Äripäev • 9. november 2016 kell 12:15

Soome peaminister: arvamusküsitlused on muutumas meelelahutuseks

Soome peaminister Juha Sipilä  Foto: EPA

Soome peaministri Juha Sipilä sõnul oli seekordne USA presidendivalimiskampaania „kõigi aegade räpaseim“. Sipilä tunnistas, et tema jaoks oli Donald Trumpi võit ootamatu.

„Valimiste tulemused ei vastanud avaliku arvamuse küsitluste tulemustele – sama oli ka Brexitiga. Tundub, et küsitlused on muutumas pigem meelelahutuseks,“ kommenteeris Sipilä intervjuus Soome rahvusringhäälingule Yle.

Sipilä sõnul on praegu raske öelda, milline riigipea Trump on. „Valimiskampaania ajal oli vähe juttu tema poliitikast. Loodetavasti räägib ta oma liinist rohkem veel enne ametisse asumist,“ rääkis Sipilä.

Soome peaministri hinnangul oli lõppenud kampaania USA ajaloo räpaseim. „Tuleb loota, et sellist sorti kampaania ei jõua kunagi Soomesse,“ märkis ta ja lisas, et valimistulemus räägib muutuste soovist.

Sipilä kinnitas, et tema eesmärk on võimalikult kiiresti luua sidemed USA uue administratsiooniga. Õnnitluskirjas asepresident Michael Pence’ile pani Sipilä ette korraldada riigijuhtide kohtumine.

Soome valitsusjuht ei usu, et USA presidendivahetus mõjutab Soome turvalisust või suhteid NATOga, samuti seda, et see muudab midagi Soome ja Ameerika Ühendriikide suhetes. Samas võib tema sõnul Trump avada uued uksed Venemaa ja USA suhetes, näiteks mis puutub Süüria konflikti.

Hetkel kuum