Sirje Rank • 30. november 2015 kell 8:40

Rootsi majanduskasv oodatust kiirem

Majandus kasvab jõudsalt  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi majandus kasvas kolmandas kvartalis analüütikute ootustest kiiremini, seda vedasid nii eksport kui tarbimine.

Majandus kasvas kolmandas kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,8% ja aasta baasil 3,9%, teatas täna Rootsi statistikaamet.

Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid prognoosinud keskmiselt 0,4% suurust SKP kasvu.

Investeeringud põhivarasse kasvasid teise kvartaliga võrreldes 12%. Eksport kasvas 2,1% ja import 2,1%. Eratarbimine kasvas 0,7%.

Rootsi kroon tugevnes uudise peale 0,4%, 9,216 kroonile eurost.

"See näitab, et kasv Rootsi majanduses on laiapõhjaline ja tugevam, kui prognoosis keskpank,“ kommenteeris Bloombergile Nordea panga analüütik Andreas Wallström. "See vähendab tõenäosust, et keskpank veelgi rahapoliitikat leevendab, kuid päris välistada me seda ei saa – palju sõltub sellest, kuidas turud reageerivad sellele, mida Euroopa Keskpank neljapäeval ette võtab.“

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi on andnud niipalju vihjeid uuest stiimulist, et mingi otsus peab neljapäeval tulema – kas keskpanga rahatrüki programmi laiendamine või negatiivse keskpangas hoiustamise intressi laskmine veelgi sügavamasse miinusesse.

Rootsi keskpank on oma enim jälgitud baasintressi määra kärpinud juba miinus 0,35%-le ja käivitanud samuti võlakirjade tugiostud, et inflatsioonile Rootsis elu sisse puhuda. Läinud kuul oli inflatsioon kõigest 0,1%. Kui kroon tugevast majanduskasvust ja Euroopa Keskpanga rahapoliitika lõdvenemisest tulenevalt edasi tugevneb, on Rootsi keskpank jälle keerulise otsuse ees, mida teha.

Hetkel kuum