Pille Ivask • 3 jaanuar 2017

Brexit jätab britid ilma 40 miljardist eurost

Brexit  Foto: Reuters/Scanpix

Suurbritannia parlamendi tellitud analüüsist selgub, et Suurbritannia jääb Euroopa Liidust lahkumise korral ilma 40 miljardi dollari suurusest toetusest.

Analüüsi kohaselt peaks Suurbritannia saama Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondist ning Euroopa Põllumajanduse Tagatisfondist vahemikus 2014-2020 vastavalt 17,2 ja 22,5 miljardit eurot.

Lisaks said Briti ettevõtted Euroopa Liidust igal aastal 1,5 miljardit naela toetust uurimis- ja innovatsioonitegevusteks. Samuti on Briti ettevõtetel ligipääs Euroopa Investeerimispanga rahadele. Suurbritannia maksis 2015. aasta Euroopa Liidu eelarvesse kokku 13 miljardit naela.

Briti valitsus on juba jõudnud põllumajandusettevõtetele ning ülikoolidele kinnitada, et valitsus annab Brexiti tõttu kaduva Euroopa Liidu toetuse institutsioonidele ise. Pärast seda läheb Briti valitsusel aga keeruliseks, kuna sel juhul peaks riik mitme miljardi jagu laenu võtma.

Hetkel kuum