Ave Lepik • 18. november 2014 kell 7:46

Soros: Euroopa Liit elab Venemaa hirmus

George Soros  Foto: epa

Hiljuti Kiievist naasnud miljardär-filantroop George Soros ütles intervjuus Paris Matchile, et tema hinnangul Euroopa Liit ei toimi enam.

Soros, kelle üks fonde tegutseb Ukrainas juba 25 aastat, ütles, et Krimmi poolsaare annekteerimine ja mässuliste tegutsemine ida-Ukrainas on Venemaa väljakutse tervele Euroopale.

"Arvan, et põhiküsimus on praegu, kas Euroopa Liit, mis on lämmatatud omaenda bürokraatiast ja oma organisatsiooni keerukusest, riskib Venemaaga vastamisi seistes laialilagunemisega," ütles Soros ja jätkas: "Euroopa Liit ei toimi enam. See elab Vene hirmus, kartes seda riiki, mida hoiab elus jõud, mitte õigus."

Selle asemel, et EL oleks saanud aidata Krimmi poolsaart, vaadati lihtsalt selle hävinemist ja Venemaa kätte langemist, ütles Soros. Aitamise asemel tegeles iga Euroopa rahvas oma probleemidega ega saanud aru, kui tähtis see oli. "Euroopa ei olnud selleks kriisiks valmis ja Vladimir Putin kasutas seda nõrkust ära. Eriti kui see andis talle juurde sõjalist jõudu," lisas Soros.

Euroopa juhid ja rahvas ei mõista toimuva ohtlikkust, rõhutas Soros. "Euroopa peab kiiresti ärkama. Relvastuma. Euroopa riigid peavad tegutsema nagu sõjaohus riigid," jätkas Soros.

Tema sõnul on täna tegemist tsarismi ja demokraatia vastuseisuga, "Püha Venemaa" tagasitulekuga. "Euroopal ei ole valikut: on vaja, et ta päriselt ühineks ja aitaks Ukrainal ennast kaitsta ja võtta ta vastu Euroopasse. Tegelikult on Venemaa rünnak Ukraina vastu rünnak kogu Euroopa vastu," rõhutas Soros.

Ukrainlased on tõestanud, et on valmis end oma riigi nimel ohverdama, ja see eeskuju võiks Sorose sõnul tõsta ka Euroopa Liidu vaimu - mis kunagi ju oligi sellise ühenduse loomise mõte.

Hetkel kuum