1. oktoober 2014
Jaga lugu:

Prantsusmaa vähendab hoolekandekulutusi 5 miljardi euro võrra

Prantsusmaa
Prantsusmaa  Foto: Scanpix

Prantsusmaa valitsus tutvustas täna riigi 2015. aasta eelarvet, paljastades 50 miljardi euro suuruse säästuprogrammi, mis annab ränga hoobi riigi armastatud heaolusüsteemile.

Kuigi valitsus lubas oma kulutusi 2015. aastal vähendada 26,5 ning aastatel 2016 ja 2017 18,3 miljardi dollari võrra, kinnitati siiski prognoos, et valitsus vajab veel kahte aastat, et saada riigieelarve defitsiit alla 3% SKP-st nagu nõuavad EL-i reeglid.Natixis Asseti majandusteadlane Philippe Waechter usub, et riigil ei tohiks tekkida suuri raskusi ajapikenduse taotlemisega Brüsselilt.“Kui me vaatame Prantsusmaa valitsuse kasvuprogressi, siis sõltub see suuresti valitsuse kulutustest. Seega, kui avalikke kulusid kõvasti kärpida, siis oleks see suureks riskiks nii Pransusmaale kui eurotsoonile tervikuna,” selgitas Waechter.Hoolekandesüsteem teeb läbi mitmed muudatused, millega loodetakse järgmise kolme aasta jooksul säästa 25 miljardit dollarit.Riigi sotsiaalministri, Marisol Touraine, poolt avalikustatud plaani kohaselt vähendatakse kõrgepalgaliste lastetoetusi, vanemapuhkust ning laste sünnitoetusi.Samuti plaanitakse vähendada haiglasoleku aega ning meditsiinitöötajaid hakatakse jälgima ning karistama, kui nad kirjutatavad välja liiga palju ravimeid. Kõik arstide poolt väljakirjutatavad ravimid on kas osaliselt või täielikult riigi poolt kinnimakstud patsientidele, kellel on riiklik tervisekindlustus.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt