Äripäev • 4 aprill 2016

Lekkinud dokumentides üle 400 rootslase

Nordea on aktiivselt oma kliente maksuparadiisidesse aidanud  Foto: Scanpix/Reuters

Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentides on nimetatud 400-500 Rootsi eraisikut ja firmat, kirjutab Aftonbladet.

„On inimesi üksikettevõtjatest kuni majanduselu absoluutsete tippudeni välja,“ ütles lehele Rootsi telekanali SVT reporter Joachim Dyfvermark. SVT on pikka aega teinud koostööd uurivate ajakirjanike rahvusvahelise konsortsiumiga ICIJ, kes lekke paljastas.

Nordeale viidatakse kui ühele kõige aktiivsemale pangale maailmas, mis aitab oma rikastel klientidel offshore'ide kaudu makse vältida. Dyfvermarki sõnul jookseb Nordea panga nimi läbi rohkem kui 10 000 lekkinud dokumendist. Dokumentidest käivad läbi ka teiste Rootsi pankade nimed, kuid tehingute arvult ei jõua nad Nordeale ligilähedalegi.

SEB nimi tuleb esile 47 juhul, millest ei nähtu aktiivset firmade vahendamist offshore'idesse. Handelsbanken jookseb läbi 576 korral ja Swedbank 764 korral. Teistest on Panama lekkes nimetatud ka Carnegie, Banque Invik ja Banque Öhman.

Nordea kinnitas osaliselt lekkinud infot, kuid väitis, et 2009. aastal muudeti reegleid ja selline vahendustegevus vähenes oluliselt. Joachim Dyfvermarki sõnul hilisemate tehingute arvukus seda väidet ei kinnita.

Joachim Dyfvermarki sõnul on paberitest leitud 400-500 Rootsi ettevõtja või firma nime. Osal juhtudel võib tegemist olla legaalse maksude optimeerimisega. „Kuid väga vähe on põhjust maksuparadiisis varifirmat omada, kui just ei taheta makse optimeerida või tegeleda rahapesuga,“ ütles ta Aftonbladetile.

Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson avaldas ilmnenu üle nördimust. „Meie Rootsi mudel tugineb sellele, et kõik koos selle eest maksavad, nii et kõigil oleks juurdepääs kooliharidusele, tervishoiuteenustele ja kõrgharidusele,“ ütles ta Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

Kommenteerides Nordea rolli, ütles minister, et eeldatavasti kaalub nüüd panga juhtkond, kas sellist kuulsust enesele soovitakse ja kas selline tegevus on ikka panga renomeele hea. „See on küsimus kõigile Rootsi ettevõtetele, kes kulutavad palju aega ja jõudu maksudest kõrvalehoidmiseks,“ ütles Andersson.

Nordea üks omanikke on olnud Rootsi riik. Ministri sõnul on astutud samme, et taolisi varjatud tehinguid raskemaks teha – muuhulgas on Rootsil nüüd eraldi info avalikustamise kokkulepped olulisemate maksuparadiisidega. Vajadusel astutakse lisasamme.

Hetkel kuum