Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjad: Tehvandi Spordikeskus solgib turgu

    Otepää küljeall asuv Tehvandi hotell, mida rahvas kutsub ka Pentagoniks.Foto: Andres Haabu

    Reformierakondlaste juhitav SA Tehvandi Spordikeskus (TSK) on oma sporditaristu juurde riigi kulul rajanud kolmetärnihotelli, puhkemaja ja konverentsikeskuse, mille tegevus seab Otepää turismiettevõtjate sõnul löögi alla ausa konkurentsi.

    Eriti ärritab kohalikke ettevõtjaid asjaolu, et TSK pakkus enda juures majutujatele sihtasutuse hallatava riikliku sporditaristu kasutamist soodustingimustel. Nüüd, pärast ettevõtjate hiljutist pahameeletormi, on TSK oma hinnakirjadest küll vastavad soodustused välja rookinud ja enda kinnitusel soodustusi enam ei paku, kuid ettevõtjate mure ebavõrdse konkurentsi pärast pole kuhugi kadunud.
    Talvepealinna Otepää külje all asub rahvasuus Pentagoniks ristitud Tehvandi hotell, mis saab uhkustada sellega, et on pärast 2012. ja 2013. aastal toimunud rekonstrueerimistöid esimene ja seni ainus ametlik kolmetärnihotell Valgamaal. Sellest ühelt poolt murumättaga kaetud ja teisele poole avanevate rõdudega tubade, pilkupüüdva siseõue ja mahuka restoraniga hotellist mõnesaja meetri kaugusel tiigi kaldal asub samuti värskelt rekonstrueeritud kahe apartemendi ja kahe saunaga puhkemaja. Mõlemad majutuskohad paistavad oma kuulutuste ja külastajate kõrgete hinnetega silma hotellide broneerimiseks laialdaselt kasutataval Booking.com lehel. Seal reklaamib TSK oma hotelli ja puhkemaja kõigile öömaja otsijatele, konkureerides teiste piirkonna turismifirmadega.
    Lisaks eraklientidele kutsub TSK oma kodulehel ettevõtjaid üles korraldama nende juures firmaüritusi. Kaasaegne Tehvandi konverentsikeskus mahutab kuni 150 inimest, kuulutab sihtasutus.
    Kõik kirjeldatu kõlab nagu kiiduväärt turismi- ja üritusettevõtlus, kuid mündil on ka teine pool. Nimelt on TSK hotell ja puhkemaja kokku u 4 miljoni euro eest rekonstrueeritud riigi kulul. See tähendab, et eraettevõtjad on sunnitud konkureerima justkui riigihotelli või riigirestoraniga. Kuigi sihtasutusega seotud inimesed selgitavad, et hotelli ja puhkemaja tegevus on suunatud sihtasutuse põhitegevuse - spordiürituste ja spordilaagrite - tagamiseks, siis ettevõtjate sõnul on TSK siiski jõuliselt sisenenud ka tavapärasele turismiturule.
    Tehvandi kolmetärnihotell pärast rekonstrueerimistöid. Vaade sisehoovi poolt.Foto: SA Tehvandi Spordikeskus
    Ebavõrdne ligipääs riiklikule sporditaristule
    "Tegu on selge turu solkimisega," ütleb TSK tegevuse kohta Otepääl, otse Tehvandi staadioni kõrval tegutsevat Muraka hotelli juhtiv Mirell Jakobson. Koostöös safarikeskust pidava Paap Kõlariga Otepää kuplite vahel turismiäri ajava Jakobsoni sõnul on TSK poolt spordirajatiste loomine iseenesest igati tänuväärne ja vajalik kogu piirkonna arengule, ent küsimusi tekitab just riigi rahaga renoveeritud hotelli, toitlustuskohtade ja seminariruumide majandamine. "Kui riiklikke spordirajatisi saavad soodustingimustel kasutada vaid TSK kliendid, on see ebavõrdne teiste ettevõtjate suhtes," leiab Jakobson.
    Jakobson viitab oma kriitikaga sellele, et TSK pakkus Tehvandi hotellis majutujatele viimased paar aastat sihtasutuse spordirajatiste kasutamist poole hinnaga. "Hotellis majutatutele kehtib soodustus kuni 50% treeninghindadest Tehvandi K90 hüppemäe, lasketiirude, rullsuusaraja, sportmängude väljaku ja staadioni rajatiste kasutamisel," seisis Tehvandi hotelli hinnakirjas veel tänavu mais. Kui Otepää ettevõtjad selle peale kõva häält tegid, võeti soodustuste kirje esmalt maha eestikeelsest hinnakirjast ja pärast uut tähelepanujuhtimist juunis ka venekeelsest hinnakirjast.
    TSK juhatuse liige Kristjan Karis selgitab, et nimetatud soodustused kehtisid alates 2013. aasta juunist, mil rekonstrueeritud Tehvandi hotell avati, kuni käesoleva aasta alguseni, mil kohalikud ettevõtjad tõstatasid TSKle osutatud riigiabi küsimused. Soodustused tulenesid Karise sõnul mahu põhimõttest: kui tellid suurema hulga erinevaid teenuseid, saad mingi teenuse soodsamalt. Karis lisab, et ka teiste piirkonna majutusasutustega, kel on olnud huvi, kasutatakse või on kasutatud nn vautšer-süsteemi, kus majutusasutusega sõlmitud lepingus sisalduvad spordirajatiste kasutamisele erinevad soodustused.
    Ettevõtjad soovitavad erastamist
    Muraka hotelli juht Jakobson räägib, et tema nägemuse kohaselt peaksid kõik taolised rajatised olema kõikidele Otepääle saabunud sportlastele ühtsete reeglite alusel tasuta kättesaadavad. "Nii elavneks Otepääl majandustegevus. Rajatiste ülevalpidamine tasutaks piirkonna laekunud maksudest ja kõik võidaksid," sõnab ta.
    Ausa konkurentsi taastamiseks Otepää turismiäris pakub Jakobson veel välja, et TSK peaks majutus-, toitlustus- ja konverentsiturult lahkuma ning jääma selgelt piiritletud spordirajatiseks, milleks ta algselt loodigi. "Riigi rahaga renoveeritud majutus-, toitlustus- ja konverentsiruumid võiks aga anda läbipaistva, ausa ja avaliku konkursi teel hoopis mõnele operaatorile rendile. Teine võimalus oleks kogu kompleksi erastamine," räägib Jakobson ja lisab, et need variandid looks ausa ettevõtluse.
    Jakobsoniga sama meelt on ka Otepääl asuva Bernhard spaa hotelli omanik Madis Mutso, kes peab parimaks lahenduseks TSKle kuuluvate hotelli ja puhkemaja erastamist. "Riik saab sellisel juhul väärkasutatud raha tagasi ning uus omanik konkureerib Otepää majutusturul võrdselt teiste ettevõtjatega," leiab Mutso. Alternatiivina pakub Mutso välja, et Tehvandi hotell jätkaks spordihotellina, mille tegevuskahjumi katab sihtasutus. "Kontroll peab siis olema sõltumatu ja läbipaistev," toonitab ta.
    TSK juhatuse liige Karis ettevõtjate ettepanekuid mõistlikuks ei pea. Ta märgib, et majutus ja toitlustus on spordikeskuse lahutamatu osa ja seda teenust on Tehvandi kompleksis pakutud ligi 40 aastat. "Sellise kompleksse olümpiaettevalmistuse keskuse eesmärk on ka sihtasutuse tegevuseesmärk ning spordi ja majutuse-toitlustuse lahutamine ei ole mõistlik idee. Sellega lõhutaks kogu tänaseks rahvusvahelist tuntust leidnud Tehvandi Spordikeskus," sõnab Karis.
    "Riigiabi mõistes peame meie jälgima, et oma igapäevases tegevuses ei rikuks me vabal turul aset leidvat konkurentsi," ütles Karis. "Juhatusena oleme antud kontekstis jälginud, et me ei moonutaks konkurentsi hinnapoliitikas nii majutuse, toitlustuse kui ka seminariruumide puhul võrreldes piirkonna keskmisi samaväärsete teenuste hindu," kommenteeris Karis. Karise sõnul ei näe TSK juhatus sihtasutuse poolt teiste Otepää ettevõtjate diskrimineerimist. Ettevõtjad on aga selgelt teist meelt.

    1,1 miljonit eurotoli eelmisel aastal SA Tehvandi Spordikeskuse tulu ettevõtlusest ehk majutus- ja toitlustusteenustest, spordirajatiste haldamisest jm.

    TSK seljatas hangetel ettevõtjaid
    Koos olümpiavõitja Andrus Veerpaluga Otepääl Karupesa hotelli omav, igapäevaselt prokurörina töötav Toomas Liiva nendib, et olukord, kus regulaarset riigiabi saav majutusasutus on jõuliselt sisenenud ka mittesportlastega seotud hotelliturule, pakkudes hooajavälisel ajal madalaimat hinda, paneb kohalikud turismiettevõtjad raskesse olukorda. Liiva sõnul on tema hotellijuhist abikaasa pidanud Karupesas näiteks tänavu kevadel majutushindu langetama, kuna Tehvandi hotell pakkus Booking.com lehel konkurentsitult parimat öömaja hinda - oma hinnakirjast kuni 36%lise allahindlusega.
    Sarnaselt Muraka hotelli juhi Mirell Jakobsoniga toonitab Liiva, et soovib siiralt tänada neid inimesi, kelle töö tulemusena on Eestis ainulaadne talispordikeskus. Ent positiivse kõrval on Otepää majutusettevõtjad Liiva sõnul silmitsi tõsiasjaga, et riik on lisaks vägevale sporditaristule renoveerinud Tehvandi hotelli, mis omakorda on sisenenud jõuliselt Otepää majutusturule, pakkudes teenuseid tavaturistile. "Tõsiseltvõetav spordilaagrite liikumine Otepääl kestab juuni keskpaigast augusti lõpuni. Talvel elab Otepää turismisektor tänu lume ootusele, mis teadaolevalt viimastel aastatel on olnud õige kasin," kirjeldab Liiva kohalikku turuolukorda.
    Bernhard spaa hotelli omanik Madis Mutso märgib, et TSK peab aru saama ja tunnistama ettevõtjatele, et riigiabiga rajatud hotelliga ei suuda eraettevõtted turismiturul konkureerida. Mutso sõnul on Bernhard spaa alates märtsist kaotanud TSKle näiteks kaks vähempakkumisega seminarihanget - Tartu Ülikooli ja Otepää Vineeritehase omad.Mutso meenutab, et pärast hangetel TSKle kaotamist küsis ta endalt, kas eraettevõtja ikka peab riigiga rinda pistma sektoris, mis oleks justkui eraettevõtluse pärusmaa. "Mõistsin, et kui sihtasutus sai riigiabi, siis tal puudub laenukoormus, millega ta saab turul suure konkurentsieelise. Teiste sõnadega tekib turu moonutamine," sõnab Mutso.
    Otepää hotelliomanik Liiva võtab olukorra kokku tõdemusega, et kohalikud ettevõtjad vaatavad nüüd lootusrikka pilguga TSK poliitikutest ning valdavalt riigi palgal olevate nõukogu liikmete poole ja küsivad, et kas see ongi Eesti riigi soov ja tahe ning kas seda saab nimetada Eesti riigi regionaalpoliitiliseks meetmeks Otepääl. Muraka hotelli juht Jakobson nendib, et kui vaadata TSKd kui riiklikku ettevõtmist ja lisada siia kütuseaktsiisi ning majutusasutuste käibemaksu tõus, siis pole riik just parim ettevõtluse ja turismi edendaja.

    Eelmisel aastal teenisid mõlemad SA Tehvandi Spordikeskuse (TSK) juhatuse liikmed tulemustasuna 13. kuupalga.

    TSK juhatuse liikme Alar Arukuuse kuupalk oli eelmisel aastal 3700 eurot, teise juhatuse liikme Kristjan Karise palk 3000 eurot. Nimetatud ühe kuu palga ulatuses said mõlemad mullu tulemustasu. Seejuures oli sihtasutuse mullune tulem negatiivne, miinusesse jäädi 1,5 miljoni euroga.

    TSK nõukogu esimehe Tõnu Seili igakuine tasu oli mullu 210 eurot ja nõukogu tavaliikmete tasu 140 eurot kuus.

    Reformierakondlaste kants
    SA Tehvandi Spordikeskuse (TSK) juhatuse liikmed ja nõukogu esimees kuuluvad Reformierakonna ridadesse ja sama partei juhtida oli enne viimaseid riigikogu valimisi pikalt ka sihtasutusele riigi toetusi vahendanud kultuuriministeerium.
    Reformierakonda kuuluvad mõlemad TSK juhatuse liikmed Alar Arukuusk ja Kristjan Karis. Seejuures juhib Arukuusk praegu partei Otepää piirkonda ja kuulub ka erakonna Valgamaa piirkonna juhatusse.
    Karis on Reformierakonna liikmena teinud lennuka karjääri, olles täitnud nii Reformierakonna juhitava Tartu linna arendusjuhi kui ka kultuuriminister Laine Jänese nõuniku ülesandeid, samuti on Karis omal ajal olnud erakonnakaaslase Toomas Savi nõunik. Karis pälvis Reformierakonna rahastamisskandaali ajal tähelepanu sellega, et tema oli see noorpoliitik, kes väitis prokuratuuris, et laenas ämmalt 30 000 krooni ja annetas selle summa siis erakonnale. Eesti Ekspress kirjutas, et rahva hulgas valetamise sümboliks muutunud ämm tõepoolest eksisteerib ja Karis tutvustas lehele ka kontoväljavõtet, mis näitas, et ta maksab ämmale laenu tagasi. Kui Reformierakonna rahastamisskandaali alguses tunnistas Karis, et aitas Silver Meikaril partei raha pesta, siis hiljem taganes ta oma algsetest sõnadest.
    Reformierakonda kuulub ka TSK nõukogu esimees, põline kultuuriministeeriumi palgaline Tõnu Seil. Alates 2008. aastast on Seil töötanud kultuuriministeeriumis spordi asekantslerina ja enne seda viis aastat spordiosakonna juhatajana.
    Samuti kuulub Reformierakonda TSK nõukogu liige Lauri Luik, kes on mh riigikogu kultuurikomisjoni liige. TSK 7-liikmelises nõukogus on lisaks kahele Reformierakonna liikmele ka üks 2011. aastal Reformierakonnast välja astunud sotsiaaldemokraat Meelis Karro ja üks EKRE liige, Otepää vallavanem Kalev Laul. Kolm TSK nõukogu liiget on parteitud: rahandusministeeriumi asekantsler Agris Peedu ja endised tippsportlased Jaak Mae ning Meelis Loit.
    TSK turundus- ja klienditeenindusjuht on Merlin Müür, kes on Reformierakonna Otepää piirkonna juhatuse liige.
    TSK juhtivatest töötajatest väärib tähelepanu veel üks Reformierakonna liige - sihtasutuse haldus- ja ehitusjuht Neeme Ernits, kes on olnud kriminaaluurimise all ametiseisundi kuritarvitamises kahtlustatavana. Kriminaalasi algatati kahtlusega, et Otepää Veevärgi juhatuse liige Ernits on kinnitanud väidetavalt fiktiivseid arveid ja saatelehti, mille põhjal ettevõte tegi alusetuid makseid. Uurimise käigus tuvastati siiski vaid seda, et arved ja saatelehed ei olnud koostatud tekkepõhiselt. Kriminaalasi lõpetati 2006. aasta alguses väikese süü ja avaliku menetlushuvi puudumise tõttu, kuid Ernits pidi siiski riigieelarvesse tasuma 19 200 krooni.
    TSK juhatuse liikme Karise sõnul ei ole erakondlik kuuluvus nimetatud ametite juures keelatud. "Kultuuriministeeriumi poolt asutatud sihtasutuse rahalisel toetamisel ei saa olla mõjutavaks faktoriks kellegi erakondlik kuuluvus, vaid asutamisel võetud kohustuste ja riigi spordipoliitika eesmärkide täitmine," ütles Karis.
    TSK nõukogu esimees Seil kasutas TSK juhtide erakondlikku kuuluvust kommenteerides täpselt samu väljendeid nagu Karis ja ütles, et viidatud isikute erakondlik kuuluvus ei ole sihtasutuse arendamisel kindlasti mõjutav faktor ning oluline on riigi spordipoliitika eesmärkide täitmine. "Esimesed suuremad investeeringute otsused sihtasutuse tegevustesse tehti perioodil, mil kultuuriministeeriumit juhtis keskerakondlasest minister Raivo Palmaru," lisas Seil.
    Tehvandi Spordikeskuse juhatuse liige ja reformierakondlane Kristjan Karis.Foto: Margus Ansu, Tartu Postimees
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Prokuratuur saatis Wendre kriminaalasja kohtusse
Prokuratuur teatas, et on saatnud Pärnu maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse tekstiilitööstuse Wendre eksjuhte ja nende firmat Paragon Sleepi.
Prokuratuur teatas, et on saatnud Pärnu maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse tekstiilitööstuse Wendre eksjuhte ja nende firmat Paragon Sleepi.