Marta Jaakson • 7. november 2015 kell 7:15

Ülevaade Estonian Airi rahasüstidest

Euroopa Komisjon uuris Estonian Airile tehtud 130 miljoni euro väärtuses rahasüste.   Foto: Veiko Tõkman

Euroopa Komisjon uuris ligi 130 miljoni euro väärtuses riigi tehtud rahasüste Estonian Airile.

Esimest korda oli Estonian Air Euroopa Komisjoni pihtide vahel 23. mail 2013, kui Euroopa Komisjon sai Ryanairilt kaebuse Eesti valitsuse kava kohta suurendada Estonian Airi kapitali. Samuti ei meeldinud konkurendile Estonian Airi ja Tallinna Lennujaama vaheline kokkulepe Estonian Airi omanduses oleva kontorihoone müügi ja tagasirentimise kohta.

Mullu aprillis otsustas Euroopa Komisjon, et kontorihoone müük ja tagasirentimine 2013. aastal ei olnud riigiabi.

2013. aastal otsustas komisjon algatada ametliku ka uurimismenetluse, sest Eesti andis Estonian Airile 8,3 miljoni euro suuruse päästmislaenu. Menetlus hõlmab ka kolme kapitalisüsti 7,3 miljoni euro, 19,9 miljoni euro ja 30 miljoni euro ulatuses, samuti Estonian Airi maapealse teeninduse osa müüki Tallinna Lennujaamale 2009. aastal. Uurimist pikendati, kui riik suurendas päästelaenu 28,7 miljoni euro võrra. 

20. juunil 2013 teatas Eesti riik ümberkorralduskavast, millega investeeriti firmasse veel 40,7 miljonit eurot. 

Hetkel kuum