Sirje Rank • 11. detsember 2016 kell 11:38

Trump kaalub välisministriks Exxoni juhti

Rex Tillerson (vasakul) ja Vladimir Putin 2012. a  Foto: EPA

USA järgmise presidendi Donald Trumpi välisministriks võib saada naftahiiu Exxon juht Rex Tillerson.

Pärast enam kui 40 naftakompaniis töötatud aastat ei ole Tillersonil diplomaatilist tausta, kuid on tihedad sidemed Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, kes tunnustas Tillersoni 2013. aastal Venemaa Sõpruse ordeniga. Muide, sama ordeni sai sel aastal ka Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu endine esimees Enn Veskimägi äri-, majandus- ja humanitaarkoostöö arendamise eest.

Pühapäeval uudistekanalile Fox News antud intervjuu kirjeldas Donald Trump Tillersoni kui maailmaklassi mängijat.

„Minu jaoks on suureks eeliseks, et ta paljusid mängijaid tunneb,“ ütles Trump. „Ta teeb Venemaal suuri tehinguid, ta teeb suuri tehinguid, mitte enda jaoks, firma jaoks,“ vahendas Financial Times.

Exxoni juht on Tillerson 2006. aastast. Firma tegutseb enam kui 50 riigis, kuid enim tähelepanu tõmbavad praegu investeeringud Venemaale, mille seas on ka rida ühisettevõtteid riigi kontrolli all naftafirmaga Rosneft.

Kui president Barack Obama administratsioon Venemaa suhtes Krimmi annekteerimise järel sanktsioonid kehtestas, ütles Tillerson, et taoliste otsuste tegijail tuleks arvestada ka seda kahju, mida nad oma riigile teevad.

„Kui Rex Tillersonist saaks meie välisminister, tagaks Trumpi administratsioon selle, et Venemaal on presidendi kabinetis sõbralik abiline meie välispoliitikat juhtimas,“ ütles USA Senati välisasjade komitees üks Demokraatide partei esindajaid Robert Menendez.

Vastuoluline valik tuleb ajal, mil Valge Maja nõuab lähemat juurdlust Venemaa häkkerite tegevuse mõjust USA presidendivalimistele. 

Hetkel kuum