Alyona Stadnik • 12. juuni 2015 kell 7:15

Analüütik: poliitikud on aktiivsed investorid

SEB Panga Tallinna peakontor.  Foto: Raul Mee

Erinevalt Äripäeva investor Toomasest arvab SEB Panga aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi, et poliitikud on üsna aktiivsed investorid.

Vähi sõnul on poliitikud aktiivsed just võrreldes ülejäänud rahva profiiliga. Samas investor Toomas leiab, et poliitikud on investeerimises siiski laisad nagu lohed. Äripäeva koostatud poliitikute investeeringute pingereas on rohkem kui pooltel muid investeeringuid lisaks pensionifondidele

"Investeerimisteooria soovitab hajutada riski oma portfellis ning üksikaktsiate korral omada vähemalt mõndakümmet nime erinevates majandussektorites ja regioonides," sõnas Vähi. "Enamik välja toodud poliitikute investeeringuid on paigutatud mõnda üksikusse üksikaktsiasse, seejuures peamiselt suurtesse Eesti ettevõtetesse nagu Tallink, Olympic või Tallinna Vesi."

Vähi sõnul selline portfell kipub kõikuma palju nii plussi kui miinusesse nii kohaliku regiooni kui ka ühe ettevõtte spetsiifiliste mõjurite tõttu ja sellise riskiga tuleb arvestada ning võib-olla kaaluda investeeringuid ka teistesse regioonidesse või hajutada portfelli ETFidega. "Teisalt on selline aktsiate valik indikatsioon poliitikute usust ja panusest Eesti ettevõtetesse ning majandusse," rääkis ta.

Äripäev kirjutas, et värskete majandushuvide deklaratsioonide põhjal riigikogu ja valitsusliikmete hulgas on koguni 29 investorit. Kuigi enamik neist eelistab passiivset rahakogumist, on ka mitu meeldivat erandit. 

 

 

Hetkel kuum