Läti tahab idufirmadest oma trumbi teha

Läti tahab idufirmadest oma trumbi teha.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Ave Lepik • 11. november 2016 kell 12:15

„Läti tugevus on idufirmad!“ on kuulutanud Läti valitsus, seades eesmärgiks toetada alustavaid ettevõtjaid. Majandusministeeriumis on ette valmistatud ka seadusemuudatused, mis puudutavad eelkõige maksukergendust ja välisekspertidele antavaid viisasid.

Alustavate ettevõtete tegevuse toetamise seadus on seimi eelarvekomisjoni laual ja läheb juba teisele lugemisele, kuid Läti tööandjate liidu ja idufirmade loojate endi hinnangul on dokument veel täiusest kaugel, vahendab Läti rahvusringhääling. Kostub nurinat, et kavandatavad muudatused loovad Läti majanduskeskkonnas ebavõrdse olukorra.

Uut idufirmade seadust kritiseeritakse selle eest, et see lämmatab väikeäride süsteemi, samuti on neid soodustusi võimalik kuritarvitada – sõnade start-up ja riskikapital abiga saab maksusoodustusi ja teisi hüvesid, mis teistele ettevõtjatele on vaid unistus.

„Näiteks selleks, et töötaja saaks kätte 4000 eurot, peab ettevõtja maksudeks maksma 3160 eurot. Aga kui see uus seadus vastu võetakse, siis grupp ettevõtjaid maksab vaid 252 eurot - see tähendab 12 ja pool korda vähem makse kui teised. See on vägagi kummaline,“ kommenteeris Läti rahvusringhäälingule tööandjate liidu ekspert Peteris Leiskalns. „Muidugi, seaduseandjad räägivad, et selliseid ettevõtteid on suhteliselt vähe ja igaüks selleks ei kvalifitseeru. Probleem pole selles, kas neid on vähe või palju, raske võitlus hakkab toimuma mitte ainult tööturul, vaid see jõuab ka kaupade turule. Toode, mis on teistsuguste maksude tingimustes loodud, ei suuda konkureerida sellega, mille pealt maksti vähem maksu,“ selgitas Leiskalns.

Tema sõnul hakkab selle seaduse vastuvõtmisel Läti ärikeskkond meenutama Orwelli farmi, kus kõik loomad on võrdsed, aga mõned on võrdsemad.

Liit on küll teinud idufirmade maksustamise alternatiivettepanekuid, kuid kuna seadust menetletakse seimis paketis koos riigieelarve teiste paranduste ja ettepanekutega, siis tähendab see seda, et see tuleb vastu võtta juba 23. novembril. Nii et muuta saab dokumenti alles pärast selle vastuvõtmist.

Vaidlusmomente on veelgi. Näiteks kehtivad maksuvabastused vaid aasta aega ja tingimusel, et ettevõttesse on kaasatud „kvaliteetseid investeeringuid“ – samas tavaliselt ei investeerita ettevõtetesse aastaks, vaid ikka kaheks-kolmeks. Kuid alustavad ettevõtjad on öelnud, et on sellisegi soodustuse üle õnnelikud.

Viimastel andmetel tegutseb Lätis umbes 240 idufirmat. Täpset infot neisse investeeritud summade kohta pole, teada on vaid, et 2010. aastast on kaasatud laias laastus 100 miljonit eurot.

Seda, milline mõju on praegu seimi laual oleval seadusel, ei oska keegi veel öelda, kuid alustavatele ettevõtjatele on antud vähemalt signaal, et riik usub neisse.

Hetkel kuum