Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    "Üks sobib peaministriks, teine ei sobi"

    Reformierakonnale uut esimeest valima tulnud pidasid Hanno Pevkurit avatud ja rahumeelseks juhiks, kes tegeleb ka Tallinnast kaugemale jäävate probleemidega.

    Eile Pirita näituste messikeskusesse Reformierakonna uut juhti valima tulnud parteilastele asuti kohe mett moka peale määrima. Kätte suruti esimehe kandidaadi Kristen Michali pildiga flaierid ja tema nime kandva kleepsuga õun. Sarnaste võtetega proovis poolehoidu võita nii mõnigi juhatusse pürgija, ajades juttu üle Eesti pealinna kokku tulnud erakonnaliikmetega ja ulatades neile enda näo ja lubadustega klantspilte. Kandidaadid tegid veel viimaseid ponnistusi, kuigi paljudel oli selleks otsus juba langetatud.
    Foto: Andras Kralla
    Empaatiline Pevkur
    „Ammu ära hääletatud,“ ütles Rakverest tulnud Silja Hiielaid, kelle hääl läks Hanno Pevkurile. Hiielaid pooldab Pevkuri vaateid ja põhimõtteid. Eeskätt seda, et ta on lubanud muuta erakonna juhtimine avatumaks. Meeldib ka see, et Pevkurile on oluline hariduse valdkond. „Ta lihtsalt on nii empaatiline inimene, et ta oleks eesotsas väga hea,“ lisas Hiielaid, et talle on Pevkur inimesena sümpaatne.
    Ükskõik kumb valitakse, oluline on, et ta täidaks oma lubadusi. "Ja et nad enda tõekspidamiste järgi ka töötaksid,“ olid Rakverest tulnud erakonnaliikme ootused uuele juhile, saagu selleks siis Pevkur või Michal.
    Raivo ja Thea Eensaar olid kohale tulnud Moostest ja hoidsid pöialt Pevkurile. „Tema on väga palju käinud Lõuna-Eestis, Kagu-Eestis ja me tunneme teda,“ ütles Raivo. Abikaasa Thea lisas, et Pevkuri valisid nad seetõttu, et ta on rohkem avatud ja käib ka Harjumaalt väljaspool. „Me oleme kuus aastat olnud Reformierakonnas ja selle aja jooksul oleme me temaga juba 3-4 korda kohtunud,“ ütles Thea. Michaliga nad aga kohtunud ja rääkinud ei ole, ainult erakonna suvepäevadel on näinud.
    Thea ütles, et Pevkur on avatud ja rahumeelne ning võib olukordi lahendada diplomaatiliselt, mitte jõuliselt peale surudes. Samuti on ta lubanud tulla rohkem Kagu-Eestisse ja sealsete muredega tegeleda. Ka Raivo arvates on Pevkur rahulik ja oskab olukordi lahendada. „Ootus on, et erakond läheb edasi ja uueneb. Ja samuti, et maainimesed saavad öelda sõna sekka, mis toimub riigis,“ olid tema ootused uuele juhile. Ta loodab, et erakonna juhtimine saab uue juhi käe all värskendust.
    Kokku hääletas pea 1700 reformierakondlast.Foto: Andras Kralla
    Erakonna noortekogu liige Aimur-Jaan Tallinnast oli samuti oma otsuse teinud, kuid jättis selle enda teada. „Kindlasti muutust ootaks. Et otsustusprotsess laiemaks läheks,“ ütles ta. Tema sõnul on erakonnas üldiselt kõik korras ja suuri probleeme tema ei näe. „Näiteks mingisugust musta kampaaniat ma küll ei ole märganud,“ lisas ta.
    Michal tooks ühtsuse
    „Minu valik on algusest peale olnud Kristen Michal,“ ütles teine noortekogu liige, Allan Tallinnast. Tema sõnul vajab Reformierakond juhti, kes erakonna uuesti kokku paneks. „Mulle tundub, et Hanno Pevkur on liiga malbe erakonna juhi kohale. Ma arvan, et minul ja paljudel teistel ei ole inimesena tema vastu midagi, aga Reformierakond vajab tugevat ja konkreetset juhti,“ leidis ta.
    Allani ootus uuele juhile on, et erakond saaks uuesti ühtseks. „On tunda leeride tekitamist ja see ei ole kunagi midagi head toonud,“ ütles ta.
    Kristen Michal viskas pintsaku seljast ja astus kuulajatele lähemale.Foto: Andras Kralla
    Erinevat masti mehed
    Aga just leeridest rääkis Michal oma kõnes. Ta viskas pintsaku seljast ja astus kõnepuldist lava ette, publikule lähemale. „Olen Kristen Michal, nagu öeldud, 41aastane kahe lapse isa,“ alustas ta, tutvustades ennast kui lihtsat inimest, kellega oleks kõigil võimalik suhestuda. „Vahel magan hommikuti kauem kui tark oleks. Siis jooksen tööle,“ ütles ta ja jätkas: „Reformierakonnas olen olnud üle 20 aasta. Enne avalikku sektorisse tulekut tegin erinevaid töid: lihvisin ja peitsisin höövlit, pakendasin kaerahelbeid,“ tõi ta näiteks ja lisas, et ka erakonnas on ta teinud kõiki töid. Tema kõnest jäi aga peamiselt kõlama kriitika vastase, Hanno Pevkuri kampaania kohta.
    Vastukaaluks energilisele ja kriitilisele Michalile oli Pevkuri kõne rahulik ja tasakaalukas, enne kuuldud kriitilistest sõnadest kõigutamatu. „Me valime täna erakonna esimehe ja liidri, kes peab suutma juhtida mitte ainult opositsiooni, vaid peaministrina riiki,“ lausus ta kindlahäälselt.
    „Kristen, aitäh debateerimast. See oli debatt ideede üle,“ olid Pevkuri sõnad, millele järgnes toetust näitav aplaus. „Ja loomulikult, tere tulemast meeskonda, kui erakonnaliikmed peaksid mulle täna volitused andma. Võta oma head ideed kaasa ja me teeme Eestist palju parema riigi.“
    Pevkur rõhutas oma kõnes, et opositsioonis olek on erakonna enda vigade tulemus ja nii ei seisa nad valimiste võitjana oma valijate ootuste ja huvide eest. See ei pea aga nii jääma.
    Hanno Pevkur võitis 1048 erakonnakaaslase poolehoiu.Foto: Andras Kralla
    Pevkuri ülekaalukas võit
    1048 erakonna liiget andsid oma toetuse Hanno Pevkurile, 635 toetasid Kristen Michalit.
    „Ma soovin terve Eesti uuesti läbi sõita, rääkida meie inimestega ja need lubadused, mis ma inimestele andsin, tuleb ka ellu viia,“ ütles erakonna vastvalitud juht esimeste sammude kohta uues ametis.
    Lisaks plaanib Pevkur muuta põhikirja ja tuua otsustamise tagatubadest juhatusse. „Need organid, mis on meil nähtud ette põhikirjas, peavad võtma ka vastutuse. Need inimesed, kes on saanud mandaadi, nemad vastutavad. Keegi teine kuskilt kõrvalt otsustada ei saa.“ Pevkuri sõnul hakkab uus juhatus liikuma valimisvõitude poole.
    Valitsusse jõudmiseks kavatseb Pevkur tegeleda eeskätt sellega, et erakond oleks taas ühtne meeskond. Kui on vaja veel selle riigikogu koosseisu ajal võtta vastutus valitsuse tasandil, on erakond tema kinnitusel selleks valmis. „Meil on riigikogu fraktsioonis kahe valitsuskoosseisu jagu suurepäraseid inimesi. Loomulikult oleme selleks valmis, aga me ei torma sinna pea ees. Me läheme sinna kaalutletult, kui Eesti seda vajab.“
    Pevkuri sõnul tuleb erakonnal anda uuesti oma sõnum ka ettevõtjatele. „See sõnum saab olla see, et võimalikult vähe riiki, võimalikult palju vaba ettevõtlust.“
    Oma vastaskandidaadiga soovib Pevkur arutada põhjalikult seda, kuidas saab Reformierakond tulla Tallinnas võimule. „Kristen Michal on Tallinna piirkonna juhina lubanud, et ta võtab selle väga tõsiselt ette.“
    Foto: Andras Kralla
    Kaotust tunnistanud Kristen Michal leidis, et erakonna sisekliimal ei ole häda midagi. „Nagu värske esimees just ütles, tema toetab mind Tallinna linnapeana, linnapea kandidaadina täpsemalt, ja ma olen selle toetuse eest tänulik,“ ütles ta ja lisas, et on enda toetuseks saadud häältesaagiga väga rahul. Arvestades pisut inetuks kiskunud kampaaniat, sai ta enda sõnul isegi rohkem hääli, kui vahepeal eeldas. 
    Uuelt juhilt ootab Michal kohalike omavalitsuste valimistelt head tulemust, et võita ka 2019. aastal riigikogu valimised. „Kui vaatame neid kolme sotsiaaldemokraatlikku erakonda, mis seal valitsuses on, tuleb see joon võimalikult kiiresti seal alla tõmmata. Selles ma igal juhul Hanno Pevkurit toetan, nagu kõik reformierakondlased,“ sõnas ta.

     Haavata saanuid erakonnas on

    Selget favoriiti ei olnud ja valiti kahest endale sobivam. Erakond muutub kogu aeg, selles pole üldse kahtlust. Meil on täiesti uus joon, et me oleme jälle opositsioonis ja see annab meile suuremad vabadused. Rohkem aega, rohkem hingerahu suurte asjade sõnastamiseks, aga ma ei näe küll, et me peaksime oma ilmavaate välja vahetama või seni tehtut põlastama või alavääristama. Kindlasti see toon muutub, ma usun, et kampaania ajal välja öeldud asjad vajavad veel silumist, ja suhted ka.

    Ma arvan, et uuel juhil tuleb kõvasti tooni maha keerata. Ta praegu juba näitab, et püüab siluda suhteid ja see on kõik kena. Haavata saanuid on siin küll. Mitte mina isiklikult, aga tema konkurent oli selgelt väga haavatud sellest, mis tehti ja mis argumente kasutati. Ja ega seda ei meeldinud ka kõrvalt vaadata kellelegi.

    Pevkuri käe all või mitte, erakond jõuab ühel hetkel niikuinii valitsusse. Väga ruttu sinna kippuda ei olegi mõtet. Meil on endal vaja ridu sättida ja anda võimalus teistel ennast näidata. Iga valitsus peab saama oma võimaluse, ka praegune valitsus.

    Jürgen Ligi
    Reformierakonna juhatuse liige

    Pevkurist võiks saada peaminister

    Ma näen, et temas on jõudu, mis võiks teha liberaalsest erakonnast uuesti avatud erakonna, mis on avatud ideedele. Mitte nii, et kui keegi tuleb mingi ideega, siis aseesimees sõimab tal kõigepealt näo täis. Ma olen väga rahul juhatuse koosseisuga, sest see juhatus on suuteline kokku leppima ka juhatuse organisatsioonilised töövormid, näiteks millal toimub koosolek, mida ju kaks aastat ei olnud võimalik kokku leppida.

    Uuel juhatusel ja esimehel tuleb käivitada erakonna uue programmi kirjutamine. Meie programm pärineb aastast 2005. See ei tähenda, et peaksime moel või teisel taanduma liberalismi põhitõdedest, aga maailm meie ümber on muutunud. Klassikaline liberalism peaks olema ühendatud tulevikku vaatamisega lootuses, et meid toetatakse ja me oleme uuesti võimul pärast järgmisi riigikogu valimisi.

    Ma arvan, et Hanno Pevkurist saab hea juht ja ma väga loodan, et temast saab järgmine peaminister. Täna pärast neid kahte kõnet oli selge, et üks sobib peaministriks ja teine ei sobi.

    Rein Lang
    Reformierakonna poliitik
    Reformierakonna üldkogu valis laupäeval partei uueks juhiks Hanno Pevkuri.Foto: Andras Kralla
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.