Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Windoor ja KredEx pöörasid tülli

    KredEx Krediidikindlustuse juhi Meelis Tambla hinnangul sõlmis Windoor krediidikindlustuslepingu pettust kasutades.Foto: Andres Haabu

    KredEx süüdistab Kasahstanis äri ajanud Mailis Lintlomi ettevõtet Windoor pettuses. Windoor omakorda KredExit kindlustuse tühistamises ja ettevõtte altvedamises.

    Windoor kallutas meid pettusega kindlustuslepinguid sõlmima. Ei ole mõeldav, et sellises situatsioonis makstaks riigi vahendite arvelt välja kindlustushüvitist,“ ütles AS KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla.
    Nimelt pakub KredEx krediidikindlustust, mis peaks eksportijat või müüjat kindlustama selle vastu, kui ostja raha ära ei maksa. Just seda teenust kasutas valusa õppetunni saanud Windoor, kelle kulud lörri läinud Kasahstani firma tellitud megaprojektis on juba üle 20 miljoni euro. Nüüd on Windoor ilma nii rahast kui ka kindlustusest, mistõttu käiakse korraga kohut nii Kasahstani kui ka Eesti riigifirmaga.
    Windooriga sõlmitud projekti kogumaht oli 25 miljonit eurot.

    Baltiskii Dom on Kasahstani firma ning Windoor ASi lepingupartner.

    KredEx sõlmis Windoor ASi, Swedbanki ja Nordea pangaga krediidikindlustuslepingu.

    Diplomat Stroi Service on Kasahstani välisministeeriumi ettevõte, mis käendas Baltiskii Domi tellimust ning seadis oma varadele hüpoteegi KredExi kasuks.

    Projekti kogumaht 25 miljonit eurot.

    Kasahhidelt nõutakse 18 – 21,5 miljonit eurot.

     

    Poliitiline tugi.
    Windoori ärikoostöö Kasahstani firmaga Baltiskii Dom, mis sai alguse aastal 2011, on tänaseks pöördunud vaidluseks ning jõudnud Stockholmi arbitraažikohtusse. Windoor pidi ehitama Kasahstani välisministeeriumi kõrvale rahvusvaheline äri- ja konverentsikeskuse klaas- ja alumiiniumkonstruktsioone. Et Windoori ja Kasahastani firmaga tehing toona kindlasti toimuks, külastas Kasahstani ka toonane peaminister Andrus Ansip ja majandusminister Juhan Parts. Lintlom ütles siis, et poliitiline toetus on Kasahstanis väga oluline.
    Windoori Kasahstani projekti eripäraks oli see, et tellija nõudis 720 päeva pikkust maksetähtaega. Tõsi, praegu möönab Windoori juht ja omanik Mailis Lintlom, et kogemuse võrra rikkamana ta sellise tingimusega Kasahstani enam ei läheks, vaid pigem nõuaks tellijalt ettemaksu.
    Toona tundus risk seda väärt olevat. Ettevõte poleks aga kahe aasta pikkust maksetähtaega üksi suutnud pakkuda ning võttis appi pangad. Pankade finantseerimise eeldus omakorda oli krediidikindlustuse olemasolu. Krediidikindlustus katab kahju, mis tekib kui ostja jätab arved maksmata kas siis maksejõuetuse tõttu või ka poliitilisest riskist tulenevalt. Lepingute täpsed summad on Lintlomi sõnul konfidentsiaalsed, ent projekti kogu maht oli 25 miljonit eurot.
    Riskide maandamiseks ja Swedbankilt ja Nordea pangalt toetuse saamiseks sõlmiski Windoor krediidikindlustuslepingu ühes pankadega KredExiga. Viimane tühistas aga lepingu pärast seda, kui Kasahstani kohus tühistas mullu septembris tagatiseks seatud hüpoteegi.
    Windoor omaniku ja juht Mailis Lintlom ei pea kohtumenetluse kohta arvamuse kujundamist meedia kaudu õigeks ning nentis, et ei saa vaidlust sisuliselt kommenteerida.

    Marsh Kindlustusmaakler AS juhatuse esimees Mart Mere

    Kahtlemata on Kredexi käitumine kindlustuslepingu tühistamisega tekitanud usalduskriisi nende tegevuses. Selline käitumine tekitab kogu kindlustussektorile halba mainet, sest on taganetud lepingukohustusest kahju tekkimise ajal. Ei oska konkreetse tehingu üksikasju kommenteerida - juhul, kui on küsimusi kahjukäsitluse käigus ja selguvad asjaolud, mis kindlustustingimuste alusel välistavad kahju hüvitamise, siis saab konkreetset kahju mitte hüvitada –, aga leping täielikult tühistada kahju juhtumise ajal on ennekuulmatu.

    See ongi see “suur lubadus” mida kindlustusselts annab poliisi müües. Võib ju tuua paralleeli, et kui tehas põlema läheb, siis kindlustusselts saadab lepingust taganemise teate. Kindlustus ongi ainult usalduse müümine ning paljudesse tehingutesse minnaksegi ainult siis, kui kindlustusselts on partnerina võtnud riski kandmise vastavalt lepingule.

    Kredex Krediidikindlustuse makstavad kahjuhüvitised on osade poliiside puhul tagatud riikliku eksporditagatisega. Juhul, kui Kredex Krediidikindlustus peab kahjuhüvitise välja maksma selliste poliiside alusel, siis tuleb see raha riigi eraldisest.

    *10. juuli 2015 lisas Marsh Kindlustusmaakler juhatuse esimees Mart Mere täpsustuse 

    Minu poolt 06.07.2015.a. ajalehes Äripäev avaldatud kommentaaris esines ebatäpsus ja käesolevaga soovin KredEx Krediidikindlustuse AS nõudel parandada järgmise faktivea: KredEx Krediidikindlustuse AS ei ütelnud Windoor AS-iga sõlmitud kindlustuslepingut üles ega taganenud kindlustuslepingust, vaid tühistas kindlustuslepingu väidetava pettuse tõttu. Kindlustuslepingu tühistamine kindlustusandja poolt on seaduslik õiguskaitsevahend, kui selle rakendamiseks esinevad seaduses sätestatud alused. KredEx Krediidikindlustuse AS-i ja kindlustussektori usaldust ja mainet kahjustaks olukord, kui kindlustusandja tühistaks kindlustuslepingu või taganeks sellest ilma seadusliku aluseta.

    Pettuse kahtlus
    Tambla sõnul ei leidnud kindlustuslepingu tühistamine aset hüpoteegi kaotamise pärast, vaid ta rõhutas veel kord: „Tühistamine toimus kindlustusvõtja poolse pettuse tõttu ja sattus detsembrisse seetõttu, et detsembris said meie pettusekahtlused kinnitust. Jõudsime veendumusele, et meie eest varjatud asjaoludest teades ei oleks me neid kindlustuslepinguid kunagi sõlminudki,“ selgitas Tambla. Milles täpselt pettus seisnes, KredEx ei kommenteeri.
    2014. aasta sügisel esitas Windoor KredExile taotluse kindlustushüvitise saamiseks, kuna lepinguga kindlustatud kommertsrisk oli realiseerunud ja kokkulepitud kindlustusjuhtum saabunud. Hüvitise väljamaksmisest KredEx keeldus ja tühistas kindlustuslepingud. 2015. aasta jaanuaris esitas Windoor hagi KredExi vastu ja nõudis kindlustuslepingu täitmist. „Me ei nõustu kindlustusseltsi esitatud argumentidega, millega nad põhjendavad hüvitise mittemaksmist,“ ütles Lintlom. Ta lisas, et seoses poolelioleva kohtuvaidlusega ei saa ta paraku asja sisuliselt kommenteerida. „Me ei pea õigeks kohtumenetluse kohta arvamuse kujundamist meedia kaudu,“ kommenteeris Lintlom.
    Tambla sõnul on aga tegemist äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga. „2012-2013 aastal nägime seoses Windoori tehinguga palju vaeva ja tegime tööd, et pakkuda Windoorile kindlustuslahendust. Hiljem aga peame tõdema, et Eesti ehitusturul arvestatavaks tegijaks peetav ettevõtja ei ole meiega ausalt käitunud,“ nentis ta.
    Põnts mainele. Äripäeva nõustanud kindlustusekspertide sõnul tegi aga KredEx lepingu tühistamisega endale karuteene, kaotades usaldusväärse lepingupartneri maine. Pangad ei lükanud seda väidet ümber, ega ka kinnitanud seda. Viis Eesti suurimat panka, Swedbank, SEB, Nordea, Danske ja LHV pank, otsustasid teemat mitte kommenteerida. Tambla hinnangul ei ole nad usaldusväärse partneri rolli kaotanud ning teevad jätkuvalt koostööd kõigi Eestis tegutsevate suuremate pankadega erinevate projektidega seoses.
    KredEx jätkab vaidlust. Hoolimata sellest, et KredEx ise Windooriga kindlustuslepingu tühistas, on KredEx vaidlustanud omakorda Kasahstani kohtus kindlustuslepingu tagatiseks seatud hüpoteegi tühistamise.
    Nimelt tühistas Kasahstani välisministeerium Kasahstani kohtus Windoori lepingu tagatiseks oleva hüpoteegi. Hüpoteegi realiseerumisel oleks Kredexil olnud vahendid krediidikindlustus välja maksta. Tambla sõnul leiavad KredExi õigusnõustajad Kasahstanis, et seal tehtud esimese astme kohtuotsus ei olnud seaduslik ja põhjendatud. „Meil on õigus oma protsessuaalseid õigusi kaitsta ka pärast kindlustuslepingute tühistamist. Kuna hüpoteegi kustutamist taotles muuhulgas Kasahstani välisministeerium, kes ise hüpoteegi seadmiseks nõusoleku andis, siis leiame, et selline käitumine mõjutab Kasahstani riigi usaldusväärsust,“ selgitas Tambla.
    Tema sõnul üritab KredEx vaidlusega välja selgitada, kas Kasahstani riigiasutuste kinnitatud või antud tagatised võiksid edaspidi aktsepteeritavad olla. See, et tagatise aluseks olevat krediidikindlustuslepingut enam pole, KredExile takistuseks ei ole. „Hüpoteek on alusnõudest sõltumatu. See tähendab, et kindlustuslepingute tühistamine ei lõpeta meie õigust taotleda õiguspärast kohtulahendit,“ ütles Tambla.
    Järgmine istung Kasahstanis hüpoteegivaidluses peetakse kolmapäeval Kasahstani kohtus.
    Windoor nõuab kasahhidelt 18 miljonit
    Ehitusfirma Windoor nõuab Stockholmi arbitraažis Kasahstani riigilt vähemalt 18 miljoni euro suuruse kohustuse täitmist. Windoor esitas Kasahstani riigifirmale Diplomat Stroi Servis, kes käendas Baltiskii Domi tellimust garantiikirjaga, nõude kohustuste tasumiseks. Kasahstani riigiettevõte seda tänaseks täitnud ei ole.
    Kasahstani kohus on peatanud Windoori algatatud pankrotimenetluse ning tühistanud Kredexi kasuks seatud hüpoteegi. Ehituslepingu alusel andis Windoor Baltiskii Domile maksetähtaja kaks aastat. Selle saabumisel aastal 2014 ettevõte Lintlomi sõnul aga kohustusi ei täitnud ning arveid ei tasunud. Seetõttu oli Windoor sunnitud ka lepingu üles ütlema.
    Eesti ja Kasahstan sõlmisid investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu 2011. aastal. Selle alusel tagavad pooled enda territooriumil teise poole investorite investeeringutele täieliku kaitse ja julgeoleku.
    "Kumbki lepingupool ei takista omavoliliste ega diskrimineerivate meetmetega selliste investeeringute arendamist, juhtimist, säilitamist, kasutamist, laiendamist, müüki ja vajaduse korral likvideerimist," seisab toonase majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi ja Kasahstani välisministri Yerzhan Kazaykhanovi allkirjadega lepingus.
    Windoori hinnangul ei ole Kashastani riik lepingut täitnud ning on sekkunud protsessi, kus Windoor nõuab riigile kuuluvalt ettevõttelt kohustuste täitmist. Muu hulgas on Kasahstani kohus ettevõtte õigusnõustajate hinnangul tõlgendanud meelevaldselt seadusi ja esitanud alusetuid nõudeid.
    Mailis Lintlomi sõnul on Kashastan, vaatamata kõigele, jätkuvalt väga suure äripotentsiaaliga maa Eesti ettevõtjate jaoks. Samas ei piisa sellistes riikides, kus riskid, ja iseäranis poliitilised riskid, on kõrged, enam tavapärastest tagatistest nagu kindlustus, garantiid ja hüpoteegid, kuna need on haavatavad poliitilise ja õigussüsteemi riskiga.
     
    * Täiendatud Marsh Kindlustusmaakler juhatuse esimehe Mart Mere täpsustusega. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.