Sirje Rank • 28. juuli 2015 kell 10:44

Rootslaste laenuralli jätkub

Stockholm  Foto: EPA

Rootsi majapidamised jätkavad laenuvõtmist kiirenevas tempos, mis on kasvav oht Rootsi majandusele ja pangandussüsteemile.

Juunis kasvasid laenud aasta baasil 6,9% 3,176 triljonile Rootsi kroonile, mida on 198 miljardi krooni võrra rohkem kui läinud aasta juunis, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri. Lõviosa laenudest on eluasemelaenud, mis kasvasid aasta baasil 7,4%.

„Kui eluasemete hinnad peaksid langema, tunnevad majapidamised ennast vaesemana, kuna vara väärtus kahaneb, aga laenud on üleval. See võib sundida neid ettevaatlikumalt tarbima, mis võimendab majanduskonjunktuuri langust,“ selgitas ohte Rootsi Finantsinspektsiooni peaökonomist Henrik Braconier.

Võlakoorem kasvab, kuid laenud on üha odavamad. Juunis oli Rootsi majapidamiste keskmine eluasemelaenu intress uutes laenulepingutes 1,63%.

Hetkel kuum