29. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Tehingumaks kisub äärmusse

Maksuekspert Lasse Lehise sõnul on tehingumaks kõige äärmuslikum idee, mida ta üldse kuulnud on.

"Minule tundus, et see ei olnud Siim Kallase isiklik ettepanek, vaid ta edastas oma valiku ELi tasemel arutusel olevatest ideedest, mida ta ise pidas kõige radikaalsemaks," ütles Lehis. "See on kõige äärmuslikum idee üldse, mis ma kuulnud olen, sest eeldab kogu praeguse käibemaksudirektiivi asendamist täiesti uuega, ja niisugusena on se lähema kümne aasta jooksul ilmselt ebareaalne."

Enne seda, kui prantslased 60 aastat tagasi mõtlesid välja lisandväärtuse maksu, oli laias laastus kahesuguseid käibemakse: kumuleeruv käibemaks (kus ei olnud sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust ja seetõttu tekkis topeltmaksustamine) ja jaekaebanduses makstav müügimaks (nt USA-s kehtiv sales tax, Tallinna müügimaks oli selle paroodia), selgitas Lehis.

Ilmselt on ELis tekkinud mõtteid minna tagasi algelisele süsteemile, pakkus Lehis. "Praegune süsteem on piiriüleste elementidega muutunud nii palju pettusealtiks, et ei ole enam kontrollitav (tuletan meelde Eesti 1000 euro arvete deklareerimise saagat)."

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas tutvustas tehingumaksu ideed IRLi korraldatud maksuseminaril eelmisel nädalal.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt