Mait Kraun • 6. juuli 2015 kell 20:28

Börs: Kreeka muutub järjest ettearvamatumaks

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiad olid täna languses, sest Kreeka kriis süvenes ja koos nafta hinnaga kukkusid ka energiasektori aktsiad, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks kukkus 0,4 protsenti 2068 punktini. Eelmisel nädalal kukkus indeks 1,2 protsenti. Dow Jonesi indeks langes 0,3 protsenti ja lõpetas päeva 17 683 punktil.

Siiski ei saa turgude langust võrrelda eelmise nädala esmaspäevaga, mil S&P500 indeks kukkus 2 protsenti. Siis teatas Kreeka, et läbirääkimised võlausaldajatega on läbi kukkunud.

„Iga paari tunni tagant muutub [Kreeka] lugu järjest suuremaks ja ettearvamatumaks,“ ütles investeerimisfirma Philadelphia Trust Co investeeringute juht Richard Sichel. „Kuna praegu on segadus ja keegi ei saa täpselt aru, mis võivad olla tagajärjed, siis võib kindlasti oletada, et börsid muutuvad volatiilsemaks.“

Vastutuskoorem on Kreeka peal, kes peab kiiresti reageerima, et vältida pankade kokkuvarisemist. Täna teatas valitsus, et pangad jäävad suletuks kuni kolmapäevani. Saksamaa riigikantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president Francois Hollande ja teised euroala liidrid kohtuvad homme, et arutada võimalike lahenduste üle.

Silmapaistva languse tegi ka nafta hind. Nimelt on lääs lähedal kokkuleppe allkirjastamine Iraaniga, mille tagajärjel võib turule lisanduda arvestatav kogus naftat. Hinnalangusele aitasid kaasa Kreeka olukorra halvenemine ja oodatust suurem naftapuurtornide arv USAs. WTI toornafta kukkus 7,25 protsenti ja Brent odavnes 5,89 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 52,8 ja 56,77 dollarit barrelist.

Vaatamata ebakindluse tõusule ei suutnud kulla hind suurt minekut näidata. Kollase metalli untsihind tõusis 0,46 protsenti ja maksab 1168 dollarit.

Hetkel kuum