Peep Peterson: kardame valitsuse jäikust

Ühtlustavat osa riigipenisonina on Peep Petersoni hinnangul vaja. „Ilma selleta ei ole pensionisüsteem õiglane."  Foto: Raul Mee
Marge Väikenurm • 20. jaanuar 2017 kell 11:30

Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson loodab, et pensionisüsteemi muutmise üle algavad valitsusega läbirääkimised.

„Kardame, et kui valitsus midagi otsustab, jääb ta jäigalt selle juurde. Loodame, et ühiskondlikud arutelud alles algavad,“ lausus Peterson.

Kõige suurem oht uue pensionisüsteemi juures tekib Petersoni hinnangul, kui selgub, et suur osa inimestest ei ole omal ajal valinud pensioni kogumist teise pensionisambasse, mistõttu saavad kätte vähem raha.

Ühtlustavat osa riigipensionina on Petersoni hinnangul aga vaja. „Ilma selleta ei ole pensionisüsteem õiglane. Muidu avastame, et meil on ülivaesed pensionärid, ja mitte seepärast, et nad ei tahtnud tööd teha, vaid nad tegid ühiskondlikult vajalikku, aga vähemakstud tööd – olgu ta siis päästja või mõnes muus auväärses ametis,“ lausus Peterson ja lisas, et ei ole märganud uue süsteemi kohta liikunud info hulgas, kas kolmandasse pensionisambasse hakatakse inimestele lisapensioni koguma.

Peterson nentis, et muudatused ei meeldi kindlasti Reformierakonnale, kes on tema sõnul kriitiline eelkõige oma valijagrupi huvides. „Need, kes täna väga palju teenivad ja tahavad totaalset võimendust tulevikuks. Seal on selle otsuse taga minimaalne kadu. Mulle tundub, et Reformierakond ei vastuta ühiskonna eest tervikuna, nad ei küsi, kuidas kogu rahvas toime tuleb,“ rääkis Peterson.

Hetkel kuum