• Jaga lugu:

  Trumpi majandustiim - mehed, miljardärid

  USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald TrumpFoto: Scanpix/Reuters

  USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump avalikustas reedel oma majandustiimi liikmed – kõik on mehed, mitmed neist on ise oma äri juhtivad ja aastatelt juba eakad miljardärid ning valdavalt partei, akadeemiliste ringkondade ning Wall Street’i „põhivoolust“ väljas, kirjutab agentuur Bloomberg.

  John Paulson, Andy Beal, Stephen Feinberg, loetleb agentuur Bloomberg. Ökonomistid David Malpass, Peter Navarro ja Stephen Moore.
  Nõunike seas pole esindatud ühtegi Wall Street’i suurpanka nagu Goldman Sachs Group Inc. või JPMorgan Chase & Co. Pole ka aktivist-investorit Carl Icahni, keda Trump on välja käinud kui võimalikku rahandusministri kandidaati.
  Trump nimetas oma meeskonda „ülivõimsaks kogenud ja andekate inimeste grupiks“, mis aitab tal Ameerika majanduse demokraatide valitsemise järel uuesti üles ehitada.
  Esmaspäeval peab Trump Detroitis kõne, kus avaldab detailsemalt oma majanduspoliitika seisukohad. Nii loodetakse kampaania uuesti reele saada pärast seda, kui Trumpi hoolimatud väljaütlemised hukkunud sõduri ja tema vanemate aadressil arvamusküsitlustes ta toetust vähendasid ja demokraatide kandidaadi Hillary Clintoni edumaad kasvatasid.
  Trumpi kõne keskendub sellele, kuidas anda igale ameeriklasele võimalus majanduslikult paremale järjele saada, teatas Trumpi kampaaniameeskond. „See saab olema terav kontrast Clintoni ikka nendele samadele tohletanud suure riigiaparaadi poliitika retseptidele, mis on lämmatanud Ameerika majanduskasvu ja toonud kaasa palkade stagneerumise enam kui 40 aasta jooksul.“
  Suurim maksukergendus Reagani ajast
  Bloombergi telekanalile antud intervjuus ütles Moore, et Trumpi maksureform saab olema suurim maksukergendus president Ronald Reagani aegadest. Suure osa sellest moodustab ettevõtte tulumaksu langetamine 15%-le. Moore’i sõnul võivad valitsuse maksutulud nende ettepanekute tagajärjel kahaneda ligi kolme triljoni dollari võrra.
  Nii nagu Donald Trump ise, on tema meeskonnas hulk selliseid inimesi, kes on mõelnud üldisest arvamusest erinevalt. Näiteks Paulson & Co president Paulson teenis miljoneid panustades 2007. aasta buumis kinnisvaraturu languse peale. Beal on teeninud varanduse järsult kukkunud väärtusega varaklassidele panustades.
  Nõunike seas on ka Continental Resources Inc tegevjuht ja kildaõli tootmise pioneer Harold Hamm.
  Ökonomistidest Trumpi meeskonnas väidab California ülikooli majandusprofessor Navarro näiteks seda, et vabakaubandus ei ole kõiges ainult positiivne ning on eriti kriitiline Hiina aadressil. Moore on suur maksureformi toetaja. Encima Global LLC president ja endine Reagani administratsiooni ametnik  Malpass on aga kritiseerinud USA Föderaalreservi majanduse nõrgestamise ja moonutamise pärast.
  Kuhu asetuks USA majandusvabaduse indeksis?
  Endine Taani Danske Banki vanemanalüütik Lars Christensen kommenteeris oma blogis, et vaba turumajanduse pooldajateks saab Trumpi meeskonna ökonomistidest nimetada vaid Heritage Foundationi peaökonomisti Stephen Moore’i. Aga sellisel juhul tahaks ta küsida, miks ta on Trumpi toetajate leeris. Christensen tahaks seletust, kuidas tulevad vabale turumajandusele kasuks Trumpi välja öeldud järgmised seisukohad: 45%ne tariif kaubavahetusele Hiinaga, USA võlakohustuste täitmata jätmine, 10 dollarilise minimaalse tunnipalga kehtestamine, Keynesi stiilis eelarvepoliitika ning õigusriigi põhimõtete absoluutne ning täielik tühjaks tegemine.
  „Väga huvitav oleks kuulda, kuidas Stephen Moore selgitaks, mis juhtuks USAga Heritage Foundationi majandusvabaduse indeksis, kui need Trumpi seiskohad tõesti ellu viidaks,“ kirjutas Christensen.
  Iseasi kui suur saaks olema Trumpi nõunike sõna kaal, kommenteeris omakorda Mark Calabria Washingtonis asuvast Cato instituudist. Trump on tuntud pigem selle poolest, et usaldab omaenda tarkust ja perekonna nõuandeid.
  Calabria sõnul paistab enamik nõunikke olevat inimesed, keda Trump isiklikult tunneb. Osadega on ta ka äris piike ristanud – näiteks Steven Rothiga, kes on New York City üks suuremaid ärikinnisvara omanikke.
  Meeskonnas on veel kinnisvarasektorist Dune Capital Managementi juht Steven Mnuchin, Vector Groupi Howard Lorber, Colony Capitali miljardärist asutaja ja Trumpi kauaaegne sõber Tom Barrack, Dan DiMicco ja Stephen M. Calk. Trumpi kampaaniameeskonna sõnul lisandub nõunike hulka hiljem veel nimesid.
  „See meeskond on kogu kampaania peegel,“ ütles Calabria. „See on vastuhakk peavoolule.“
  Clinton annab vastu
  Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton plaanib Trumpile vastukaaluks oma majandusprogrammi pikemas kõnes tutvustada tuleval neljapäeval.
  NBC News/Wall Street Journali juuli lõpus ja augusti alguses läbi viidud küsitluses leidis 46% registreeritud hääleõiguslikest kodanikest, et Trumpi majanduspoliitika oleks Clintoni omast parem. 42% andis oma eelistuse Clintonile. Juunis juhtis Trump Clintoni ees veel 10 protsendipunktiga, Clintoni toetus on kasvanud. Fox Newsi viimane küsitlus andis Trumpile Clintoni ees 5 punkti suuruse edumaa maikuu 12 punkti asemel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.