Ave Lepik • 27. detsember 2016 kell 13:55

Lätis hakkab kehtima nn „välismaa auto“ maks

Ametlikult Lätis elav isik, kes sõidab välismaal registreeritud autoga, peab selle eest maksma hakkama.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Uuest aastast jõustub Lätis uus autokasutusmaks, mis tähendab, et ametlikult Lätis elav isik, kes kasutab välismaal registreeritud sõidukit, peab maksma selle eest maksu.

Seaduse järgi puudutab uus kord M1 ja N1 kategooria sõidukeid: M1 kategooriasse kuulub transpordivahend, mis on mõeldud inimeste ja nende pagasi veoks, kus lisaks juhikohale on veel kuni kaheksa istekohta. N1 kategooria transpordivahend aga on mõeldud peamiselt kaubaveoks ning selle maksimaalne mass ei ületa 3,5 tonni.

Maksuastmed on järgmised:päev 10 eurot;kuu 250 eurot;poolaasta 600 eurot;aasta 1000 eurot.

Seadusemuudatus kehtib ka ajutiselt välismaal registreeritud ning ka transiitnumbriga sõidukitele. Nn „välismaa“ autosid saab Lätis ametlikult arvele võtta ka ajutiselt, rõhutab Läti teeamet. Ajutise registreerimise korral jäävad välismaa numbrimärgid ja dokumendid ametisse hoiule ning autoomanik saab need tagasi, kui võtab välismaale sõites sõiduki Lätist arvelt maha.

Hetkel kuum