Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta ärimees muudab maailma

    Äripäeva aasta ärimees 2014 on GrabCADi üks asutaja ja juht Hardi Meybaum.Foto: Fredy-Edwin Esse, Äripäev

    Teist aastat järjest võitis Äripäeva aasta ärimehe tiitli uue põlvkonna ettevõtja. Tänavu oli parim insenere ühendava keskkonna GrabCAD üks asutaja ja juht Hardi Meybaum.

    Tiitli saanu kinnitas tänavu oma ettevõtte hinnanguliselt 100 miljoni dollariga (81 miljonit eurot) müümisega, et Eestist on sirgumas uus põlvkond noori ettevõtjaid, kes tahavad maailma muuta. "Hardi valik on kindlasti väga õige – tegu on suurima Eesti start-up'i exit'iga (idufirma müük – toim) ja Hardi väärib kiitust selle eest," ütles Taavet Hinrikus, üks mullusest võitjaist. "Väga tore on näha, et aina rohkem hinnatakse ettevõtjatena uue majanduse ja tehnoloogiasektori inimesi – selge on ju see, et maailm liigub sinna suunas."

    Miks Hardi Meybaum võitis?

    Meybaum müüs tänavu enda ja sõbra Indrek Naruski asutatud, insenere ühendava idufirma GrabCAD 100 miljoni euroga, jätkates ise firma juhtimist.

    Lisaks äri väärtuse kasvatamisele mõjutab tema firma töö aga ka ettevõtteid ja tarbijaid laiemalt. Firma toob kokku insenerid ja nende lahenduste vajajad, koostööst sündiv odavam, mugavam ja parem lahendus aga kajastub nii innovatsioonis, ettevõtete kasumlikkuses kui tarbija rahakotis.

    Lisaks Meybaumile jõudsid finaali:- Heiti Hääl – Alexela Grupi suuromanik, laieneb jõuliselt;- Raul Kirjanen – üleilmsel turul konkureeriva ja gasellfirmana kasvava pelletitootja Graanul Investi suuromanik ning üles ehitaja;- Priit Piilmann äripartneritega – suure Eesti keemiatööstuskontserni Viru Keemia Grupp ülesehitajad;- Taavet Hinrikus / Kristo Käärmann - eelmise aasta võitjad, kasvatasid firma selle aasta lõpuks miljardi eurose väärtuseni.

    Üleilmne visioon juba sünnist
    Ligi kolm aastat tagasi GrabCADi nõukogusse kuulunud IT-ettevõtja ja idufirma Weekdone kaasasutaja Jüri Kaljundi hindab Meybaumi-sarnaste uue põlvkonna ettevõtjate esiletõusu Eestile majanduslikult ja äriliselt kasulikuks, sest eestlased teevad midagi, mis aitab siia tuua välisraha. Tema sõnul pole vahet, kas kasu tuleb hiljem osalust müües või müües mingit toodet maailmaturule.
    "Uut põlvkonda iseloomustabki see, et esimesest päevast tehakse ettevõte ideega, kuidas maailmas toodet müüa või pakkuda," selgitas Kaljundi. Tema sõnul on nooremate inimeste eelis, et nad on kasvanud väga avatud ühiskonnas ning hakkavad esimesest päevast mõtlema, kuidas saada kliente Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast, Aasiast. "Nad ei mõtle sellele, et proovivad algul Eestis, Baltikumis, Skandinaavias või Venemaal äri teha. See on kõige suurem erinevus," lisas ta.
    Lõhmus: müük tiitlit väärt
    LHV Groupi suuromanik, 2011. aasta ärimees Rain Lõhmus arvab, et uue põlvkonna tulek on innustav, kuid tuletab meelde, mida meenutati pankurile üle-eelmisel nädalal Silicon Valleys: USAs saab igal aastal investeeringu umbes 4000 ettevõtet, kellest 15 teenib 97% tulust. "Mulle edulood meeldivad, need sütitavad inimesi, aga kahjuks enamus sütitatutest tegelikult ei korda edulugu. See on lihtsalt selle tööstusharu statistika, selle vastu ei saa. See on niivõrd kaldu võitjate suunas," ütles Lõhmus. Tema hinnangul ei saa ühiskond ja majandus tervikuna areneda, vaja on ka pudupoekesi ja teeninduskontoreid, kus tulu jaguneb ühtlasemalt.
    Kuigi Lõhmus isiklikult Meybaumi ei tunne, hindab ta GrabCADi müüki Eesti skaalal igati tubliks. "Ma ei tea, kas talle maksti rahas või aktsiates. Kui see on reaalne raha, siis 100 miljoni dollari väärtuse loomine on suhteliselt vähe võrreldes väljamüügihinnaga. Sellise uue väärtuse loomine suhteliselt lühikese ajaga on tiitlit vääriv tegevus küll," lausus Lõhmus, kes ei teadnud, kas Eestist oleks keegi loonud suurema väärtuse. "Palju õnne Hardile valiku puhul!"

    Aasta ärimees

    Äripäeva tunnustus viimase 12 kuu jooksul enim silma paistnud ettevõtjale.

    Esimese tiitli andis leht välja 1993. aastal.

    1993 – Andres Sarri1994 – Hannes Tamjärv1995 – Rein Kilk1996 – Olari Taal1997 – Ain Hanschmidt1998 – Aadu Luukas1999 – Ernesto Preatoni2000 – Tarmo Noop2001 – Guido Sammelselg ja Jüri Käo2002 – Oliver Kruuda2003 – Fjodor Berman2004 – Enn Pant2005 – Meelis Milder2006 – Armin Karu2007 – Indrek Rahumaa2008 – Väino Villers2009 – Jüri Käo2010 – Hillar Teder2011 – Rain Lõhmus2012 – Oleg Ossinovski2013 – Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann

    Klient: neist räägitakse ajalooõpikutes
    GrabCADi klient, rehvivahetuspinke tootva ja eksportiva Rabaconda juht Jakob Saks hindab õigeks Meybaumi valimist aasta ärimeheks. Tema sõnul on aeg tunnustada neid, kes muudavad maailma.
    Saks lausus, et suurettevõtete kasvamist ei peaks promoma, sest need on reeglina jäikade ja väga suure inertsiga organisatsioonid, kes on raskelt muutmisvõimelised. Tema jaoks on oluline ärimudeli innovatsioon ja globaalne perspektiiv, mis iseloomustab nii tänavust kui mullust võitjat. "Müts maha nende ees. Nendest räägitakse pärast ikkagi ajalooõpikutes," ütles Saks.
    Kuigi Saks ei soovi kedagi arvustada, siis tema jaoks tunduvad Eesti nn suurärimehed, kellel on tootmisettevõte, elektroonikaettevõte või kes teevad moodulmaju, vana kulunud ärimudeliga. Aasta ärimees peaks Saksi hinnangul eristuma sellega, et on teinud midagi erakordset.
    Järjekindel juht
    Saks ütles, et Äripäeva tänavune valik on väga hea, kuna GrabCAD on läbi aegade üks vingemaid Eesti start-up'e, mis on jõudnud maailmatasemele, mitte ei nõkitse paaris riigis. "Meybaum on teinud väga vinge exit'i. Selles mõttes imetlust väärt noormees. Väga nutikas ka, visalt on teinud oma asja. Igapidi idufirmadest suur eeskuju," märkis Saks. "Ta on uue põlvkonna noor juht. Sihikindlus on tema puhul imetlust väärt. Ta läheb-läheb-läheb-läheb ja jõuab välja."
    Kaljundi sõnul on Meybaumil suur tulevik ka pärast GrabCADi müümist. "Ta on tõesti väga kiiresti kasvanud välja suure tiimi juhiks, väga heaks inimeste juhiks. Selliseid inimesi on vaja ja loodetavasti, kuigi praegu on veel GrabCADi arendamisest pool Eestis, tulevad temasugused tagasi ja teevad veelgi rohkem neid asju Eestis," lisas Kaljundi.

    Äri tegemine muutubJakob Saks, Rabaconda OÜ osanik ja juht

    Kaua sa neid 70aastaseid naftafirmade juhte promod. Normaalne on see, et maailmas on äri tegemise viisid muutumas. See on põlvkond, kes on saanud rongile. Valdav enamus ei ole rongile järele jõudnud. See on normaalne asjade kulg ja tervitatav. See näitab ka valijate taset.

    TransferWise ja GrabCAD on oluliselt keerulisemad ärimudelid, need on turgu muutvad. Vana kooli mehed küll teevad suuri ehitusfirmasid, panku ja kütusetransiidifirmasid, aga ma ei tea, et keegi suudaks teha midagi teistmoodi kui muidu. Tehakse sama asja, aga törts paremini. Teised mehed teevad turgu igaveseks muutvaid ärimudeleid. Nii TransferWise kui GrabCAD on maailma muutnud.

    Meybaum saavutab, mida tahab
    Jüri Kaljundi pakkus enne teadet, et Meybaumist sai aasta ärimees, tänavuseks parimaks TransferWise'i asutajaid Taavet Hinrikust ja Kristo Käärmanni, kuna nende firma suutis aastaga suurendada töötajaskonda 40-lt 200-le ning ettevõtte väärtust hinnatakse miljardi euroga. Richard Bransonilt saadud investeeringut hindas ta pigem turunduslikult kasulikuks võimaluseks.
    Kui Kaljundi sai teada, et Äripäev valis parimaks Hardi Meybaumi, tunnustas ta valikut, kuid lisas, et ta võib olla kallutatud, kuna on olnud nii palju idufirmade ja tehnoloogiavaldkonnas sees, et GrabCADi müümine tundus talle loomulikult suur tehing.
    "Kui Hardi tuli minu juurde, oli mul kohe tunne, et ta on inimene, kellel võib elus hästi minna ja kes saavutab seda, mida ta tahab. Sellest algab kõik ja viimase 4–5 aastaga on ta seda tõestanud," ütles Kaljundi. Tema sõnul on Meybaum tõesti kõva tegija, kuna töötab palju ja on saavutanud USAs midagi sellist, mida ei ole kohalikud suutnud: loonud insenere ühendava toimiva virtuaalse keskkonna ning müünud selle suure summa eest.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.