Sirje Rank • 19. august 2016 kell 7:02

Soomes teeb muret eluasemekulude tõus

Soomes teeb muret eluasemekulude tõus  Foto: Reuters/Scanpix

Soome valitsuse kavandatavad maksukärped kergitavad soomlaste ostujõudu, mille riskib paraku tühjaks teha eluasemekulude kasv, muretseb Kauppalehti oma juhtkirjas.

Pellervo majandusuuringute Instituudi analüüsi järgi kasvavad eluasemekulud 2016-2018 umbes 2,8% aastas, samal ajal kui palgatõusul on kammits peal.

Aastaks 2018 kerkib eluasemekulude osakaal sissetulekutes keskmiselt 28%-le. Kõige kõrgemad on eluasemekulud pealinnas. Keskmise sissetuleku saajal, kes elab Helsingis 60 ruutmeetri suuruses isiklikus korteris, läheb eluasemekuludele 60% sissetulekust. See on muu hulgas põhjuseks, miks pealinnas ja selle ümbruses on raske teenindussektorisse töötajaid leida, kirjutab leht.

Praegu on eluasemekulude tõusu pidurdanud tavatult madalad laenuintressid ning kütte ja elektri hinna langus.

Eluasemekulusid suurendavad ka maksutõusud – aastatel 2010-2015 on laekumine kinnisvaramaksust kasvanud aastas keskmiselt 8,8% ja sellest vaid väike osa on tulnud uute pindade lisandumisest. On oht, et uusi kärpeid võidakse veelgi korvata kinnisvaramaksude tõstmisega.

Hetkel kuum