Äripäev • 19. jaanuar 2017 kell 5:49

Altkäemaks pani hangetel tuttavaid eelistama

Põhja-Eesti Regionaalhaigla tehnikadirektor Ivo Milli  Foto: Erik Prozes

Põhja-Eesti Regionaalhaigla tehnikadirektorit Ivo Millit kahtlustatakse haigla ehitushangetel kahe ehitus- ja ühe projekteerimisettevõtte eelistamises, neist üks võib olla tema kunagine tööandja.

Uurimisorganid kahtlustavad, et Milli jõudis aastate jooksul üle 50 000 euro altkäemaksu võtta tänutäheks selle eest, et kindlad firmad võitsid regionaalhaiglaga seotud ehitus- ja projekteerimishankeid, kirjutab Postimees. See võinuks jääda märkamata, kui polnuks üht silmatorkavat nüanssi: PERHi ehitushankeid kippus võitma AS Kose Ehitus, mis sai viimase paari aastaga haiglaga seoses kahel korral töö kogumaksumusega üle nelja miljoni euro. Milli kuulus aastatel 1997-2003 Kose Ehituse juhatusse, mistõttu tundus see kokkuleppemänguna.

"Meil on alust väita, et kahtlustusega on seotud mitu riigihangetel osalenud ettevõtet ja nende esindajat. See toob kaasa kahtlustuse esitamise ka mitmele juriidilisele isikule," kommenteeris eile pressiteate vahendusel riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Üks kuriteokahtluse saavast kolmest ettevõttest on Postimehe andmeil seesama Kose Ehitus, teine tegeleb samuti ehitustöödega, kolmas projekteerimisega.

Teisipäeval pidasid keskkriminaalpolitsei töötajad kahtlustatavana kinni Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) infrastruktuuritehnika teenistuse tehnikadirektori Ivo Milli, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes.

Tehnikadirektorit on on alust kahtlustada PERHi korraldatud riigihangete teostamise nõuete rikkumises ja kelmuses, korduvas altkäemaksu võtmises ja küsimises, dokumendi võltsimises, võltsitud dokumendi kasutamises ning rahapesus. Kahtlustatavana kuulati üle ka ehituse projektijuht, keda kahtlustatakse kelmuses ja riigihangete teostamise nõuete rikkumises.

Kahtlustuste kohaselt kindlustas tehnikadirektor altkäemaksu eest riigihangetel osalenud ettevõtetele riigihankemenetlustes mitmeid eeliseid. Valdavalt ehituse ja projekteerimise hangete kogumaksumus ulatub üle 10 miljoni euro.

Hetkel kuum