Sirje Rank • 26 september 2014

Soome-Vene tuumaprojekt Brüsseli luubi all

Euroopa Komisjon analüüsib praegu Soome Fennovoima OY plaani ehitada kahasse Venemaa riigifirmaga Rosatom uus tuumajaam.

Euroopa Komisjon analüüsib praegu Soome Fennovoima OY plaani ehitada kahasse Venemaa riigifirmaga Rosatom uus tuumajaam.Komisjoni huvi on veenduda, et uus tuumajaam ei jää sõltuvaks Venemaa toorainest, kirjutab Kauppalehti.Kõikide uute investeeringute tingimus on, et vajadusel peab olema võimalik toorme tarnijat vahetada.Euratomi andmeil on neli Euroopa Liidu riiki täiesti sõltuvad Venemaa uraanist.Fennovoima projektis on kokku lepitud, et jaam kasutaks Venemaal toodetud uraani esimesed kümme aastat. Seejärel on võimalik tarnijat vahendada. Näiteks tarnib ka USA Westinghouse Venemaa tehnoloogial valmistatud reaktoritele sobivat tuumakütust.Soomes tekitas valitsuse hiljuti antud luba Fennovoima projektiga edasi minna palju poleemikat. Ajal, mil Venemaa ja ELi vahel teravneb kaubandustüli, tellib Soome omale Venemaal uut tuumajaama. Otsuse tagajärjel lahkus valitsusest Soome Roheliste partei.Energiajulgeolek on kerkinud ELis järjest teravamaks teemaks  Euroopa Parlament ärgitab liikmesriike energiahankeid Venemaaga külmutama. 

Hetkel kuum