Äripäev • 2. detsember 2016 kell 12:23

Eesti sai altkäemaksu edetabelis medalikoha

Eesti ettevõtluskeskkond pälvis positiivset tähelepanu.  Foto: Meeli Küttim

Altkäemaksuindeksi järgi on Eesti maailmas paremuselt kolmas koht, kus äri teha, kirjutab Wall Street Journal.

Altkäemaksuindeks Trace Matrix annab igale riigile skoori 100 punkti skaalal, võttes arvesse, kuidas toimib ettevõtluse ja valitsuse koostöö, millised on altkäemaksu vastased seadused, kas riik toimetab läbipaistvalt ja kuidas ühiskond, sealhulgas meedia, suudab ja saab altkäemaksule tähelepanu juhtida. Mida kõrgem on skoor, seda suurem on riigis altkäemaksurisk.

Eelmise aasta indeksiga võrreldes on olukord kõige rohkem paranenud Eestis, kus riskiskoor on langenud 33 pealt langenud 17-le, kirjutab WSJ. Kõige vähem on altkäemaksuga muret Rootsis (skoor 10), järgnesid Uus-Meremaa, Eesti, Hongkong ja Norra. USA on alles 20. kohal.

Enim on kukkunud Süüria, mille skoor tõusis mulluselt 73 punktilt 88 punktile. Kõige hämaram on äritsemine Nigeerias, mis kogus 100 võimalikust punktist koguni 97. Tabeli tumedamas otsas olid veel Angola, Jeemen, Guinea ja Kambodža.

Indeksi eesmärk on anda ettevõtetele aimu, kui riskantne on iga riigi ettevõtluskeskkond. Indeksit paneb kokku Trace International grupp.

Hetkel kuum