Ave Lepik • 23. september 2016 kell 11:01

Venemaa, meie hambuni relvastatud naaber

Venelaste viienda põlvkonna hävitaja T-50   Foto: epa

Ameerika väljaanne National Interest koostas kolm reitingut, milles järjestas riigid, kellel on maailma parim mere-, õhu- ja maavägi. Kõigis kolmes kategoorias figureerivad tipus Venemaa, USA ja Hiina.

Väljaande teatel omavad maailma võimsaimat mereväge USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia ja Jaapan. Venemaa on traditsiooniliselt maaväeriik, kuid tal on arvestatav suure laevastikuga merevägi, kirjutab väljaanne. Venemaa mereväel on 79 suurt laeva, nende seas lennukikandja, viis ristlejat, 13 hävitajat ja 52 allveelaeva. Väljaanne märgib, et allveelaevad on Vene mereväe üks põhijõude – riigil on 15 aatomiallveelaeva, 16 rakett-torpeedodega ründeallveelaeva, kümme ballistilise raketi ning kuus tiibraketi kandjat allveelaeva.

Mis puudutab teisi riike, siis märgib NI ära Ameerika 10 lennukikandjat, mida on rohkem kui kõigil maailma riikidel kokku. Lisaks juhib NI tähelepanu Hiina mereväe kümnele allveelaevale, mis on ostetud Venemaalt.

Parima maaväega riigid on väljaande väitel USA, Hiina, India, Venemaa ja Suurbritannia. Venemaa maaväe koosseisus on 285 000 inimest, väidab väljaanne. Kirjutatakse ka, et peagi lisandub armee varustusse uus relv, universaalne võitlusplatvorm Armata, mis suudab täita tanki, jalaväe- ja suurtükiväemasina ülesandeid.

NI nimetab kõige tugevamaks maajõuks Ameerika väge, mis koosneb 535 000 inimesest. Hiina armee aga võib omakorda hoobelda sõdurite hulgaga – koosseisus on 1,6 miljonit sõjaväelast. Suurbritannia maaväes teenib näiteks 102 000 inimest.

Õhujõudude tippreitingusse jõudsid USA, Venemaa, Hiina ja Jaapan. Venemaal on 1500 sõjalennukit ja 400 sõjakopterit. Vene lennuväel on käimas ulatuslik uuenemisfaas, mille üheks näiteks on lahinglennuk Su-35. Lisaks töötavad venelased välja viienda põlvkonna hävitajat T-50 ning uut strateegilist pommitajat PAK-DA.

Ameerika õhujõudude koosseisus on NI andmeil 5600 lennukit ning mereväe lennukipargis 3700 õhulaeva.

Hetkel kuum