Äripäev • 21. august 2016 kell 11:43

USA kolumnist: Trump on nagu vene oligarh

USA kolumnist: Trump on nagu vene oligarh.  Foto: epa

Ameerika Ühendriikide presidendikandidaat Donald Trump mitte ainult ei sümpatiseeri vene oligarhidele, vaid on ise üks nende seast, täpsemalt - vene stiilis oligarh, kirjutab Washington Posti kolumnist, kirjanik, Pulitzeri preemia laureaat ja Maarjamaa Risti kavaler Anne Applebaum.

Ta selgitab, et Trumpi probleem pole vaid selles, et ta on sümpaatne vene oligarhidele, vaid selles, et ta ise ongi vene oligarh - vaatamata sellele, et on ameeriklane, kirjutab Applebaum Washington Postis.

„Sellega ei mõtle ma, et Trump sööb kalamarja ja hängib Moskva ööklubides, kuigi, niipalju kui mulle teada, siis ta on ka seda teinud. Ta on pigem vene stiilis oligarh – rikkur, kes püüab segada äri ja poliitikat, seejuures on tema jaoks nii üks kui teine vaid vahend, millesse ta suhtub absoluutse künismiga,“ leiab Applebaum.

Kreml üritab aktiivselt ära osta Euroopa poliitikuid, ja ka Trump on öelnud, et on minevikus rahastanud mõlema partei poliitikuid, seejuures põhjendades seda nii: „Ma toetan poliitikuid… ja toimin nii seetõttu, et olen ärimees,“ tsiteerib Applebaum Trumpi.

Trump, märgib Applebaum, pole kunagi ilmutanud huvi poliitiliste debattide või ideede vastu, teda huvitab vaid see, mida saab osta ja need, keda saab osta. Tema muutumine annetajast presidendikandidaadiks, mida osalt motiveerib tema suurusehullustus, on mõeldud selleks, et parandada tema firmade olukorda. Samamoodi kasutavad ka vene ärimehed poliitilist võimu, et suunata raha oma erafirmadesse. Ja just nii toimib ka Trump.

Juunis tuli ilmsiks, et viiendik rahast, mis oli mõeldud Trumpi eelvalimiskampaaniaks, läks hoopis tema firmadele. Lisaks kasutas ta kampaaniat oma toodete reklaamiks. Niiviisi ta tagas selle, et jääb kasumisse igasuguse valimistulemuse korral, kirjutab Applebaum.

Presidendikandidaadina kasutas Trump sama taktikat, mida kasutas Janukovitši juhitud Ukrainas nüüd juba tema endine kampaaniajuht, diktaatorite nõustamisega kurikuulsaks saanud Paul Manafort: õhutas etnilist rahulolematust, mängis ühiskondlikel hirmudel ja vihkamistundel, õõnestas usaldust demokraatiasse.

„Ta viib oma kampaaniat läbi samade kaalutlustega nagu vene oligarh: kaubamärgi nimel, raha teenimise nimel ja selle nimel, et kõditada oma enesearmastust. Just sellised kampaaniad toovad edu läbikukkunud riikides ja autokraatiates. Kui ta võidab, siis võib ka Ameerikast saada üks selliseid,“ järeldab Applebaum.

Hetkel kuum