Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uueks kliimaleppeks on Pariisis rohkem lootust

    Kliimaaktivistide marss jäeti Pariisis turvakaalutlustel ära, kuid meelt sai avaldada teisel moel- osaleda soovitute jalanõud Vabariigi väljakul. Foto: Scanpix/Reuters

    Mitmed tegurid räägivad selle poolt, et esmaspäeval Pariisis algaval ÜRO kliimakonverentsil on rohkem eeldusi tulemusi anda kui varasematel katsetel.

    Ülemaailmse kliimakokkuleppe sõlmimiseks on laialdasem poliitiline toetus, tuule- ja päikeseenergia hinna langusest on tekkinud reaalsed alternatiivid ning ka ettevõtjate ja investorite hoiakud on muutumas.
    Karisid leppe sünni teel on siiski omajagu.
    Tähtis poliitiline läbimurre tuli mullu novembris, mil USA president Barack Obama ja Hiina president Xi Jinping teatasid ühiselt, et pingutavad kliima soojenemist põhjustavate heitmete vähendamise nimel. Tegemist on kahe suurima saastajaga, kes seni on ühisalgatuste suhtes skeptiliseks jäänud. USA ei ratifitseerinud Kyoto protokolli ning kuus aastat tagasi Kopenhaagenis tehtud katse uus taoline lepe sõlmida takerdus Hiina vastuseisu.
    Praegu on 177 riiki veel enne Pariisi jõudmist omad ettepanekud lauale pannud, kuidas heitmeid vähendada. See suurendab eeldusi esimest korda tõeliselt globaalse lepingu sõlmimiseks. Oma kavad on esitanud kõik maalima juhtivate riikide gruppi G20 kuuluvad riigid, mille arvele langeb kolm neljandikku kliima soojenemist põhjustavatest heitmetest.

    Tuuleturbiinide hind on võrreldes 2009. aastaga, mil toimus eelmine kliimakonverents Kopenhaagenis, alanenud keskmiselt 870 000 eurole MW kohta võrreldes toonase 1,2 miljoni euroga, vahendas Bloomberg

    Päiksepaneelide hind on alanenud 65 sendile w kohta toonaselt pa 2 dollarilt

    enamikes paneelides kasutatava polüsilikooni hind on langenud 14,76 dollarile kilogrammist, mis on vaid neljandik 2009. a detsembri hinnatasemest

    Enamikel Euroopa turgudel, sealhulgas Saksamaal ja Suurbritannias, suudavad parimad tuuleenergia projektid uute söe või gaasiküttel jaamadega konkureerida

    Kahtlused läbi
    See aeg näib olevat läbi, mil veel vaieldi, kas inimtegevus ikka kliima soojenemist mõjutab. Enamus maailma riike on liitunud initsiatiiviga, et kliima ei soojeneks sajandi lõpuks tööstusrevolutsiooni eelse ajaga (1880-1899) võrreldes enam kui 2 kraadi, mis teadlaste hinnanguil suurima kahju veel ära hoiaks. 2015. a seisuga on kliima ÜRO Maailma Meteoroloogia Organisatsiooni andmeil soojenenud kraadi võrra – tänavune aasta on löönud ridamisi soojarekordeid.
    Pariisi kohtumiseks esitatud ettepanekud aeglustaks soojenemine praeguselt 4 kraadi trajektoorilt 2,7 kraadile, hindab Briti keskkonnateemadega tegelev mõttekoda Carbon Tracker. Kuid kui lepitakse kokku, et teatud intervalli järel vaadatakse sihid üle ja tõstetakse ambitsioone, võib 2% olla realistlik. 
    Liidrid panevad palli mängu
    Erinevalt Kopenhaagenis nurjunud kliimakonverentsist, kus valitsusjuhid saabusid kohale kõige lõpuks, et päästa, mis päästa annab, algab Pariisi kohtumine just valitsusjuhtide kokkutulemisega, et kõnelustele hoog sisse anda. Oodatakse enam kui 140 valitsusjuhti ja riigipead, kelle hulgas on Barack Obama, Xi Jinping ning Venemaa president Vladimir Putin. Venemaa on suuruselt neljas heitmete emiteerija.
    Läbirääkijaid, lobiste, ettevõtete ja kodanikuühenduste esindajaoid saabub Pariisi ligi 40 000 – ka Eestist läheb ligi 20 liikmega delegatsioon.
    Ürituse turvameetmed on maksimaalsed. Alles kaks nädalat tagasi korraldasid terroristid Pariisis veresauna, tappes 130 inimest.
    „Ma arvan, et iga riigi ja iga riigijuhi jaoks on äärmiselt oluline saata signaal, et käputäie mõrtsukate jõhkrus ei peata maailma oluliste teemadega tegelemast,“ ütles Barack Obama kohtumise eel.
    Kahe kraadi eesmärk pole saavutatav tehnoloogilise arenguta. Ja see on tõsine väljakutse, nagu näitab ka Saksa autotootja Volkswagen ümber vallandunud skandaal, kus firma mootorite heitmenäitudega vassis. Üks kõlanud väide on, et insenerid ei suutnud tehnoloogia arendamisel peale suruvate ambitsioonikate eesmärkidega sammu pidada.
    Bill Gates loob fondi
    Microsofti asutaja Bill Gates plaanib Pariisis välja kuulutada fondi asutamise, mis hakkab toetama uurimis- ja arendustegevust kliimatehnoloogia vallas. Isiklikust varast panustab ta meedia andmeil 2 miljardit dollarit. Fondi panustavad ka teised miljardärid ja filantroobid.
    Raha ümber jätkub Pariisis vaidlus ka arenenud ja arenevate riikide vahel. Arenevad riigid nõuavad arenenud riikidelt toetust, et puhtamat tehnoloogiat juurutada ja juba tekkinud kliimamuutustega kohaneda, sest arenenud riigid said pikka aega oma majandust arendada saaste pärast muretsemata. Juba 2009. aastal lepiti kokku, et arenenud riigid eraldavad selleks aastas 100 miljardit dollarit, kuid seda mahtu pole veel saavutatud.
    Kliimakohtumise eel on ka ettevõtted teinud ridamisi avaldusi.
    Trend on roheline
    Saksa kindlustushiid Allianz, mis on maailma üks suurimaid finantsvarade haldajaid, teatas konverentsi eel, et lõpetab investeerimise ettevõtetesse, mis saavad üle 30% tuludest söe kaevandmisest või toodavad söest üle 30% energiast. Selle asemel kahekordistatakse 4 miljardile eurole investeeringuid tuuleenergia sektorisse.
    „See saadab investoritele selge signaali, et maailm liigub fossiilsetest kütustest kiiresti eemale taastuvenergia suunas,“ teatas ettevõte. Firma investeeringute juht Andreas Gruber ütles Saksa telekanalile ZDF, et usub, et kliimale kahjulikud investeeringud ei tasu end kokkuvõttes ära.
    Sama kursi on võtnud Norra 900 miljardi dollari suurune riiklik pensionifond, Prantsuse kindlustushiid Axa ja kaalub Blackrock Inc. Ka Rootsi SEB teatas, et lõpetab uute laenude väljastamise söesektoris tegutsevatele firmadele.
    Äsja hoiatas Carbon Tracker, et maailmas on praegu kavandamisel söe, gaasi- ja naftaprojekte kokku ca 2,2 triljoni USA dollari suuruses summas, mis riskivad perspektiivis kliimakoostöö tulemusel majanduslikult ebatasuvaks muutuda. Mõttekoja prognoosi järgi jõuab nafta nõudlus tipust läbi kümnendi lõpus ja nõudlus gaasi järele kujuneb arvatust tagasihoidlikumaks.
    University College Londonis teatas jaanuaris, et 80% maailma söevarudest peaks jääma aastani 2050 kaevandamata, et hoida kliima soojenemine allpool 2 kraadi piiri.
    Muidugi on ka vastupidiseid hääli – maailma suuruselt teine kaevandusfirma Rio Tinto Group usub, et kivisüsi jääb oluliseks energiaallikaks ka siis, kui valitsused otsustavad heitmeid piirata. Selle tagab nõudluse kasv riikides nagu India, ütles firma juht Jean-Sebastien Jacques agentuurile Bloomberg.
    Firmad ootavad selgust ja julgust
    Läinud nädalal avaldatud avalikus kirjas tegid 150 riigis tegutsevad 78 firma juhid alates India terasetootjatest kuni toiduainete kontserni Nestle ja energeetikahiiu Siemensini, üleskutse Pariisis julgeid samme astuda. Sama sõnumiga läkitasid oma kirja suurimad toiduainete tootjad eesotsas Coca-Cola ja Hershey Co-ga.
    Maailma suurima sisustuskaubamaja  IKEA säästva arengu juht Streve Howard avaldas lootust, et Pariisist saab veelahe. „Murdepunkt fossiilsete kütuste ajajärgu ja taastuvenergia ajajärgu vahel.“
    CO2-l võiks olla selge hind, leiavad ettevõtted. Euroopa heitmekvootidega kauplemise süsteem ETS on siin väga kehv eeskuju, leidis vahetult kliimakonverentsi eel oma hinnangu avaldanud Euroopa Kontrollikoda. Kvootide ülepakkumisest kujunenud ülimadal hind ei ole mingi stiimul heitmete vähendamiseks. Selle asemel on süsteem võimaldanud arvukalt pettusi ja pigem heitmeid suurendanud, vahendas raportit The Telegraph.
    Läbirääkimised Pariisis vältavad kaks nädalat. Konverents peaks lõppema 11. detsembril.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.