Vilja Kiisler • 17. aprill 2015 kell 6:13

Tiit Vähi: Eesti vajab peaministrit

Tiit Vähi  Foto: Raul Mee

Ekspeaministrist suurettevõtja Tiit Vähi leiab, et Eesti riigil puudub nii majandus- kui rahanduspoliitika.

Vähi nõustub täna Postimehes avaldatud analüütik Ruta Arumäe kirjutisega. „Jah, Eesti riigis puudub rahandus- ja majanduspoliitika. Rahandusministri võiks vabalt ümber nimetada riigi pearaamatupidajaks.“

Vähi sõnul saame asjade sisu analüüsimata ja vaid Exceli tabeli liitmis- ja lahutamistehteid kombineerides juba kümme aastat järjest tulemuse, et kaks pluss kaks võrdub kolm, aga mitte viis, mille peaks andma õige rahandus- ja majanduspoliitika. „Sellepärast ongi juba kaheksa aastat Eesti majanduse kogutoodangu juurdekasv null,“ sõnas Vähi. „Kui kaua me seda Eesti riiki kurname?“

Vähi sõnul ei piisa siinkohal paarist soovitusest, mille elluviimine kõik korraga paremaks teeks. „Kui miski puudub, siis tuleb see luua,“ lausus ta. „Kui rahanduspoliitika puudub, siis tuleb see luua. Mõtlematu tegutsemisega ja iseenda imetlemisega kurname Eesti riiki. Muutused ei saa olla kosmeetilised, nad peavad olema põhimõttelised. Riigi poliitika peab muutuma, mitte minema kindlalt edasi.“

Peaministri kohta oli Vähil öelda järgmist: „Taavi Rõivas on meeldiv noor inimene. Kuid riik vajab peaministrit.“

Hetkel kuum