Sirje Rank • 7. oktoober 2016 kell 8:53

Merkel ja Hollande: britid peavad tundma selget vahet

Saksamaa kantsler Angela Merkel  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia peab tunnetama selget vahet Euroopa Liitu kuulumise ja mittekuulumise vahel, rõhutasid sel nädalal nii Prantsusmaa president Francois Hollande kui ka Saksamaa kantsler Angela Merkel.

Vastasel juhul hakkavad teisedki riigid valima vaid seda, mis meeldib, ja ühendus laguneb.

Pidades kõne õhtusöögil, millel osalesid ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Suurbritanniaga Euroopa Liidu poolt pealäbirääkijaks nimetatud endine volinik Michel Barnier, ütles Hollande, et brittidele ei või hinnaalandust teha, et ka teised riigid sellest innustust ei saaks. Samuti tuleb Hollande’i sõnul kaitsta Euroopa Liidu kõiki põhivabadusi.

Suurbritannia on otsustanud liidust lahkuda, usun isegi, et täielikult lahku lüüa. Sellisel juhul tuleb meil nendega koos see kõiges läbi teha. Meil peab see meelekindlus olema,“ ütles Hollande. „Vastasel juhul seame ohtu ELi alusprintsiibid. Teised riigid tahaksid samuti liidust lahkuda, et saada sellest arvatavad eelised ilma kohustusteta,“ tsiteeris Hollande’i Financial Times. „Ähvardus peab olema, risk peab olema, sellel peab oma hind olema. Muidu oleme kõnelustes, mis ei saa hästi lõppeda.“

Angela Merkel ei rõhutanud samuti sel nädalal enam vajadust Suurbritanniaga liidust lahkumise järel tihedaid sidemeid säilitada, vaid seadis tähtsamaks ülejäänud liidu kokku jäämise. Ka tema ütles, et kui brittide jaoks tehakse Euroopa Liidu reeglitesse erandeid, võivad ka teised riigid valima hakata. „Kui me ei nõua, et täielik juurdepääs ühisturule oleks seotud nelja põhivabaduse täieliku aktsepteerimisega, levib see protsess ka mujale Euroopas, kus igaüks teeks, mis tahab, ja neile lubataks seda, mida nad soovivad,“ ütles Merkel Saksamaa tööandjate organisatsiooni BDI aastakonverentsil.

Suurbritannia peaministri Theresa May viimaste päevade retoorika konservatiivide aastakonverentsil ei ole jätnud kahtlust, et Suurbritannia seab sisserände piiramise ühisturule juurdepääsust tähtsamale kohale.

Merkel hoiatas äriliidreid, et need ei annaks järele kiusatusele Euroopa Liidu põhivabadustest järeleandmisi teha, eriti inimeste vaba liikumise osas, et nii „mugavamini“ brittidega kokkuleppele jõuda.

Brittidele erandite tegemine looks Merkeli sõnul äärmiselt ohtliku pretsedendi, vahendas agentuur Bloomberg.

Hetkel kuum