Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aastaga paranes madalapalgaliste toimetulek

  ViiekasFoto: Andras Kralla

  Kui aasta tagasi oli kehvasti toimetulevaid töötajaid 41%, siis tänavu on nende osakaal langenud 33%-ni. Kehvasti toimetulevad töötajad teenisid keskmiselt 668 eurot või alla selle kuus kätte, selgub Palgainfo Agentuuri ja partnerite tööturu- ja palgauuringust.

  Aastaga on kasvanud nende töötajate osatähtsus, kes tulevad oma palgaga majanduslikult toime. Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder ütles, et oma töötasuga keskmiselt või hästi toime tulevate töötajate osatähtsus on eelkõige kasvanud nende inimeste seas, kes teenivad vähem kui 800 eurot kuus. „Seda on mõjutanud alampalga tõus, tulumaksuvaba miinimumi suurendamine ja maksumuudatused, samuti organisatsioonides toimunud põhipalkade kasv,“ kommenteeris Seeder. 
  Töötasu kasvas aastaga 42%-l töötajatest ning keskmine neto kasv jäi 50-200 euro piiresse. Töötasu kasvu kogesid sagedamini üle 800 euro teenivad töötajad. Pea sama paljudel töötajatel (41%) töötasu ei muutunud ning 7% oli kogenud töötasu langust.  Ligi 2/3 töötajate (62%) palgataseme muutus tulenes põhipalga muutustest ning üle kolmandiku töötajate töötasu kasvu tõi kaasa töö- või ametikoha vahetus. Alampalga muutus mõjutas 31% töötaja töötasu kasvu. 
  Töötajate netopalgaootus võrreldes aasta taguse ajaga kasvanud ei ole – palgaootuse mediaan oli novembris 1200 eurot, mis on samal tasemel eelmise aastaga. 
  Tööandjate küsitluse tulemused näitavad, et võrreldes eelmise aastaga on organisatsioonide hulk, kus põhipalgad aasta jooksul ei muutu, pisut suurem – 37%, eelmisel aastal oli sama näitaja 31%. Ülejäänud (63%) organisatsioonides tõsteti põhipalkasid eelmisel kuuel kuul või kavandati seda teha järgmise poolaasta jooksul. Keskmine toimunud ja kavandatav muutus jäi 5% ringi, kuid see ei puudutanud kõiki töötajaid. Toimunud põhipalga muutus hõlmas kõiki töötajaid vaid kolmandikus organisatsioonides (31%), kavandatav muutus puudutas kõiki töötajaid pooltes organisatsioonides, kus muutusi plaaniti. 
  Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Novembris 2015 läbiviidud uuringus osales 306 tööandja esindajat ning 13270 töötajat ja tööotsijat.  
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
EfTENi uusim fond tühistas plaanitud osakute pakkumised
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lõpetab Schengeni viisaga venemaalaste riiki lubamise
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Riigikontroll tõi töötukassa koolitustes välja hulga puudusi ja nõuab nende kontrollimist
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.