Sester: olen haigekassa pärast mures

Rahandusminister Sven Sester tõdes, et jälgib ootamatult suure kahjumiga haigekassa juhtumit murega.  Foto: Andras Kralla
Eliisa Matsalu • 24. august 2016 kell 14:04

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski peab kahjumis haigekassaga midagi ette võtma, kuna asutus ise pole suutnud eelarvet korras hoida, leiab rahandusminister Sven Sester.

Esimesel poolaastal 33 miljoni euro suurusesse kahjumisse jäänud haigekassa peab oma eelarve tasakaalu saama. Kuigi kõik haigekassa kuluprognoosid sünnivad haigekassas ja nende eest vastutab samuti haigekassa, peab rahandusminister Sven Sesteri sõnul asutuse nõukogu esimees Jevgeni Ossinovski tegema vajalikud sammud, et olukorda parandada.

„On fakt, et haigekassa on esimesel poolaastal enda prognoositud kulusid ületanud 27,3 miljoni euro võrra, võrreldes kinnitatud eelarvega, ja probleem süveneb,“ ütles Sester. „Jälgin selliseid arenguid murega,“ lisas ta.

Sesteri sõnul ei ole haigekassa eelarve puudujääk praegustes oludes normaalne. Nimelt laekus esimesel poolaastal haigekassale tulusid planeeritust 12,6 miljonit eurot rohkem, kuna sotsiaalmaksu laekumine oli oodatust parem. Samuti peaks haigekassa tulu neile laekuva sotsiaalmaksu tõttu järgneval neljal aastal suurenema keskmiselt üle 60 miljoni euro aastas.

Sester märkis, et kuna haigekassa peaks järgnevatel aastatel raha juurde saama, tegi ta haigekassa nõukogule ettepaneku, et eelarve oleks järgnevatel aastatel tasakaalus ja rahaline puudujääk kaoks.

Viise, kuidas eelarve tagasi saada, on Sesteri sõnul mitu. Peamine lahendus oleks raviteenuste tõhusam pakkumine, milleks peab haigekassa tegema koostööd eelkõige sotsiaalministeeriumiga. „Tuleks kaaluda alternatiive, mis laiendavad patsiendi valikuvõimalusi ja ühtlasi tagavad efektiivsema rahakasutuse,“ ütles ta. Samuti tuleks teha koostööd erasektoriga ja peaks rakendama raviteenuste hankemudelid, mis põhineks hinnakonkurentsil.

Samuti tuleks Sesteri sõnul tagada, et arstide vastuvõtuajad ei jääks kasutamata, kui patsiendid loobuvad arsti külastamisest samal ajal, kui teised patsiendid vastuvõttu vajavaid. Üks võimalus oleks rahalise hüvitise rakendamine koos patsiendi omaosaluse kaasamisega. Sesteri sõnul tooks see tervishoiusüsteemi täiendavaid tulusid, kuid samal ajal suurendaks patsiendi valikuvõimalusi. Tingimus oleks, et rahalise hüvitise rakendamine ei pikenda ravijärjekordi.

Ideed tulgu Ossinovskilt

Peale selle on Sesteri sõnul räägitud ka personaalsetest tervisekontodest ning erahaiglatelt ja -arstidelt teenuste ostmisest, juhul kui need on riigihaiglatest efektiivsemad. Tähelepanu peaks pöörama ka konkurentsi parandamisele ravimiturul.

„Kindlasti on võimalikke lahendusi veelgi, aga detailsemad ettepanekud võiks lauale tuua eelkõige valdkonna eest vastutav töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski, kes on ühtlasi haigekassa nõukogu esimees,“ lisas ta.

Ossinovski on öelnud, et haigekassale peab riigieelarvest raha juurde andma. Sesteri sõnul peaks enne maksude tõstmist hoopis süsteemi korrastama ja tegema vajadusel struktuurseid muudatusi. „Ka haigekassa kulude katmine muude riigieelarve tulude arvel tähendab tegelikult probleemide edasilükkamist kellegi teise õlgadele,“ ütles ta.

Hetkel kuum