Mait Kraun • 15. oktoober 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Suurbritannia blokeerib Vene ärimehe suurtehingut

Šotimaa gaas.
Šotimaa gaas.  Foto: Bloomberg

Ühendkuningriik blokeeris venelasest miljardäri Mihhail Fridmani 5 miljardi euro suuruse tehingu omandamaks Põhjamere gaasimaardlaid.

See näitab, et ka erasektoris olevad Vene ettevõtted, kellel pole otsest seost Vladimir Putini siseringiga, langevad Moskva ja Lääne vaheliste pingete ohvriks.Fridmani püüe osta RWE Dea Saksa ettevõtte RWE kontrolli all olev gaasiüksus võib läbi minna vaid suurte viivitustega või hoopis läbi kukkuda, selgub asjaga kursis olevate inimeste antud informatsioonist. Sakslaste keemiatööstus ettevõte BASF on potentsiaalne RWE üksuse uus omandaja, väidavad analüütikud.

Fridmani Luksemburgis asuv investeerimisfond LetterOne teatas märtsis, et ostab 5,1 miljardi euro eest RWE allüksuse Dea, mis pumpab gaasi Suurbritannias, Saksamaal, Norras, Taanis ja Egiptuses. See oli LetterOne'i jaoks esimene suur tehing, mis loodi Vene ärimehe ja tema Saksa partneriga, et investeerida oma naftafirma osaluse müügist saadud 14 miljardi euro suurune tulu.

Saksamaa valitsus kinnitas RWE tehingu heaks augustis. Eelmisel nädalal teatas aga RWE, et ootab Suurbritannia valitsuse kinnitust, mida pole tulnud. Samuti ütles ettevõte, et nad ei ole kindlad, kas see üldse saadakse. Kinnitust on vaja, sest vastasel juhul ei saa tehing toimuda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt