Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti ärid surevad noorelt

    Viiendat sünnipäevatorti enamik firmadest lahti lõigata ei saa.Foto: Scanpix/Postimees

    Ehkki firma asutamine ja ettevõtlusega alustamine on Eestis lihtne, ei ela lõviosa siinsetest firmadest viienda sünnipäevani.

    Globaalse ettevõtlusmonitooringu (GEM) Eesti raporti järgi surevad paljud Eesti ettevõtted enne küpseks ehk 3,5aastaseks saamist. Seda kinnitab ka Eurostat - 55% firmadest viiendat sünnipäeva tähistada ei saa, kirjutab Äripäeva 4. veebruari erileht Juubel, mis kirjeldab ettevõtlust 5, 10, 15, 20 ja 25 aastat tagasi.
    GEM-uuringu, millele vastas 320 ettevõtjat, andmeil on siinsete äride lühikesel eal palju põhjusi, alates oskustest ja lõpetades raha nappusega. Et firma asutamine on lihtne ja kiire, piirdudes veerandtunni ning sissemaksevajaduseta, hakkavad kaikad kodarasse pudenema käivitusraskuste seljatades - äri laiendamisel.
    Kogu ettevõtlusaktiivsus ulatub Eestis 18 protsendini ega ole aastaga oluliselt muutunud. Lõviosa sellest on varase faasi ettevõtlus ehk inimesed, kes teevad esimesi püüdlusi ettevõtlusega alustada, ja kuni 3,5 aastat tegutsenud ettevõtjad.
    Erileht Juubel toob lugejateni rohkem kui 3000 ettevõtet, mis tänavu ümmargust sünnipäeva, nii-öelda juubelit tähistab. Neist enamik ehk 1100 jõuab viienda tähtpäevani, suurusjärgus sama palju on ka esimese kümnendi seljatanud ettevõtjaid. Neist kolm jagavad oma kogemusi, kuidas raskustest hoolimata ellu jääda.
    Foto: Äripäev, Arengufond
    Seemnekartul ehk usalduse küsimus
    Nagu paljudele teistele, oli 2009. aasta Koorti Kartul OÜ-le majanduslikult väga raske. Kooritud kartuli müük vähenes kordades, kooritud-keedetud punapeedi turg kadus sootuks. Sellest üle saamiseks pidi Viljandimaa ettevõte muud juurviljatoodangut müüma suures koguses ja üliodavalt.
    Veel hakkas firma ka teiste tarbeks paljundama saksa kartuli eliitseemet, mida nad seni vaid oma kartuliseemne saamiseks olid kasutanud. Nüüdseks on kartuliseemnest saanud ka nende ekspordiartikkel, kuigi ettevõtte prioriteet on endiselt siseturg, milles sihitakse nii suur- kui ka väikekasvatajaid. 
    "Isegi linnarahvale on meil nüüd 2,5kilone seemnekartuli pakk - rõdupakend, nagu ise ütleme," sõnas viimases Äripäeva Toiduainetööstuse ettevõtete TOPis 62. kohale tõusnud firma juhatuse liige ja omanik Janek Lass.
    Uute partneritega raskustele ninanips
    Lass ütles, et majanduslikult rasketel aegadel tuleb koostööpartneritega otsida uusi lahendusi. Selleks on vaja nendega võimalikult palju ja ausalt suhelda, just nagu parematel aegadel. Kui miski on halvasti, siis nii tuleb öeldagi. 
    "Seemnekartuli müük näiteks on puhas usalduse küsimus," sõnas Lass. Ta ütles, et saksa koostööpartner, kellelt ettevõte paljundamiseks eliitkartuli seemet ostab, käib neil igal aastal külas ja vaatab, kuidas neil läheb. 
    Lass käib ise pidevalt partnerite põldudel vaatamas, mida saaks paremini teha. Igal sordil on omad nüansid. "Mõeldakse küll, et mis see kartul ära ei ole, et paned kevadel maha ja siis pärast koristad. Aga neid on ikkagi nii erinevad, et kui tahad tõesti hea kvaliteediga saaki, siis pead kõigi eripäradega arvestama," rääkis Lass.
    Ühtlasi peab ta väga tähtsaks ettevõtte töökorraldust. "Me oleme täiesti sügaval maal, tööjõudu linnast saada on keeruline. Need inimesed, kes meil siin kohapeal on, nad on tõesti kulda väärt," ütles Lass.
    Töötajate hoidmiseks püüab ettevõte Lassi sõnul hoida Eesti mõttes normaalset palgataset. Samuti on ettevõtte töötajatele oluline, et nad saavad tööl käia kodu lähedal lausa jalgrattaga või jalgsi.
    "Meil on õnneks, ptüi, ptüi, ptüi, töötajate kaader stabiilne," ütleb Lass. Tema sõnul on suurem osa ettevõtte töötajatest needsamad, kellega koos alustati.
    Sõbrad aitavad laenuga
    Kaeveteenuseid pakkuva OÜ Veikopp juhatuse liige Veiko Velberk ei kipu rasketest aegadest mõeldes meenutama mitte masuaastaid, vaid rääkima olevikust. Ta ütles, et tema äri jaoks on igal aastal kõige raskemad talvekuud. Ettevõtte juht seletas, et lumisel ajal näiteks kallurile ju sahka ette ei pane. Et talved kuidagi üle elada, tuleb olla ettevaatlik ja mitte jätta sellele perioodile näiteks liisingumakseid. Kõik, mis võimalik, tuleb välja osta. 
    Niimoodi talitas ettevõte ka 2009. aastal, kui nende pakutavate teenuste müügimaht vähenes 50 protsenti. Kulude vähendamiseks osteti välja seni renditud laadur-ekskavaator. Kui 2011. aastaks oldi juba kõige hullemast üle saanud, koliti masinatega rendipinnalt oma kinnistule. Nii on võimalik piirata kulutusi kuudel, mil müügitulu on pea olematu. Nõu ja jõudu (sh laenukapitali) on ettevõte selleks saanud headelt sõpradelt.
    Omanimelist ettevõtet kahju hüljata
    Vahetevahel tuleb siiski pähe, et jätaks asja katki. "Olen tõesti mõelnud, et sugulased on Austraalias… peaks kogu jama maha müüma ja uttu tõmbama," tunnistas Velberk. Motivatsioon ikka edasi minna tuleb Velberki sõnul vastutustundest oma töötajate ees. Tuleb mehed kuidagi üle talve vedada ja vaadata, et neil oleks leib laual. 
    Oma töötajale näitab Velberk ise ette, missuguseid töövõtteid ta neilt ootab. "Mina näiteks oskan iga meie masinaga tegutseda," ütles omanimelise ettevõtte juht. Kui on vaja mõne masinaga midagi keerulist teha, siis teeb ta seda kõigepealt ise, et töötajad näeks, mismoodi ohutult toimida. Nii pole vaja ka tehnilist konsultatsiooni ettevõttesse sisse osta. 
    Samas ei tohi ka oma kompetentsi loorberitele puhkama jääda, vaid kogu aeg mõelda, mismoodi võiks teha veel paremini. Masinate puhul peab pidevalt otsima, kas oleks võimalik leida mõni senisest veel ökonoomsem lahendus. "Praegu mõtlen, et ehk peaks oma roomikule elektrimootori peale panema. Juhe taha ja… odavam ikka kui diisel," ütleb Velberk.
    Õnn soosib tugevaid
    Kui majandusaasta aruandeid lugeda, tundub muljetavaldav, et OÜ Corpore Konverentsid jõudis pärast 2008. aasta kahjumit 2009. aastal kasumisse tagasi nii suurejooneliselt, et nende käive oli seejuures vanas rahas pea kaks miljonit suurem kui eelmisel aastal. Suhtekorraldusettevõtte AS Corpore tütarfirma OÜ Corpore Konverentsid juhatuse liige Meelis Kopli ütles aga, et neist aruannetest ei maksa konverentsiäris suuri järeldusi teha, sest nende äri on projektipõhine ja aastad võivad olla väga erinevad. 
    Iga päev tuleb sõtta minna. Ja võita
    Kopli sõnul midagi väga teistmoodi kasvu saavutamiseks ei tehtud. Ettevõte võitis ühe rahvusvahelise konverentsihanke. Konverentsil osales 30 riiki üle maailma ja selle eelarve oli enne majanduskriisi saabumist kokku lepitud - tavaliselt ju tehakse need kaks aastat ette. Firma jaoks suur ja vastutusrikas konverents oli Kopli sõnul oluline ka Eesti majandusele suuremalt, sest kasu said 60 allhankijat hotellidest taksofirmadeni.
    "Mõnes mõttes lihtsalt vedas. Aga tegelikult, muidugi, õnn soosib tugevaid. Asi oli ikkagi selles töös, mida me iga päev tegime, see aitas hanke võita," ütles Kopli. Tema sõnul tuleb seada realistlikud eesmärgid ja teha seda, mida oskad - eriti raskel ajal riske õigesti hinnata. Ja iga päev minna tööle sellise tundega, et hommikul lähed lahingusse ja õhtuks on see võidetud.
    Foto: Justiitsministeerium
    Autor: Madli Kullaste
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.