Kui suur kulu on töötus Soome majandusele?

Eurokupüürid lugemisel  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 29. august 2016 kell 6:03

Soome päevaleht Helsingin Sanomat lõi kokku, et läinud aastal tööpuudusest Soome majandusele tekkinud kulu on laias laastus 7,6 miljardit eurot.

Nendest rahadest sõltub paljude inimeste toimetulek. Mingil moel sai kas töötu abiraha või väiksemaid töötusega seotud toetusi mullu ligi 700 000 inimest. Selles numbris on sees nii pikka aega tööta olnud inimesed kui ka põgusalt toetust vajanud inimesed.

Suurim kuluartikkel on töötu abiraha, mille summa on vähem kui kümne aastaga Soomes kahekordistunud. Kui aastal 2008 ulatus see 2,5 miljardile eurole, siis mullu maksti töötu abiraha 5,1 miljardit eurot.

Juha Sipilä valitsus plaanib lühendada aega, mille jooksul on inimesele tagatud palgatasemega seotud töötu abiraha, ning otsib täiendavaid kärpekohti. Alates tulevast aastast makstakse palgaga seotud abiraha 500 päeva asemel 400 päeva jooksul.

Helsingin Sanomat möönab, et pole oma rehkenduses arvesse võtnud, et osa töötusele minevatest kuludest saab riik maksutuludena tagasi. Hinnanguliselt 25% ehk 1,3 miljardit eurot.

Tänavu juulis oli töötuse määr Soomes statistikaameti andmeil 7,8% tööealisest elanikkonnast. 

Hetkel kuum