Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Töölõiguti ehitajatega võib vastu näppe saada

    EhitusmehedFoto: Raul Mee

    Ehitusettevõtjad leiavad, et kui elamu tellija ehitusega just detailselt kursis pole, tasub võtta pakkumine kogu ehituse peale.

    Ise projektijuhiks hakates võib muidu kõrbeda ja kulud kokkuvõttes väga suureks kasvada, kirjutab 5. novembri Äripäev ehituse rubriigis.
    Ettevõtte OÜ Normandia Ehitus juhatuse liikme Priit Rebase sõnul ei saa salata, et isiklik projektijuhtimine oma kodu ehitamisel võib olla väga huvitav ja elu rikastav kogemus. “Kindlasti võib see olla soodsam, kuid tõde, kas juhtida ise ehitusprotsesse või tellida peatöövõtja, ei ole finantsilisest aspektist sedavõrd mustvalge,” märkis ta.
    Kui tellijal puudub näiteks eelaimus projekti ligilähedasest maksumusest ning teadmine ehitusprotsessidest ja -juhtimisest, võib kõik kokkuvõttes kujuneda väga närvesöövaks ja kulukaks. “Kui hinnata isiklikku aega ja võimalikke riske rahas, võib peatöövõtu ja omanikujärelevalve rakendamine olla soodsam ja kindlam.” Ehitusfirma Noved OÜ omanik ja tegevjuht Tannar ­Touart kinnitas samuti, et kui inimene ei jaga ehitusest suurt midagi, oleks mõistlik palgata mõni firma, mis tegeleb ehitusprotsessi koordineerimisega, või otse valida peatöövõtja.
    Ta selgitas, et osa töid on väga spetsiifilised, mille puhul on ka ajastus oluline. Näiteks kanalisatsiooni ja elektrit ei saa niisama suvalisel ajal sisse panna. Touart tõi siiski välja, et valides ise töölõikudele erinevad tegijad, õnnestub raha säästa. “Kui inimene on ehitusega kursis ja oskab leida tuttavate või interneti vahendusel head tegijad: kes teeb vundamenti, kes katust, kes paneb elektri sisse… Loomulikult tuleb odavam.”
    Sellel on siiski omad ohud. Näiteks peatöövõtja puhul on garantii kompleksne, kui midagi on hiljem valesti, saab otse firma poole pöörduda. Üksikute töölõikude puhul on raske hiljem asju selgeks rääkida. Ta hoiatas ka, et internetist ehitusmehi otsides võib sattuda selliste soss-seppade otsa, kes võtavad raha, aga vastu ei anna mingit kvaliteeti.
    Naabrimehelt garantiid ei nõua. Novabild OÜ juht Ants Sütt teab juhuseid, kus võetaksegi suvalised tegijad ja pärast selgub, et küll on seinades praod või kimbutavad muud vead. “Pärast tuleb leida siis firmasid, kes hakkaksid kõike parandama. Kui võtsid kellegi enne mustalt tööd tegema, ei saa talt ka midagi enamat nõuda. Näiteks kui kutsusid appi naabrimehe, siis ta laiutab hiljem käsi: läks halvasti. Mis sa temaga ikka teed.”
    Ta märkis, et nende poole pöörduvad inimesed, kes eeldavad, et saavad teenuse võileivahinnaga. “Odavalt ei saa head asja, pigem oleme isegi kallis firma, aga me ei vali odavaid materjale ning ei lase nõnda latti alla,” märkis ta. Teatud asjades ollakse siiski paindlikud. Kui tehakse oma pakkumine ning tellija leiab, et mõni asi on kallis, tõmmatakse see rida maha ning tellija võib lasta selle osa kellelgi teisel teha. Nii on olnud näiteks elektritöödega. Erinevalt Touartist ei usu ta, et eraisik tellijana hindadega ühekordsete tööde puhul võidaks. Ta selgitas, et peatöövõtjal on mahud suuremad ning kokkuvõttes võib nii hind isegi väiksem tulla.
    Ajagraafiku võib unustada. Eramu OÜ juht Heldur Loor lausus, et ka nemad eelistavad võtta kogu ehituse ja üldiselt kliendid täiskomplekti ­eelistavadki. “Ma arvan, et ükskõik mis hinna sa ka eraldi töölõikude puhul saad, ei tule kiiresti ehitamisest midagi välja. Odavad tegijad on nõus tegema, kui neil on mugav. Ajagraafiku võib kohe ära unustada,” oli ta kriitiline. Loor lisas, et on neidki, kes töid mustalt teevad, ent see on õnneasi – on häid tegijaid, aga võid sattuda ka väga kehva töömehe otsa. Samas tunnistas Loor, et vastavalt vajadusele on aeg-ajalt tulnud ka ise kohaneda. Näiteks majanduskriisi aegu tegid nad töid, mis olid vaid osa kogu protsessist. Seda näiteks vanade majade ümberehituse puhul. “Töö on töö, kui tasu on õiglane, siis saab kõiki asju teha. Remont on muidugi keerulisem, kui midagi lahti võtta, ei tea kunagi, mis seinte ja põranda all vastu vaatab. Röntgensilmi pole, aga maja võib täiesti läbi olla,” viitas ta pehkinud puumajadele.
    Noved teeb alltöövõttu suuremate firmade all. “Eramajade puhul veel saab kuidagi üks töövõtja kõik ära teha, aga suurtel ehitusplatsidel mitte,” märkis ta. Touart tunnistab, et ta ei taha eraklientidega otse suhelda ning sellistel pakkumistel nad ei konkureeri. Tal on olnud nimelt negatiivseid kogemusi, et teed töö ära, aga lõpuks raha ei makstagi. “Peatöövõtjatega seda probleemi pole.”
    Ehitusfirma kasutab ära tellija teadmatust
    Töölõikude kaupa hinda küsides saavutatakse esmapilgul soodsam hind seetõttu, et siis tellijana tehakse sisuliselt projektijuhtimise tööd.
    Majaehitaja veebilehe toimetaja ja ehitusinseneri Eno Pappeli sõnul on väiksemate tööde puhul probleemiks see, et korrektseid hinnapakkumisi on raskem saada ja needki tehakse pigem suuliselt, mitte kirjalikult. “Suuremad ja ka keskmise suurusega firmad sellistest töödest huvitatud ei ole, sest töömahud on liiga väikesed,” märkis Pappel. Väiksemad firmad ja ka üksikud töömehed aga ei tee sageli korralikult läbimõeldud ja eelarvestatud hinnapakkumisi. Selliste ehitajate tegevusest kumab läbi, et katsutakse tellijaga üdisemalt kokku leppida, et töödega alustada ning hiljem tööde käigus üritada tellijalt raha juurde kaubelda, kuna üks või teine asi ei sisalduvat hinnas.
    Kas ehitaja kasutab ära tellija teadmatust ehitusasjades või mitte, sõltub ennekõike ehitajast ja tema töökultuurist. On ehitajaid, kes teevad oma tööd hingega ja õigesti ka siis, kui tellija ei tea ehitusest midagi, kuid kindlasti aitab tellija teadmatus kaasa sellele, et ehitaja lahendab probleemseid kohti endale mugavamal või odavamal viisil.

    Põhjalik eeltöö

    Enne maja ehitamist tuleks teha põhjalik eeltöö:

    Tellijal oleks ehituspartneri valiku eel kõige mõistlikum pöörduda pädeva eelarvestusfirma poole, kes arvutab eeldatava ehituse maksumuse ja koostab ka ehitustööde mahutabeli. Viimast võib paluda ka eramu projekteerijalt.

    Eelarvestusega saab tellija teada, milliseks võib kujuneda planeeritavate ehitustööde erinevate tööetappide- kui ka kogumaksumus ning mida saab rakendada firmadelt päritud pakkumiste analüüsimiseks.

    Mahutabeliga saab pöörduda ehitusfirmade poole hinnapäringuga ning selle tulemusena on tellijal võimalik erinevate firmade hinnapakkumisi edukalt võrrelda ja analüüsida.

    Erinevatele hinnapakkumistele tuginedes on tellijal võimalik langetada kaalutletud otsus, kas kasutada peatöövõtjat või võtta projektijuhtimine enda õlule.

    Oluline on kaasata ehitusele projekti koostamise algetapis sõltumatu omanikujärelevalve, kes kontrollib ehitustööde tegemise vastavust projektile ja nõuetekohasele kvaliteedile.

    Allikas: Priit Rebane, OÜ Normandia Ehitus juhatuse liige

    Kommentaarid
    Pikem leping on ehitajale turvalisem
    Mait Lillemäe,Profeld Ehitus OÜ
    Ehitaja vaatevinklist vaadatuna on pikem leping alati parem. Näiteks eramu ehituse juures on võtmed kätte hinda oluliselt lihtsam saada kui näiteks ainult vundamendi ehitusele. Ehitajal ei ole huvi tegeleda objektiga, mis lõpeb enne, kui see normaalselt käima on saadud. Tean paljusid ehitajaid, kes pisitöödega just sel põhjusel ei tegele, et kogu see alustamise vaev ei tasu ennast ära. Jõuad projektid läbi töötada, süsteemid käima lükata ja ongi läbi. Pikem leping on ehitajale ka turvalisem, sest teadmine, et kahe nädala pärast tuleb uus töö leida, ei tekita head tunnet.
    Arhitektide uduprojektid
    Heldur Loor, Eramu OÜ
    Elamu jooniste puhul on vahel küsimus, kas see maja ikka püsti ka seisab. Arhitektid vahel ei saa ehitusnüanssidest aru, tuleb maa peale tagasi tulla ja leida konstruktiivne lahendus. Üldiselt arhitektuuriharidusega inimene inseneritööst väga palju ei tea. On ka neid, kel kaks kõrgharidust, ent sellestki on vähe. Mistõttu on paljude arhitektuuribüroode juurde tasapisi ka insenere palgatud. See lahendab nii-öelda uduprojektide teema.
    Ikka tuleb siiski ka seda natuke roheliste ehitajate puhul ette, et tehakse leping ära ja siis kõrbetakse, sest elamu projekt ei tööta. Selleks peab nii palju tarkust olema, et hindad ära, kas projekt kannab või mitte. Kui tellija pole nõus projekti muutma, siis meie seda tööd ei võta. Tekitab liiga palju probleeme, vigade tõttu võib asi kohtuski lõppeda.
     
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.