Äripäev • 14. oktoober 2016 kell 12:50

Ilves annab aru EASi toetuse kohta

Foto: Andres Haabu

Toomas Hendrik Ilves vastas täna oma Facebooki-lehel küsimustele, mis puudutavad talle kuuluvale Ermamaa OÜ-le antud EASi toetust ja selle tagasimaksmist.

Kolmapäeval teatas EAS, et esitas Ermamaale tagasinõude summas 19 039 eurot, mille Ilves riigile tasus. Nõue tekkis sellest, et president teatas kirjalikus avalduses, et ei jätka toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist. Kogu toetust summas 190 392 eurot Ilves tagasi maksma ei pidanud ning see on tekitanud üksjagu pahameelt, millele Ilves täna lõpuks avalikult vastas.

Järgneb Toomas Hendrik Ilvese postitus.

Puhkusel olles on minuni jõudnud küsimused, millele nüüd korraga vastan.

Aastal 2005 taotles Ermamaa OÜ EASilt toetust, et teha Ärma tallu külalistemaja. Siis olin mina Euroopa Parlamendi saadik, Ermamaa OÜ oli minu tollase abikaasa oma.

Aastal 2006 sai külalistemaja valmis, vahetult enne seda, kui mind vastu üldisi ootusi presidendiks valiti. Julgestuspolitsei hindas olukorda ja otsustas, et ametiajal ei saa Ärma talu külalistemajana toimida.

Toonane EASi nõue oli, et äriühing toimiks edasi ja nõnda jõudsime lahenduseni, et mina maksan Ermamaale üüri Ärma kasutamise eest. Kogu minu ametiaja jooksul aset leidnud rohkearvuliste välis- ja sisekülastuste eest ei võtnud Ermamaa OÜ sentigi. EAS otsustas, et kui ametiaeg on läbi, siis tullakse küsimuse juurde tagasi.

Nagu ma alles sel nädalal teada sain, otsustas EAS juba 2012. aastal, et kui Ärma külalistemajana tegutsemist ei jätka, siis tuleb Ermamaal tagasi maksta summa, mis nüüd teada. Aastal 2015, pärast lahutust sain mina Ermamaa omanikuks.

Minul puuduvad oskused ja kogemused turismiettevõtlusega tegelemiseks. Seda ütlesin ka EASile, mispeale esitati mulle tagasimaksenõue, mille ma tasusin.

EASi tollased ja praegused juhid on olukorda väga täpselt ja ammendavalt selgitanud. Minule on nende öeldust kõige olulisem, et otsust tehes tegutseti korra järgi, mis ei olnud mõeldud üksikjuhtumi lahendamiseks, vaid mis kehtis kõigi jaoks.

 

Hetkel kuum