Sirje Rank • 15 jaanuar 2017

Trumpi meeskond: milline ELi riik on järgmine lahkuja?

Nigel Farage New Yorgis Trumpi tornis  Foto: Scanpix/Reuters

USA ametist lahkuv suursaadik Brüsselis hoiatas, et uuel nädalal ametisse asuva USA presidendi Donald Trumpi nägemust Euroopa Liidust on liialt mõjutamas selliste poliitikute vaated nagu Nigel Farage, kes oli Suurbritannia liidust lahkumise leeri peamine eestvedaja.

Trumpi meeskond on juba mitmetelt Euroopa Liidu juhtidelt küsinud, milline riik on Suurbritannia järel järgmisena lahkumas, ütles Anthony Gardner pressikonverentsil.

„Tuntav on arvamus, et 2017 on aasta, mil Euroopa Liit laguneb. Ma loodan, et Nigel Farage ei ole ainus hääl, mida kuuldakse, sest see on kitsa äärmuse hääl,“ vahendas Financial Times.

Saadiku sõnul oleks see „hullumeelsus“ kui USA heidaks kõrvale pool sajandit väldanud välispoliitilise kursi ja hakkaks toetama Euroopa Liidu lagunemist. Saadiku sõnul tuleb USA uuele valitsusele selge sõnaga öelda, et EL ei ole koost lagunemas ning et Brexiti järel nähakse veelgi enam põhjust kokku hoida.

Nigel Farage oli esimene Euroopa poliitik, kes Donald Trumpi tema presidendiks valimise järel New Yorgis külastas. Peaminister Theresa May visiiti on alles hakatud ette valmistama. Farage lõi kaasa ka Trumpi valimiskampaanias, ärgitades USAd oma "Brexitit" tegema. Trump säutsus seejärel Twitteris, et Farage võiks olla väga hea Suurbritannia suursaadik USAs. Viimase peale teatas Suurbritannia peaministri büroo, et koht ei ole vakantne. 

Hetkel kuum