Pille Ivask • 24. detsember 2016
Jaga lugu:

Nišiautode tootja tuli välja kolmerattalisega

Morgan Motori kolmerattaline  Foto: Morgan Motor

Autosõprade rõõmuks on autotootja Morgan Motor välja tulnud kolmerattalise elektriautoga, mis erineb linnapildis teistest autodest märkimisväärselt.

Morgan Motor on nišiautode tootja ning turul tegutsenud juba enam kui sada aastat. Nüüd proovib ettevõte kätt elektriautode maailmas, üllitades vahva kolmerattalise auto, mis näeb välja täpselt samasugune kui ettevõte esimene auto, 1909. aastal ilmunud kolmerattaline.

Mõistagi ei väida Morgan Motor, et see auto peaks olema kuidagimoodi praktiline – ta on eeskätt mõeldud autofanaatikutele, kes tahavad harrastada lõbusõite ning otsivad põnevust.

Tavapärasest erinev

Väljaanne CNN Money käis omapärase elektriautoga sõitmas. Selgub, et võrreldes tavapäraselt vaikselt sumisevate elektriautodega on ilma katuseta UK1909, nii on selle mudeli nimi, üllatavalt kärarikas. Samas neile, kellele veidi kurja häälega autod südamelähedased on, peaks see kindlasti meeldima.

Selgub, et UK1909 ei ole just kõige võimsam auto. Võimsust on sel üksnes 70 hobujõudu ehk 59 kilovatti. Ja ühe laadimiskorraga saab sõita 240 kilomeetrit.

Välimuselt näevad Morgan Motori toodetavad autod välja sellised, et nad võiksid meenutada autosid, millega Inglismaal Esimese maailmasõja ajal ringi vurati. Neid ei ehitata traditsioonilisel viisil nagu tänapäeval ehk tootmisliinil, vaid käsitsi.

Kallim kui Tesla

Morgan Motor on väike pereettevõte ning praeguse seisuga toodetakse üksnes 19 UK1909t. Neid müüakse Londonis Selfridge’i kaubamajas ning ühe kolmerattalise hinnaks on 52 500 naela ehk veidi enam kui 61 000 eurot. Neile, kes suurt autot ei taha või ei jaksa osta, on saadaval muuseas ka väike ehk laste versioon, mis maksab 7300 naela ehk veidi enam kui 8500 eurot.

Kuigi ettevõte on tunnistanud, et masstootmisesse nad oma autosid kindlasti ei paiska, sest soovijaid pole nii palju ning neil pole ka vastavaid tootmisliine, peavad nad elektriautode kontseptsiooni tuleviku seisukohalt kindlasti väga oluliseks. Morgan plaanib elektriautode tehnoloogiasse investeerida 6 miljonit naela ning hakata õige pea tootma ka elektrimootoriga neljarattalisi.

Need, kellele UK1909 sümpaatne tundub, ei pea samuti pettuma. Samale kerele ehitatakse neljarattaline sõiduk, tõsi, muudetakse veidi värve ning kere kuju. Uue mudeli nimi on EV3 ning neid loodetakse aastas müüa 50 tükki. Kokku valmistab Morgan Motor 850 autot aastas.

Morgani disainijuht Jonathan Wells märkis, et ei UK1909 ega EV3 müügiga teeni ettevõte suurt tulu, ent samas tahavad nad teada saada, mida tähendab sellise auto tootmine. “See on meie jaoks justkui hoo kogumine, kuna me tahame elektrimootorit kasutada tulevikus palju rohkem,” selgitas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum