Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Paide autorollotajad

    Reformierakonna kandidaadid Järva- ja Viljandimaal Janno Lehemets (paremal), Rait Pihelgas ja Jürgen Ligi.Foto: Facebook

    Võlgades transpordifirmad tankistidele müünud, praegu riigikogusse pürgiv reformierakondlasest Paide abilinnapea Janno Lehemets on pankrotis ja tema tegevuse uurimiseks algatati kriminaalasi.

    Sõnad kogumis – pankrotistunud transpordiäri, mõjukad reformierakondlased, sularaha ettevõttest väljavõtmine – on eestlaste teadvusesse jäädvustunud kui juba legendiks muutunud Autorollo skandaal. Sarnaste joontega, küll väiksemas mastaabis lugu juhtus ka Paide reformikatega.
    „Kui majandus on kindlates kätes, muutub ka Paides elu paremaks,“ teatas Lehemets oma valimisplakatil juba 2011. a kevadel riigikogusse kandideerides. Tookord kogus ta 374 häält ning Toompeale rahvast esindama ei pääsenud. Tartu Ülikoolis majandust õppinud Lehemetsal saab selle aasta aprillis täis 13 aastat Reformierakonnas ning ta on jälle kandideerimas Järva- ja Viljandimaal „Kindlalt edasi“ loosungiga parlamenti. Reformierakonna üleriigilises nimekirjas on ta 53. kohal.
    Kuid ilusa fassaadi taga on varjus hoopis teistsugune Lehemets.
    Vahetult enne jõule kuulutati välja tema pankrot, millega kaasnes ettevõtluses ebaõnnestunud poliitikule ärikeeld. Võlanõudeid on tema vastu praeguseks esitatud suurusjärgus 380 000 eurot.
    Lehemetsa osalustega ja tema juhitud transpordifirmad jätsid kütuse eest maksmata suuri summasid ning kuigi ta püüdis ettevõtteid maha müües enda käed puhtaks pesta, ei suutnud ta võlausaldajaid lahti raputada.
    Nii soovib kütusefirma SevenOil EST saada ligi 52 000 eurot. Hästi iseloomustab majandusharidusega poliitiku käitumist, et 50 000 euro suurune kütusekrediit lasti lõpuni täis. Viimane tankimine oli 2,21 liitrit, maksumusega kaks eurot ja seitsekümmend senti.
    Kuid Äripäeva andmetel on Lehemets võlgu veel Alexela Oilile, Jetoilile ja Õliplus OÜ-le. Sellele lisanduvad kohustused pankade ja liisingufirma ees.
    Hiljuti väljakuulutatud eraisiku pankrotile lisaks kestab juba mõnda aega Lehemetsa juhitud OÜ Transvel Grupp pankrotiprotsess.
    „Kui ma pankrotihaldurina pärin Lehemetsalt aru - esitan teabenõudeid, siis ta enamusele küsimustele vastab, et ei mäleta ja ei tea. Kokkusaamisest ta keeldub, palub küsimused saata kirjalikult. Äriühingu dokumentatsioon on kadunud,“ kirjeldas Transvel Grupi pankrotihalduri Andres Tootsman suhtlust võlgnikust poliitikuga.
    Lehemetsa arvates oli aga kõik kõige paremas korras. „Senikaua, kuni Transvel Grupp OÜ 50-protsendiline osalus mulle kuulus, oli ettevõtte majandustegevus korras ning kõik tehingud dokumentaalselt tõestatud,“ teatas ta.
    Lehemetsa kõrval oli Transvel Grupi teiseks osanikuks eelmisel suvel samuti Reformierakonda astunud Kristo Valge.
    Kristo Valge kätleb Reformierakonna eelmise esimehe Andrus AnsipigaFoto: Facebook
    Tegelikult kandideeris Valge parteituna juba 2013. a sügisel koos Lehemetsaga Reformierakonna nimekirjas Paide linnavolikogusse. Praeguseks on ka tema pankrotis ja ärikeelu all.
    „See, kuidas nad on oma ettevõtmist korraldanud, on piinlik, häbiväärne. Kahju, et selle tõttu Reformierakond pihta saab. Erakond ei ole õigel ajal aru saanud, kes nende ridades on,“ märkis pankrotihaldur Tootsman.
    Pankrotihalduri avaldusel algatas Põhja ringkonnaprokuratuur  eelmise aasta oktoobris kriminaalmenetluse asjaolude väljaselgitamiseks omastamise, maksejõuetuse põhjustamise ja raamatupidamise kohustuse rikkumise tunnustel. Eeluurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo. Praeguse seisuga kellelegi kahtlustust esitatud ei ole.
    Transvel Grupi raha võeti välja ka sularahaautomaatidest. Aastatel 2012-2013 võeti kokku sularahas välja üle 46 000 euro rohkem, kui tagasi toodi.
    Kes raha välja võttis ning kuhu see liikus? „Ei oska vastata, kuna minul puudus pangatoimingutele ligipääs,“ lausus Lehemetsa äripartner Valge. Kuna ta oli enda sõnul ettevõttes passiivne osanik, kes igapäevase majandustegevusega ei tegelenud, siis ei tunne ta end ka vastutavana võlgade eest.
    Kui Transvel Grupi uueks omanikuks on 2013. a novembrist Kardo Peetri, siis ettevõtted Transvel Logistika ja BQ Transport müüs Lehemets kelmuse eest karistatud Siim Niinemägile. Restoranipidamisega tegelenud OÜ Verones uueks omanikuks on Margo Liivo, keda mõni aasta tagasi süüdistati kuriteo tulemusena saadud vara omandamise, hoidmise või turustamise eest. Kriminaalmenetlus lõpetati aga toona avaliku menetlushuvi puudumise tõttu.
    Võlausaldajat SevenOil EST esindava õigusbüroo Jasitex juhataja Jaanus Silm märkis, et ettevõtete müük viitab sellele, et ettevõtete dokumendid ja raamatupidamine ei olnud korras. Muidu oleks Lehemets saanud ise korrektselt Transvel Grupi pankrotiavalduse esitada ning kindlasti oleksid võlausaldajad praegu ka kompromissialtimad.
    Ehkki ka nüüd pakuti Lehemetsale ja Valgele kompromissi, kus põhivõla tagasimaksmine oleks hajutatud kümne aasta peale ning sel juhul oleks kumbki maksnud iga kuu tagasi 250 eurot. Intressi poleks küsitudki. Lehemets ja Valge aga ettepanekuga ei nõustunud.
    Eelmisel nädalal toimus Lehemetsa võlausaldajate esimene üldkoosolek. Selgus, et võlausaldajate seas on intresside toel ligi 100 000-euroseks paisunud võlatunnistusest tuleneva nõudega Kristo Valge vend Virkko Valge ning ka ligi 30 000-eurose nõudega Lehemetsa elukaaslane. Viimane nõue kasvab igakuiselt elatisraha mittemaksmisest.
    Lehemets ja Valge on äripartnerid ka OÜ-s Kontorikuller. Ettevõttel on maksuvõlg juba 2013. a kevadest. Praeguseks küündib see 10 000 euroni, intressivõlga lisandub üle 3000 euro. Kontorikulleril on 20-protsendiline osalus OÜ-s Läänemaa Kontorikuller, mille omanike seas on ka Reformierakondlane Reimo Nebokat.
    Kommentaar
    Miks esitasite kriminaalasja algatamiseks politseisse avalduse?
    OÜ Transvel Grupp (pankrotis) pankrotihaldur Andres Tootsman:
    Ettevõtte juhtkond ja omanikud, selle asemel, et käituda head äritava järgides ning võib-olla ka võlausaldajate-partnerite ees vabandada, et välja ei tulnud, müüsid äriühingu tankistile. Juhatusse pandi võõras isik, kes asjasse ei puutu ning kes on varemgi sellistes otste kokkutõmbamise protsessides osalenud. Inimesed ei tahtnud ise ettevõtte likvideerimisega tegeleda, ei tahtnud tunnistada oma möödalaskmisi või küündimatust. Lehemets rääkis koguni Järvamaa kohalikus lehes, et ettevõte läks pankrotti ja müüsin ära. Veel rumalamat eneseväljendamist on raske välja mõelda.
    Ma tunnen Reformierakonnas väga palju toredaid inimesi, aga vahel on ka mõni tõrvatilk sees. Kui ma pankrotihaldurina pärin Lehemetsalt aru - esitan teabenõudeid, siis ta enamusele küsimustele vastab, et ei mäleta ja ei tea. Kokkusaamisest ta keeldub, palub küsimused saata kirjalikult. Äriühingu dokumentatsioon on kadunud. Pankrotitoimkonna liikmed on üsna pahased, nemad esindavad võlausaldajaid natuke rohkem kui mina.
    Kahjuks inimestel lastakse toimetada viimase hetkeni. Inimeste õige otsus oleks kõigepealt, et ei ole mõtet tegeleda valdkonnaga, mida ei tunne ning kui tunned, et asi hakkab käest ära minema, palka spetsialist ja palu abi. Aga ei, võetakse ettevõttest viimane ja siis müüakse veel ära ka.
    Ma ei ole saanud vastuseid ka sularaha väljavõtmist puudutavatele küsimustele. See, kuidas nad on oma ettevõtmist korraldanud, on piinlik, häbiväärne. Kahju, et selle tõttu Reformierakond pihta saab. Erakond ei ole õigel ajal aru saanud, kes nende ridades on.
     
    Kommentaar
    Võlausaldajat SevenOil EST esindava õigusbüroo Jasitex juhataja Jaanus Silm:
    Janno Lehemets ei ole võlausaldaja hinnangul oma äride juhtimisel käitunud ausa, korraliku ja hoolsa ettevõtjana, probleemide tekkimisel on valinud äride müümise, vassimise, enda varatuks muutmise ja pankrotimenetluse takistamise tee.
    Võlausaldaja on korduvalt pakkunud võimalust probleemid kokkuleppel lahendada. Kahjuks on seni enamasti toiminud ainult kohtumenetluse, -täituri või pankrotihalduri sund. Lehemetsa äriühingute pankrotimenetlused, samuti alustatud kriminaalmenetlus toovad edaspidi selguse tema tegutsemise õiguspärasusest, eetilisusest.
    Maksejõuetusmenetluste senine kulg ja tuvastatud asjaolud ei jäta ilmselgelt Lehemetsast muljet kui isikust, kes oleks oma juhtimisoskustest, väärtushinnangutest ja käitumismallidest tulenevalt sobiv tegutsema abilinnapea või riigikogu liikmena.
    Intervjuu
    Kirjalikud küsimused Janno Lehemetsale
    Pärnu maakohus kuulutas 19. detsembril välja Teie pankroti ning samast päevast on Teil peal ärikeeld. Eelmisel kolmapäeval andsite Paide kohtumajas võlgniku vande.
    Kui suured kohustused Teil praegu üleval on?
    Kellele Te võlgu olete?
    Miks võlad tekkisid?
    Miks Te ei andnud ise pankrotiavaldusi sisse, vaid otsustasite ettevõtted müüa tankistidele?
    Kandideerite ka Reformierakonna nimekirjas riigikogusse.
    Kui suur on Teie valimiskampaania eelarve?
    Kui palju Te ise tasute kampaaniakulude eest?
    Miks Te otsustasite kandideerida seisus, kus Teil on võlad maksmata?
    Transvel Grupi pankrotihalduri avalduse alusel on algatatud kriminaalasi omastamise, maksejõuetuse põhjustamise ja raamatupidamise kohustuse rikkumise tunnustel.
    Kas kriminaalasja algatamine on õigustatud? Miks?
    Transvel Grupist võeti 2012-2013. a sularahas välja 45 000 eurot rohkem, kui ettevõttesse tagasi pandi. Kuhu see raha liikus?
    Mitu töötajat oli Transvel Grupis?
    Miks Te ei nõustunud võlausaldaja SevenOil poolt pakutud kompromissiga võlgade tasumiseks?
    Kontorikuller OÜ-l on praeguseks 10 000-eurone maksuvõlg, lisaks veel 3000-eurone intressinõue. Mis saab ettevõttest edasi?
    Praeguseks on võlanõudjate hulgas ka Virkko Valge – ligi 100 000 eurot ning Teie elukaaslase nõue – ligi 30 000 eurot. Kuidas ja miks need nõuded on tekkinud?
    Kokkuvõtteks: Milline on Teie lahendus võlgade tasumiseks?
     
    Janno Lehemetsa vastus:
    Tegelesin 2001. kuni 2013. aastani aktiivselt ettevõtlusega – tegin reklaamifirmat, pidasin toitlustusasutusi, investeerisin kinnisvarasse, tegelesin transpordivaldkonnas. Noorele inimesele kohaselt võtsin julgeid riske.
    Kaks aastat tagasi valiti mind Paide abilinnapeaks. Sain tunda, et aktiivselt ettevõtlust ajada ja linnajuhtimises osaleda ma ei suuda. Tõsiselt andis tunda tervis. Minu elus oli pöördepunkt, milles hakkasin rohkem tähtsustama elu põhiväärtusi – perekond, tervis, vaba aeg.
    Otsustasin väljuda ettevõtlusest, müües osaühingute osakud maha.
    Kuna andsin ettevõtete laienemiseks eraisikuna käendusi, siis äririski realiseerumisel on mulle pankrot välja kuulutatud.
    Tagantjärgi tarkusena tunnistan, et riskeerisin ettevõtluses üle.
    Senikaua, kuni Transvel Grupp OÜ 50% osalus mulle kuulus, oli ettevõtte majandustegevus korras ning kõik tehingud dokumentaalselt tõestatud. Pärast osakute müüki toimunud tehingutest mul teadmised puuduvad, millest tulenevalt ma ka ei tea, kas mõni kriminaalasi on alustatud või mitte.
    Kandideerin riigikokku, kuna olen tavaline inimene, kes on valmis esindama teisi tavalisi inimesi. Nii nagu paljusid, saadavad ka mind elus õnnestumised ja ebaõnnestumised. Minu liigse riski võtmine ettevõtluses on viinud mind majanduslikesse raskustesse.
    Plaanin oma ettevõtluskogemustest detailse ülevaatega raamatu kirjutada ning noortele ettevõtjatele koolitusprogramme korraldama hakata.
    Arvan, et alustavatel ettevõtjatel ongi õige kuulata inimesi, kellel on rääkida sellest, mis juhtub siis, kui kõik läheb ülesmäge ning ka siis, kui asjad hakkavad halvasti minema. Ainult edulugude kirjeldamine ei kajasta ettevõtluse kogu reaalsust.
    Riigikogu liikmena saan oma sõnumit laiemalt levitada kui ainult oma kodukohas.
    Tõenäoliselt need, kellel elus kõik hästi läheb, minu poolt ei hääleta. Ülejäänud inimesed võivad olla minu potentsiaalsed valijad.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Tugev dollar paneb Eesti firmadele põntsu, mõne taskud täidab aga miljonitega
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.
Euro suhtes üha kallinev USA dollar Eesti majandusele midagi rõõmustavat ei tähenda: inflatsioon saab hoogu juurde, võitjaks käputäis ettevõtteid.