• Jaga lugu:

  Ravimifirma värbas arste Nuvaringi-sekti

  NuvaringFoto: Veiko Tõkman

  Äripäev filmis salaja 2011. aasta kevadel ravimifirma Merck Sharpe & Dohme (MSD) korraldatud üritust. Ravimiameti hinnangul võib olla tegemist ravimiseaduse rikkumisega. Amet otsustab pärast Äripäeva käsutuses oleva info avalikustamist, kas ravimifirma suhtes alustatakse menetlust. MSD väitel oli tegemist teadusliku seminariga.

  Kodulehel lubab käituda eetiliselt

  "Me järgime pühendunult kõrgeimaid eetika ja aususe standardeid. Me oleme vastutavad oma klientide, MSD töötajate ja nende perede, meie poolt asustatava keskkonna ja ühiskondade ees, keda me kogu maailmas teenime. Oma kohustuste täitmisel ei tee me professionaalseid ega eetilisi järeleandmisi. Meie ja ühiskonna kõigi gruppide vaheline koostöö peab peegeldama kõrgeid standardeid, millesse me usume," on kirjas MSD kodulehel.

  Väljavõte arstkonna ja ravimitootjate ühiste seisukohtade protokollist

  Ravimitootjad võivad korraldada ja toetada arstide üritusi. Need peavad olema koolitusliku või teadusliku sisuga ning seal pakutav informatsioon peab põhinema teaduspõhistel andmetel.

  MSD võis rikkuda ravimiseadust

  Paragrahv 85. Ravimireklaam ravimite väljakirjutamise õigust omavatele isikutele

  (2) Ravimit reklaamides peab müügiloa hoidja tagama ravimi omaduste ajakohase kokkuvõtte kättesaadavuse. Ravimi reklaamimisel isikliku suhtlemise teel peab ravimi omaduste kokkuvõte olema kättesaadav kohapeal.

  (4) Ravimit võib isiklikul suhtlemisel või üritustel reklaamida üksnes müügiloa hoidja volitatud isik, kes valdab täielikku teavet ravimi omaduste kohta. Esitatav teave peab olema täpne, ajakohane ja piisav, et ravimite väljakirjutamise õigust omavad isikud, proviisorid ja farmatseudid saaksid kujundada arvamuse ravimi kasu ja ohtude kohta.

  I VAATUSKuldsetes vestides catering'i-poisid sebivad ringi, pakuvad tulijatele kohvi, salatit ja suupisteid. Avarasse saali viiva ukse kõrval seisavad kaks ravimifirma MSD daami ja kinnitavad igale sisenejale rinda sinised kleepsud."Kas teie olete juba saanud?""Ei, ei ole," ütlen ma ning hetke pärast ehib mu revääri kleeps, kuhu on kirjutatud "Naistering".Hiilin mööda registreerimislehest ning maandun saali viimasesse ritta. Toolidel on kokkuklammerdatud paberid mingite tekstidega, selle peal hõbepaberisse pakitud komm ja kõige krooniks maasikas. Tallinna lennujaama vanasse terminali on tulnud kokku üle 100 günekoloogi erinevatest Eesti paikadest. Kutsujaks ravimifirma MSD. Naistearstidele mõeldud ürituse kohta polnud võimalik leida ühtegi viidet ega eelreklaami.Põhjus võib peituda selles, et ravimifirmade reklaamitegevus on rangelt seadusega reguleeritud. See, mis möödunud reede õhtul Tallinna lennujaama vanas terminalis toimuma hakkas, oli aga ehtne reklaamüritus. Sihtrühmaks arstid, kelle soovitustest sõltub MSD ravimi müügiedu.Show läbiv teema on tuperõngas. Saali kaunistavad sinised Naisteringi logoga õhupallivanikud ning Nuvaringi suured ravimireklaamid. Nuvaring on naistele mõeldud hormonaalne rasestumisvastane vahend ehk tuperõngas, mida müüb sedasama üritust korraldav MSD. Naistering on sama ravimifirma toel tegutsev mittetulundusühing, mis reklaamib tuperõngast oma internetileheküljel.Tol hetkel ei tea ma veel, et kogu õhtu on täis pikitud rõngateemalisi eeskavasid, kus lauljateks ja näitlejateks kehastuvad MSD enda töötajad.Laval on suur ekraan, kõlaritest tuleb muusikat. MSD töötajad askeldavad ringi ning on elevil. Rohekassinises arstikitlis ürituste korraldaja Artur Raidmets siblib siia-sinna, sätib mikrofone. Kõnepulti kaunistaval riidel hiilgab prožektorite vihus hõbedane rõngas.Ekraanil hakkavad jooksma 1960. aastate dokumentaalkaadrid naiste elust, taustaks tolle aja patriootlik laul. Saali keskel vahekäigus seisavad valge pluusi ja punase pioneerirätikuga MSD naistöötajad, kes vastavalt eeskõneleja häälele teevad stjuardessidele omaseid liigutusi."Vaheajal saab business-klassis, koridoris, maitsvaid suupisteid ja kangemaid alkohoolseid jooke," kõmiseb mehehääl mikrofonis ja pioneeriks riietunud naised laksavad käelabaga kõrile. Saal muheleb naerda. "Neid, kes tunnevad, et nad on alkoholist sõltuvuses, palume seda mitte tarvitada."Hääl jätkab: "Kuna kapten Konstantin Rebrov (MSD Eesti juht - toim) jäi täna haigeks, siis peame lendama automaatpiloodiga. Palun kinnitage turvarõngad. Ja ma olen täiesti kindel, et kui te olete selle ürituse täna läbi teinud, olete edaspidi võimelised lendama täiesti iseseisvalt. Tuult tiibadesse!" lausuvad korraldajad publikule.Alguses on tõesti koolitus. Esimesed paar tundi sisustavad kolm ettekannet, mis jäävad selle ürituse kõige asjalikumaks ja neutraalsemaks osaks. Esinevad sotsiloog Liisa Talving, naistearstid Liina Annus ja Kersti Kukk. Just Kuke ettekanne tundus publikule kõige huvipakkuvam.Pärast kolme esimest ettekannet kõlab taas tuttav meeshääl: "Palun kinnitada päästerõngad, toimub maandumine. Koridoris ootavad teid suupisted ja kangem kraam.". On söögi- ja joogipaus.Tõstan hõbepaberis šokolaadikommi ja maasika saali tagumises otsas asuvale lauale. "Nüüd läheb lõbusaks," ütleb üks arst, kes minu ees söögilaua poole kulgeb. "Meil pidi maikuus ka mingi üritus tulema," ütleb teine.Rahvas tungleb söögilaua ümber. Kelnerid suisa lendlevad kandikutega ringi, millelt haaratakse napsutopse teravama kraamiga. Üks venelanna kallab kange pruuni joogi tee sisse.Paarikümne minuti pärast kutsub muusika rahvast tagasi saali. "Show must go on", laulab Queen. See Freddie Mercury lugu kriibib tavaliselt valusalt hinge, ent on siin saalis nagu võõrkeha - nagu odav tapeet, mida keegi tähele ei pane.Seda, mis edasi juhtuma hakkab, ei osanud ma küll oodata.II VAATUSSöögipausi järel on mõned istekohad tühjaks jäänud. Viskan pilgu lauale, kuhu magusa poetasin. Maasikast on järel vaid roots. Õhus on tunda ootusärevust."Ei ole veel ma selles eas…," üritab üks mees laval laulda Tiiu Variku kunagist menulugu. "Tõesti ei saa, puudub rõngas mu päästja nii hea. Et sinuga olles ei kõhklema peaks."Ekraanil on kiri Nuvaring ja pulti astub Ida-Tallinna keskhaigla naistearst Konstantin Ridnõi. Kolleegid plaksutavad. Ta ütleb, et tal paluti Nuvaringi kohta ettekanne teha.Ridnõi on rõõmsameelse ja siira olekuga arst. Isegi nii siira, et toob ettekande sees näite enda intiimelust, ja see paneb saali kihama. Ridnõi räägib Nuvaringist, selle koostisest, paigaldusest, erinevatest näitajatest. Räägib, kui tõhus ja turvaline see on, lisaks lihtne paigaldada.
  9 kõrvaltoime teatist on laekunud üle kuue aasta Eestis müügil olnud Nuvaringi kohta ravimiametile. Viis on seotud trombi tekkega ning neli soovimatu rasedusega. Sellest üritusel ei räägita.
  Arst kehastub müügimeheks.
  Telesaadete paroodia.
  Ravimifirma: me ei rikkunud seadusi ega eetikareegleid
  1. aprillil korraldas MSD Tallinna lennujaama vana terminali hoones ürituse günekoloogidele.
  Mis üritusega oli tegemist, kes olid sinna kutsutud?
  Kui suur oli selle ürituse eelarve, transpordi- ja majutuskulu?
  Seda üritust polnud kirjas MSD Teaduskeskuse kodulehel olevate loengute nimekirjas ega naistearstide seltsi kodulehel. Miks?
  Üritusel esinesid ettekannetega kolm arsti. Kuidas ravimifirma valib esinejad ning kas MSD maksis arstidele loengute eest tasu?
  Kas MSD deklareerib selle ürituse reklaamikulude aruandes?
  Miks reklaamis MSD sel üritusel rasestumisvastast vahendit Nuvaring?
  Kui sageli MSD selliseid üritusi korraldab või on korraldanud ning millistele arstidele?
  Kas 1. aprilli üritusel jagas MSD Nuvaringi ravimi omaduste kokkuvõtet kohapeal, nagu näeb ette seadus?
  Kas MSD hinnangul oli seminarilt saadav info Nuvaringi kohta tasakaalustatud ja piisav?
  Ravimiamet võib juhtunut uurima hakata
  Kommentaarid
  Kersti Kukk, PERH günekoloog-onkoloog, ülemarst-juhataja
  Liisa Annus, Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliinik, reproduktiivmeditsiini keskus
  MSD üritusel peetud ettekanded
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Euroopa aktsiaturgude tõus jätkub
Euroopa aktsiaturud tõusid neljapäeval uue rekordini, millele aitasid kaasa Novo Nordiski ja Siemenesi tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud tõusid neljapäeval uue rekordini, millele aitasid kaasa Novo Nordiski ja Siemenesi tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Umbusklikud parteid tantsivad ümber Soomere
Kumbki koalitsioonierakond ega ka sotsid ei taha astuda Tarmo Soomere presidendikandidatuuri osas esimest otsustavat sammu. Seda ei tehtud ka tänasel parteijuhtide nõupidamisel.
Kumbki koalitsioonierakond ega ka sotsid ei taha astuda Tarmo Soomere presidendikandidatuuri osas esimest otsustavat sammu. Seda ei tehtud ka tänasel parteijuhtide nõupidamisel.
Elister OÜ lahendus muudab Viljandi Aken ja Uks ümbruses õhu 85% puhtamaks
Elister OÜ paigaldas puitu töötleva ettevõtte Viljandi Aken ja Uks tootmishoonesse automaatse aktiivsöel põhineva ventilatsioonilahenduse, mis aitab ettevõttel tõsta tootlikkust, täites samal ajal keskkonnanorme ning hoides tööstust ümbritseva õhu varasemast 85% võrra puhtamana. Testimisel saavutati õhupuhtuse näitajaks koguni 99,8%.
Elister OÜ paigaldas puitu töötleva ettevõtte Viljandi Aken ja Uks tootmishoonesse automaatse aktiivsöel põhineva ventilatsioonilahenduse, mis aitab ettevõttel tõsta tootlikkust, täites samal ajal keskkonnanorme ning hoides tööstust ümbritseva õhu varasemast 85% võrra puhtamana. Testimisel saavutati õhupuhtuse näitajaks koguni 99,8%.