Urmo Andressoo • 12. juuli 2016 kell 14:15

Raport: kõrge majanduskasvuga riikide firmad on läbipaistmatud ja korruptsioonialtid

Hiina ettevõtetest jõudis 25 parema sekka vaid telekomfirma ZTE.   Foto: EPA

Tärkava majandusega riikide hulgast on kõige läbipaistavad India ning hägusama asjaajamisega Hiina firmad, vahendab väljaanne Times of India Transparency Internationali uuringut.

Transparency International nimetas eile avaldatud raporti tulemusi haletsusväärseks. 75 uuritud firmat 100st said läbipaistvuse eest kümne punkti skaalal alla viie punkti.

Uuringu ladvikus domineerisid India ettevõtted – kõik 19 India ettevõtet, mida uuringus jälgiti, vastasid rohkemale kui 75%-le Transparency Internationali läbipaistvuskriteeriumitele, mis kujutasid ennast näiteks ettevõtte varade ja struktuuri avalikkust ning korruptsioonivastase võitluse taset.

Hiina ärisid nii kõrgelt ei hinnatud. 37 valimisse kuulunud ettevõtte läbipaistvust hinnati kümne punkti skaalal keskmiselt 1,6 punktiga. Kehva skoori peamise põhjusena toodi välja peaaegu täielikult puuduv korruptsioonivastane seadusandlus ning sellest tulenevalt ka kontrolli olematus.

Organisatsioon rõhutas, et rahvusvahelised ettevõtted peavad korruptsiooni vastu võitlemise nimel rohkem pingutama, sest läbipaistmatu asjaajamine süvendab korruptsiooniriski nii ettevõttes endas kui ka riikides, kus need toimetavad.

IMFi hinnangul moodustab uuritud 15 riigi majanduskasv 70% terve maailma omast. Riikide hulka kuulusid suurematest majandustest veel näiteks Venemaa, Brasiilia ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

Hetkel kuum