Pille Ivask • 17. november 2016 kell 6:00

Ekspert: 21 miljardit tõmbaks Jaapani majanduse käima

Jaapani lipp keskpanga ees.  Foto: Bloomberg

Ökonomist ning Kyoto Ülikooli professor Satoshi Fujii ütles, et kui Jaapan tahab oma majandusele hoo sisse lükata, tuleb kulusid kõigepealt 2,3 triljoni jeeni ehk 21 miljardi dollari jagu suurendada.

Jaapani peaminister Shinzo Abe on öelnud, et tahab oma majandusplaaniga jõuda nii kaugele, et aastaks 2020 on Jaapanil 600 triljoni jeeni suurune majandus.

Fujii lausus, et praeguse plaaniga võrreldes oleks efektiivne, kui riigieelarvet suurendataks 2,3 triljoni jeeni jagu, kuna suured projektid, näiteks taristu, nõuavad pidevaid kulutusi. Praegu on Jaapan otsustanud pigem majanduse eri sektorite nii-öelda abipakettide kasuks, vahendab Bloomberg.

“Muul moel kui suurendada valitsuse investeeringuid ning kulutusi pole sisenõudlust võimalik suurendada,” arutles ekspert.

Jaapani riigijuhtide viis majandust elavdama hakata on viimasel ajal muutunud ning nüüd püütakse mängida fiskaalpoliitikaga, mis peaks aitama kasvule kaasa. Senised muudatused rahapoliitikas on olnud pigem tagasihoidliku efektiga.

Septembris teatas Jaapani Keskpank, et on otsustanud varasema rahapoliitika kõrvale jätta ning proovib majandust elavdada intressimäärade alandamisega. Institutsioon on kutsunud valitsust üles kaasa aitama sellele, et saavutada inflatsioon ning seeläbi majandusele taas elu sisse puhuda.

Fujii ütles, et valitsuse ning keskpanga koostöö on Jaapani majanduse tuleviku seisukohalt väga oluline. Ta soovitas, et Jaapan peaks keskenduma taristu arendamisele, näiteks investeerima kiirrongidesse, sadamatesse ning alternatiivenergiatesse. Viimased aitaksid pikas perspektiivis vähendada energia importi ning aidata kaasa majanduskasvule.

Hetkel kuum