Sirje Rank • 6. jaanuar 2017 kell 22:10

USA valimisi mõjutanud häkkimise tellis Putin

Donlad Trump kohtus New Yorgis USA luureametnikega  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa president Vladimir Putin andis isiklikult korralduse küberrünnakuks ja sel moel hangitud informatsiooni lekitamiseks, et mõjutada USA presidendivalimisi, eelistades selgelt Donald Trumpi võitu, teatasid USA luureametid reedel avaldatud konfidentsiaalsuse nõudest vabastatud raportis.

Agentuurid teatasid, et nende hinnangul püüdsid Putin ja Venemaa valitsus igal võimalusel kaasa aidata Donald Trumpi valimisedule, heites halba varju endisele välisministrile Hillary Clintonile, vahendas raportit agentuur Bloomberg „Kõik kolm agentuuri on selles hinnangus üksmeelel,“ teatasid FBI, CIA ja NSA.

Raport avalikustati peagi pärast seda, kui kõrged luureametnikud Trumpile oma uurimise tulemustest ette kandsid. Trump on pikka aega olnud väga skeptiline väidete suhtes, et just Venemaa oli USA Demokraatliku partei meiliserverit tabanud küberrünnaku taga.

Luureametnikega kohtumise järel teatas Trump lühikeses avalduses, et tal on suur respekt USA luureametite vastu, püüdes otsekui siluda oma varasemat kriitikat nende samade ametite aadressil. Päris otsesõnu ta nende järeldusi ei toetanud, et juhtunu eest on vastutav Venemaa. Ent möönis selle võimalikkust.

Valimiste protseduuri ennast häkkimine ei mõjutanud, selles olid luureametid ja Trump ühte meelt. Trump teatas, et paneb kokku meeskonna, mille ülesandeks on töötada välja abinõud, kuidas küberrünnakud peatada ja neile jõuline vastulöök anda.

Luureagentuurid täpsustatisd, et raporti reedel avalikustatud versioonis ei olnud ära toodud kogu konfidentsiaalset informatsiooni, mis tehti teatavaks president Barack Obamale, kahe nädala pärast ametisse asuvale Donald Trumpile ning USA Kongressi liikmetele.

Raportis nenditakse, et Venemaa suunas oma tegevust vastavalt sellele, kuidas muutusid kahe peamise presidendikandidaadi väljavaated valituks saada. „Kui Moskvale paistis, et endine välisminister Hillary Clinton on valimisi võitmas, keskendus Venemaa mõjutuskampaania tema presidendiks saamise väljavaateid õõnestama,“ kirjutab raport.

Agentuurid osutasid, et Putin väljendas avalikult oma eelistust Trumpi poliitikale, kõrvutas seda Hillary Clintoni agressiivse retoorikaga. Presidendikampaania ajal ja järel kiitis Trump Putinit korduvalt kui tugevat liidrit, väljendades veendumust, et suudab Venemaa liidriga koostööd teha.

Hetkel kuum