Äripäev • 19. juuli 2016 kell 6:50

Raport: venelased mahitasid Sotši olümpial dopinguproove

WADA raport kinnitas varasemaid kahtlusi, et Venemaa on seotud dopingukorruptsiooniga.  Foto: epa

Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) raport kinnitas varasemaid kahtlusi, et Venemaa on seotud dopingukorruptsiooniga.

WADA sõltumatu komisjoni juht Richard McLaren esitles eile Torontos pressikonverentsil raporti tulemusi, mille kohaselt tegi Moskva antidopingu labor koostööd võimudega ja tegi Venemaa sportlastele n-ö katet.

McLareni sõnul oli Venemaa spordiministeerium teadlik, et analüüsitulemustega manipuleeritakse ja proove vahetatakse: spordi aseminister Juri Nagornõhh hoolitses isiklikult selle eest, et iga Venemaa koondislase Sotši olümpial antud positiivne dopinguproov läheks kirja negatiivsena.

Raport keskendus endise Moskva antidopingulabori juhi Grigori Rodtšenkovi kaks kuud tagasi New York Timesis avaldatud infole, et Sotši olümpial sekkusid antidopinguametnike töösse ka sisejulgeoleku agendid, kes aitasid positiivseid proove puhaste vastu vahetada. Rodtšenkovi sõnul oli taliolümpial dopingupatuste hulgas 15 medalivõitjat.

McLareni sõnul oli Rodtšenkovi ja kõigi teiste tunnistajate jutt usaldusväärne ning labori töötajatel polnud muud varianti kui riiklikult dikteeritud süsteemis kaasa lüüa.

Kuigi paljude, sealhulgas näiteks ka USA antidopingu agentuuri (USADA) arvates tuleks Venemaa täies mahus Rio de Janeiro olümpiamängudelt kõrvaldada, ei poolda Rahvusvahelise Olümpiakomitee juht Thomas Bach sellist karistust, kus kannatavad hoopis teised spordialad. Täna arutab ROKi täitevkogu, mida teha WADA infoga seoses Rio de Janeiro olümpiamängudega.

Hetkel kuum