Kulla ja hõbeda hind on surve all

Mait Kraun, Äripäeva kaasautor 06. oktoober 2014, 17:25
Kilogrammised kullakangid Jaapanis Tokyo kullapoes – viimastel nädalatel on need tunduvalt odavnenud.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141006/BORS/141009794/AR/0/AR-141009794.jpg

Viimastel nädalatel on väärismetalle tabanud järjekordne löök – kuld langes 8 kuu madalaimale tasemele ning hõbeda hind kukkus nelja aasta põhja.

Fondihaldurid loovutavad positsioone ning kulla börsil kaubeldavates fondides on kapitali hulk langenud 2009. aasta tasemele. Kas pulliturg saab jätku või on väärismetallidel ees raske kümnendi lõpp? Analüütikute arvamused lähevad selle koha pealt lahku.

“Kullast otsitakse enamasti kaitset inflatsioonilises keskkonnas, kuid märgid näitavad, et inflatsioon on asendumas hinnalangusega,” ütles LHV analüütik Alo Vallikivi. “Lisaks on USAst tulemas üha rohkem märke, et sealne rahatrükk saab lõpu, millele viitab ka dollari kiire tugevnemine." Vallikivi lisas, et turuosalised on vaikselt ootamas intressimäärade tõstmist USAs.

Tugev dollar ei mõju hästi. Rahatrüki lõpetamine ja intressimäärade tõstmine tõotavad kulla hinnale halvasti mõjuda. Olid ju stimuleerimisprogrammid ja nulli lähedal intressimäärad need, mis panid investoreid metalli ostma.

Samuti tähendab dollari kiire tugevnemine väärismetallidele survet hinna langemise poole, sest väärismetallid on maailmaturul hinnatud just dollarites. Reegel ütleb – mida tugevam on dollar, seda madalam on kulla ja teiste väärismetallide hind.

Goldman Sachsi analüütik Jeffrey Currie, kes soovitas enne 2013. aasta 30protsendilist hinnalangust oma kuld maha müüa, on samuti karude poolel. “Edasise languse risk on märkimisväärselt suur,” ütles Currie Bloombergile. Tema sõnul on kullal selle aasta alguses hästi läinud vaid tänu Lähis-Ida ja Ukraina pingetele, mis on nüüd peaaegu hajunud. Aasta lõpuks ootab analüütik metallile järjekordset langust.

Osa analüütikuid teist meelt. Teisalt on ka analüütikuid, kes väidavad, et kulla pulliturg ei ole veel läbi. Investeerimisfirma Casey Research juhi Doug Casey sõnul on Föderaalreserv stimuleerimisprogrammiga juba piisavalt suurt kahju tekitanud. “Peaaegu kõik varad on Föderaalreservi pretsedenditu rahatrüki tõttu üle hinnatud. Aktsiad, kinnisvara ja võlakirjad – kõik on mullis,” ütles Casey oma veebilehel.
Casey sõnul jätkab ta väärismetallide ostmist ning raha paigutamist kaevandussektorisse. “Metallid ja kaevandussektor on ainukesed kohad, kus on veel potentsiaali.”

Probleemid endiselt lahendamata. Peamiselt viitavad kulla hinna tõusu prognoosijad sellele, et süsteemseid riske pole rahatrükiga suudetud lahendada ning strukturaalsed probleemid on lükatud tulevikku. Nende sõnul on võlg USAs jätkuvalt kasvamas ning dollari usaldusväärsus murenemas.
“Mingil hetkel ei saa USA riigi­võlakirjad enam olla investorite turvasadam,” ütles Euro Pacific Capitali juht Peter Schiff. “Ma ei usu, et Föderaalreserv hakkab intressimääru tõstma.”

Schiffi sõnul on USA valitsus majanduse tugevust üle hinnanud ning ta usub, et enne, kui jõutakse intressimäärade tõstmiseni, peab Föderaalreserv olukorra halvenemise tõttu alustama uue stimuleerimisprogrammiga.

Tõsi, majandussurutis on USAs olnud keskmiselt iga 5–7 aasta tagant, mil kestab ka äritsükkel. Eelmisest langusest on möödas kuus aastat ja üks on kindel – uus kriis tuleb alati, küsimus on, millal.
Schiffi sõnul reageerib Föderaalreserv järgmisele kriisile üle ning alustab uuesti rahatrükki, mis peaks ka kulla hinnale ergutavalt mõjuma. Analüütik on välja öelnud, et ootab kulla hinna tõusu 5000 dollarini untsi eest.

Hõbe võib pakkuda hea võimaluse. Nelja ­aasta madalaima taseme saavuta­nud hõbe võiks aga investo­ritele pakkuda head ostu­võimalust, sest 2011. aasta ­tipust on metall langenud lausa 65 protsenti.

“Praegu on hõbeda puhul hea ostukoht, sest hind on langenud tähtsa toetuspunktini,” ütles Bloombergile analüütik ja veebisaidi Average Joe Options asutaja Todd Horwitz. “Põhinäitajaid vaadates on hõbe praegu odavam, kui ta võiks olla.”

Horwitzi sõnul on 17,5 dollari tase tähtis koht, sest just sellelt tasemelt pidi hõbe läbi murdma, et tõusta 8 kuuga 49 dollarini. Analüütik usub, et see mõjub hõbedale tugeva toetuspunktina ja 20 ning 25 dollari tase pole utoopia.

Samal ajal on suurenemas ka hõbeda tööstuslik nõudlus. Mittetulundusorganisatsiooni Silver Institute raporti järgi tõuseb hõbeda nõudlus tööstuses 2014–2016 igal aastal vähemalt viis protsenti, mis ületab globaalse SKP kasvuprognoose.

Kokku moodustab tööstuslik nõudlus 50 protsenti hõbeda kogunõudlusest. Raporti kohaselt võib hõbeda nõudlus näiteks päikesepaneelide tööstuses tõusta 2016–2017 aastaks 2011. aastal saavutatud tipust kõrgemale. Praegu on hõbedal tööstuslike toorainete seas nafta järel enim kasutusalasid.

Seega on hõbe kullast mõneti erinev. Hõbedat kasutatakse suuresti tööstuses, mis tähendab nõudluse kasvu majanduskasvu perioodi vältel. Samas ostetakse hõbedat sarnaselt kullaga ka riskide maandamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2014, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing