igalt poolt."Võib-olla lõpetab riik saja-aastasena mängu, et ettevõtja on kõiges süüdi. Me ei jaksa olla hääletud doonorid. Mul ei ole häält, ja mult võetakse kõik, mis mul on."
  Aga mis juhtub, kui ettevõtja ükspäev ütleb, et ta väsis ära, küsis Lintlom. "Ja läheb tegutsema riiki, kus on ehk kõrgemad maksud, aga kus teda võetakse kui partnerit. Mulle ei meeldi end vastandada riigiga, aga täna tunnen, et eraldume järjest enam."
  Riigi roll tuleb Lintlomi sõnul sisse äridiplomaatiaga. "Äridipomaatia tähendab seda, et kui ettevõtjale tehakse kuskil liiga, siis tuleb riiki vahele ja ütleb, et nii ei tehta," rääkis Lintlom. "Selleks peab ettevõtjat usaldama. Ainult niis saame koos maailma vallutama minna."
  Windoor on 1994 asutatud ehitusettevõte, mis on spetsialiseerunud alumiiniumprofiilist ja klaasis avatäidete projekteerimisele ja valmistamisele. Ettevõttes on 46 töötajat. 2007-2008 oli Windoor põhiliselt koduturule orienteerunud ettevõte. 2009 tõusis eksport hüppega 75% peale ja praegu on eksport ettevõtte tegevuses põhiline. Ekspordi sihtturug on Põhjamaad, Austra, Holland, Ukraina, Kasahstan ja Venemaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
Euroopa aktsiaturud tõusid uue rekordini
Börsifirmade tugevad tulemused aitasid viia Euroopa aktsiaturud uute rekorditeni, vahendab Reuters.
Börsifirmade tugevad tulemused aitasid viia Euroopa aktsiaturud uute rekorditeni, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Kantsler Priskel tuleb ametist lahkuda
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.