Pille Ivask • 31. oktoober 2016 kell 6:00

Islandi vastus populismile: majanduskasv ning töökohad

Valimised Islandil  Foto: epa

Islandi potentsiaalne uus peaminister Bjarni Benediktsson teatas, et populismi aitavad kõige paremini eemal hoida majanduse ning töökohtade arvu kasv.

Eile Islandil peetud parlamendivalimistel sai suure võidu konservatiivne Iseseisvuspartei. Palju kõmu tekitanud Piraadipartei, mis mõningate arvamusküsitluste järgi oli vahepeal Islandi populaarseim partei, suurt edu ei saavutanud.

“Me võtsime seisukoha, et oleme populismi vastu,” lausus Benediktsson eile Reykjavikis. “Oleme öelnud, et ei tasu liiga palju kulutada, liiga palju lubada ning kui kõik läheb hästi, tuleks käia sama teed. Kui meile öeldakse, et vaja oleks värskendust, vastame, et pole ju tarvis,” lisas ta ja märkis, et riik vajab tugevat valitsust, kuna praegu läheb Islandil väga hästi ning sama käekäiku peab suutma ka säilitada.

Islandi valimistulemuste põhjal võib öelda, et ilmselt moodustatakse varasemast suurem koalitsioon. 2013. aastal toimunud valimiste tulemusena sai näiteks toona võidu teeninud Progressiivne Partei 19 kohta, nüüd ainult 8. Põhjus, miks erakonnal kehvasti läks, seisneb ilmselt partei juhi offshore-kontodes ja nende ümber tekkinud skandaalis.

Islandi parlament on 63-liikmeline ning 21 kohta sellest saab Iseseisvuspartei. 10 kohta kuulub Vasakpoolsete ja Rohelisele Liikumine ning Piraadiparteile. 8 kohta teenis Progressiivne Partei, 7 kohta Reformierakond ning 7 kohta kuulub Sotsiaaldemokraatlikule Alliansile.  

Hetkel kuum