Mait Kraun • 18. jaanuar 2017 kell 11:40

Hiina rebis Indiast uuesti ette

Hiina lipp  Foto: epa

Hiina majanduskasv on India omast uuesti ette rebinud, selgub Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) esmaspäeval avaldatud andmetest, vahendab CNN Money.

IMF teatas, et India majanduskasv jääb Hiina omale alla. Valuutafondi hinnangul kasvas India majandus 2016. aastal 6,6 protsendi võrra, Hiina oma aga 6,7 protsendi võrra.

IMF on India selle fiskaalaasta majanduskasvu prognoosi vähendanud 1 protsendi võrra ning peamine põhjus on „ajutine tarbimisšokk“, mille on põhjustanud riigi otsus muuta suuremad rahatähed kehtetuks.

See otsus, mille võttis 8. novembril vastu peaminister Narendra Modi, pidi aitama võidelda korruptsiooni ja maksudest kõrvalehoidmisega. Selle sammu tagajärjel muutus 86 protsenti sularahast kehtetuks ning see hakkas majandust märkimisvääselt mõjutama, sest Indias tehakse suur osa tehingutest jätkuvalt sularahas.

Valitsuse ametlike andmete järgi kasvas India majandus eelmise aasta kolmandas kvartalis 7,3 protsenti. Uusi prognoose on rahakriisi tõttu alandatud.

Analüütikud prognoosivad, et aeglustumine saab olema isegi järsem. Samas nenditakse, et India majanduse kasvutempo peaks järgnevatel aastatel kiiresti taastuma. 2017. aasta majanduskasvuks prognoositakse 7,2 protsenti ja 2018. aasta kasvuks 7,7 protsenti.

Hetkel kuum