Kaisa Gabral • 26. oktoober 2016
Jaga lugu:

Kas Kallas astus sammu tagasi?

Reformi auesimees Siim Kallasel paluti koosolekul istuda erakonna esimehe Taavi Rõivase kõrvale.  Foto: Andres Haabu

Reformierakonna auesimees Siim Kallas lausus pärast tänast erakonna juhatuse koosolekut, et pinge oli vaja maha võtta ja sama teravusega jätkata pole mõtet. "Kõik tüdinevad sellest," lisas ta.

Poliitik Siim Kallas märkis pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut, et kohtumine oli rahumeelne. „Küsisin, kas kellelgi on mingeid erimeelsusi minuga seoses, aga keegi loomulikult midagi ei öelnud,“ rääkis Kallas.

Talle omistatud Kremli-meelsust keegi eraldi teemana üles ei tõstnud ega öeldu pärast vabandanud. „Ei-ei. Kogu asja mõte oli ikkagi, et pole mõtet tüli jätkata sel teemal. Inimesed väga enam ei taha seda, aitab küll. Joon on alla tõmmatud ja keskendume muudele asjadele – see oligi täna peamine sõnum,“ rääkis Kallas.

„Mingil moel selline siserahu taastamise koosolek,“ lisas ta ja märkis, et on valmis erakonna töös osalema ja oma kogemustega selle töösse panustama. 

Kaks nädalat tagasi ütles Kallas avameelses intervjuus Äripäevale, et pole pärast luhtunud presidendivalimisi nõus erakonnaga koos edasi minema nii, nagu poleks midagi juhtunud. Ta ütles, et tunneb, nagu oleks talle nuga selga löödud. „No ei läinudki ju vanamoodi edasi. Arutelu toimus,“ rääkis Kallas nüüd.

Ta möönab, et juhatus üritas välja selgitada, mis kohta Kallas nüüd sooviks saada ja mida ta teha tahaks. „Küsiti küll, jah. Aga mul ei ole endal ideed positsioonide kohta – ma ei näe midagi, mida võiksin tahta. Küsiti, mida ma konkreetselt tahan teha. Vastasin, et tahan oma ideid ja vaateid rakendada ja selleks on igasuguseid vorme ja võimalusi,“ seletas Kallas.

„Niipalju oli juttu, et küsiti, kas tahan erakonna juhatusse. Selle peale ütlesin, et juhatusse võib kaaluda,“ rääkis Kallas.

Ta lisas, et kindlasti puudub tal Tallinna linnapea kandidaadiks saamise ambitsioon. „Sellest ei olnud juttu. Seda küsis üks ajakirjanik, kuid see pole minu plaanis,“ möönis Kallas. Mõni päev tagasi teatas Siim Kallase tütar Kaja Kallas, et taandab end Tallinna linnapea Reformierakonna kandidaadiks pürgimisest, sest tal pole selleks erakonna toetust. Siim Kallas sellel teemal pikemalt ei peatunud: „Minu tütar on iseseisev poliitik ja tema talitab ja otsustab iseseisvalt,“ märkis ta napilt.

Küsimusele, kas ta astus pärast oma avameelset intervjuud siiski sammu tagasi, vastas ta, et veel ei tea. „Ei tea veel seda. Eks seda saab natukese aja pärast hinnata. See intervjuu oli päris terav ja te panite kõvasti vahtu juurde, mida ei saa teile ette heita. Kuid eks sama teravusega jätkata pole mõtet – kõik tüdinevad sellest. Mida ütlesin, seda ütlesin. Ütlesin ju ka, et sain seda enne lugeda. Kui tahta edasi olla ja edasi tegutseda ja kokku leppida, siis ma ei näe edasises pingete eskaleerimises mingit praktilist mõtet,“ lausus Kallas.

Rõivas: Kallas ei hülga erakonda

Erakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas kommenteeris, et tegemist oli asjaliku aruteluga. "Kõik küsimused, mis olid juhatuse, fraktsiooni ja kaugemalt kohale tulnud erakonna liikmetel, said vastatud," lausus Rõivas.

"Siim Kallas üles selgelt välja, et tal pole plaani Reformierakonda hüljata ja uut erakonda luua," kinnitas Rõivas heatujuliselt.

Ta lisas, et pole põhjust kedagi süüdistada noa selga löömises - ka need teemad said koosolekul küsitud ja vastatud. "Mina isiklikult pole teinud saladust sellest, et see oli täiesti ebavajalik artikkel Äripäevas," lausus Rõivas.

Ta möönis siiski, et juhatuses olid presidendivalimiste ajal kired, kuid lisas, et need olid ka teistes erakondades. Ainuke, kes võiks olla tema sõnul pettunud, on Marina Kaljurand, keda Reformierakonna juhatus otsustanud presidendivalimistel mitte toetada.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum